Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Wednesday, August 8, 2018

[Recipe] Sambal Tumis Udang Petai

Assalamualaikum....

Sejak viral "Udang Galah Seringgit" ni, tiap² hari pun asyik mengidam mau makan udang ja...
(Ngidam kalah² org pregnen, ehehehe~)
Tapi area sy ni (Kelana Jaya) mmg x jumpa org jual Udang Galah Seringgit....
So, kita beli saja lah Udang Size L di Hero Market Kelana Jaya...
Saya ambik 15 ekor utk sorang mkn, for dinner malam ni & bekal lunch esok...
Skali timbang, total RM14.95... 
Sama jugak seringgit sekor, walaupun bukan udang galah, heheheh... 


Petai yg dijual di Pasar Tani KJ pun 3 tangkai RM5.00...
So, petai pun sy beli di Hero sajalah, yg siap kupas tu...
1 paket RM7.99... Tp segar2.... yg jumpa ulat pun sebutir ja...



So, malam ni kita share resepi Sambal Tumis Udang Petai versi saya yaa...
Versi sy ni bahan x banyak, dan kuantiti pun main campak² jaa...
Yang byk sy lebihkan lah...

Bahan²:
1. Udang
2. Petai
3. Bawang bombay (optional - mlm ni x guna sbb stok habis, huhuhu~)
4. Air Asam jawa
5. Sos cili
6. Sos tiram
7. Kiub ayam @ garam
8. Gula
9. Cili Boh

Bahan² blend:
1. Bawang merah besar
2. Bawang putih
3. Belacan bakar (sy guna jenama ABC yg paket kecik² tu... Guna 1 ketul persegi tu mmg cun.)

Cara²:
1. Tumis bahan blend & masukkan cili boh. Tumis dlm minyak yg banyak sbb kalau minyak sikit, dia akan merecik2 ke dapur gas & dinding dapur, hehehe~..
2. Bila cili sdh masak, masukkan air asam jawa, sos cili, sos tiram, kiub ayam/garam & gula.
3. Kemudian masukkan udang, petai & bawang bombay (kalau ada).
4. Gaul sampai udang masak & boleh angkat.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::