Assalamualaikum....
Sejak viral "Udang Galah Seringgit" ni, tiap² hari pun asyik mengidam mau makan udang ja...
(Ngidam kalah² org pregnen, ehehehe~)
Tapi area sy ni (Kelana Jaya) mmg x jumpa org jual Udang Galah Seringgit....
So, kita beli saja lah Udang Size L di Hero Market Kelana Jaya...
Saya ambik 15 ekor utk sorang mkn, for dinner malam ni & bekal lunch esok...
Skali timbang, total RM14.95...
Sama jugak seringgit sekor, walaupun bukan udang galah, heheheh...
Petai yg dijual di Pasar Tani KJ pun 3 tangkai RM5.00...
So, petai pun sy beli di Hero sajalah, yg siap kupas tu...
1 paket RM7.99... Tp segar2.... yg jumpa ulat pun sebutir ja...
So, malam ni kita share resepi Sambal Tumis Udang Petai versi saya yaa...
Versi sy ni bahan x banyak, dan kuantiti pun main campak² jaa...
Yang byk sy lebihkan lah...
Bahan²:
1. Udang
2. Petai
3. Bawang bombay (optional - mlm ni x guna sbb stok habis, huhuhu~)
4. Air Asam jawa
5. Sos cili
6. Sos tiram
7. Kiub ayam @ garam
8. Gula
9. Cili Boh
Bahan² blend:
1. Bawang merah besar
2. Bawang putih
3. Belacan bakar (sy guna jenama ABC yg paket kecik² tu... Guna 1 ketul persegi tu mmg cun.)
Cara²:
1. Tumis bahan blend & masukkan cili boh. Tumis dlm minyak yg banyak sbb kalau minyak sikit, dia akan merecik2 ke dapur gas & dinding dapur, hehehe~..
2. Bila cili sdh masak, masukkan air asam jawa, sos cili, sos tiram, kiub ayam/garam & gula.
3. Kemudian masukkan udang, petai & bawang bombay (kalau ada).
4. Gaul sampai udang masak & boleh angkat.
No comments:
Post a Comment