Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

:: Countdown ^_^ ::

Friday, June 22, 2012

[Doa] Khasiat Surah Yasin : Ayat 9



" Wa ja ‘alna mim baini aidihim saddaw wa min kholfihim saddan fa agsyaina hum fa hum laa yubsiruun "


Bacalah ayat ini tiap kali sebelum keluar rumah....
InsyaAllah kita 'tidak dapat dilihat' oleh mereka yg ingin berbuat jahat terhadap kita 
terutamanya orang kafir.... 
Wallahu'alam....


Bila sesuatu perkara tu suda menjadi kebiasaan bagi kita,
insyaAllah kita x akan lupa sampai bila²....
Paling senang bila kita baca doa ne depan pintu rumah masa kita tengah2 pakai kasut tu....
Perna x kita kluar rumah lupa pakai selipar/kasut???
Tidak perna kan??
So, macam tu la juga DOA......
Bila kita sudah terbiasa, maka kita masa depan pintu tuh lagi kita baca doa secara AUTOMATIK...

*****************

Sebenarnya sy banyak pengalaman dengan DOA ne....
Kira KISAH BENAR begitu laa......
Macam kamu org semua tau,
saya ne memang kuat travelling....
Dalam setahun tu, ada jak la tmpt yg sy pergi....
Balik kampung (Tawau & Malang) tu wajib la....
Belum lagi pergi trip sorang², company trip, saja² habiskan cuti Annual Leave...
Memang merata2 la tmpt sy pergi.....


Mau dijadikan cerita.....
Bila kita naik satu flight ne kan....
FLIGHT yang cuma boleh bawak hand carry 7kilo dan ke bawah tu laa....
(Sepa yang selalu naik flight tu mst tau lah kan.....)
Dorang ne mak aiii......
Kadang sporting, kadang pulak bila jumpa staf yg cerewet,
even bagpack pun dorang mau timbang.....
Kadang kalau jmpa yg banyak songeh tu,
memang smp begaduh la depan pintu boarding tu haa......
Yalah, kita bukan mau lawan syarat dorang....
Tapi nama pun travelling, mesti la banyak benda yg kita bawak di tangan, ya dak??


Makanan yg cepat hancur ada, snack² yg kita baru beli di kedai aport yg Tax Free tu (x sempat masuk luggage), barang² mudah pecah ada...
Sah² la kita tepaksa bawak di tangan kan....
Kamu ingat dia peduli kah sticker FRAGILE tu???
Buat penat ja kita lekat, lukis bagai....
Sepa yg duduk di seat depan tu,
nampak la dorang humban² barang² kita wpun ada sticker FRAGILE tu besar gedabak...
Dorang pedulik hapa...... Janji kerja siap & cepat.....


So, tiap kali saya naik flight & siap² utk boarding.....
Saya baca ayat ne sebanyak kali yg mungkin....
Dan alhamdulillah....
ALLAH sentiasa menolong saya....
Staf² yg jaga pintu tu bagi saya lalu macam tu ja....
Dan baru² ne, saya balik kampung dgn kakak sy....
barang di tangan dak payah cakap la....
Staf² di depan tu duk sebok timbang beg penumpang satu per satu...
Banyak jugak la yg sangkut & disuruh masukkan dlm perut pesawat....
Apa lagi?? DUIT pun terbang lah..... Double pulak tu....


Maka, saya ajar lah Kak Nong baca ayat ne....
Subhanallah.....
Bila kami habis ja baca doa ne, boleh pulak staf² yg di depan tu tiba² jalan...
Sampai giliran kami, xda sorang pun staf tu yg sibuk menimbang beg....
mana pergi ntah....
Laju² kami dua masuk dalam boarding room....
Rasa macam mau sujud syukur ja time tu.....


Ayat ne pun ada disebut oleh Ustaz Kazim Elias dlm salah satu ceramah nya dlm Youtube...
Pada minit ke 04:17.....
 


~♥~ kalau tidak percaya, boleh cuba dan buktikan sendiri...(◕‿◕✿) ~♥~


0 comments:



I changed my font at thecutestblogontheblock.com