Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Saturday, December 12, 2015

[Resepi] Selar Goreng Sambal Petai


Sejak beberapa hari ni, tiba2 teringin mau makan ikan..
Biasanya saya kalau balik Tawau baru makan ikan,
itupun sebab Mami yg masak..
Kalau di Kelana Jaya ni memang tiap hari ja makan ayam... hihihi~


Dan pagi ni, rajinkan diri pergi Pasar Tani Kelana Jaya utk beli ikan...
Aritu makan di kopitiam dekat ofis, ikan selar goreng... Sedapp pulak..
Jadi sy pun beli lah ikan selar 4 ekor, 
total RM8.60 termasuk cas siang ikan... Hehehehe~


Sampai rumah, siap whatsapp Mummy & Kakak, kempen kejap yg arini berjaya membeli ikan Selar...
Kak Nong siap mintak Google Image gmbr Ikan Selar... 
Then Mummy ckp : "Lhaaa.... Ini ikan Tulai... Kalau yg warna kuning tu "Salai-Salai"....
Tuuu diaa~.... banyak nama & versi ikan2 ni...
Nama dia di Sabah & Semenanjung lain, walhal ikan nya sama jaa... Heheh~


Pastu beli pulak petai yg siap kupas...
1 paket RM7.00... Huurrm... Hampir sama ngan harga ikan...
Tp teringin punya pasal, beli saja laaa.... Bukan selalu...   


Baahh... Mari lah cekidaut bahan² yang diperlukan utk menu ni...
Simple tapi cukup satu jenis ni jaaa makan dgn nasi putih...
Confirm menambah-nambah...

Bahan:
Ikan selar
Petai
Garam
Asam Jawa
Serbuk kunyit

Air Asam Jawa / asam keping
Gula
Serbuk perasa (Secukup Rasa)



Bahan Tumbuk Kasar:
Cili Merah (7-8 batang)
Cili Padi (kalau suka pedas, taruk la byk2..)
Bawang Merah (4 biji)
Bawang Putih (4 ulas)
Tomato Merah (2 biji)
Sedikit belacan (bakar)



Optional
Hirisan limau nipis

   

1. Bersihkan ikan selar pastu lumur dgn asam jawa, garam & serbuk kunyit. Goreng smp agak garing & crispy. Angkat dan tepikan.

2. Sekarang kita sediakan bahan sambal pulak. Bahan sambal ni kalau rajin boleh la tumbuk, tp klu malas mcm saya ni, pakai blender jaa... 

3. Mula2 sekali, kita bakar kejap belacan... Jangan smp hangus pulak...

4. Pastu masukkan bawang merah, bawang putih, cili merah, tomato, belacan bakar & cili padi ke dlm blender. Jangan blend terlalu lama supaya sambal agak kasar, baru umpphh~!! 

5. Tumis dlm minyak yg agak banyak hingga naik minyak. Pastikan cili merah betul2 masak yaa...

6. Pastu masukkan air asam jawa, gula & serbuk perasa.

7. Bila sambal sudah agak pekat & air sdh kering, masukkan petai. Saya lebih suka petai yg agak mentah, baru crunchy. Kalau suka petai tu sedikit masak, maka gaul la sampai petai layu, terpulang... :)

8. Last sekali, masukkan Ikan Selar goreng & kacau hingga sambal sebati, angkat & susun atas pinggan. Lebihan sambal tuang atas ikan goreng tadi. Hidang.......



Taddaaaaaaaaaaaaaaa ~!!!!!!!







Lebih power lagik kalau ada hirisan limau nipis, walllaaaa ~!!




Selamat Mencuba..... 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::