Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Monday, January 30, 2012

[Villa Review] The Taman Dayu, Pandaan



Tiap kali balik kampung kami di Malang, tidak sah kalau kami x jalan jauh satu family..... Kalau x ke Bali, pasti ke Jogja, Solo, .....
Dan kali ni, myAunty ajak kami spend 2 hari 1 malam di daerah Pandaan.. 
Pandaan ne di pertengahan di antara Malang - Surabaya.. 
Kami nginap di Villa yg agak mahal jugak laa..
The Taman Dayu Golf Club & Resort..
Villa ne terletak di atas gunung cam tu la, sejuk gila waktu malam... ada embun2 gitu...

Taman Dayu, Pandaan....

Rasa macam berada di Wonderland, Dreamland, semua land pun ada.....
Cantik kan tempat ni....Ada tempat utk org berbelanja, business center, rekreasi, warung makan pun banyak.....
Link


Untuk naik ke Villa ni pun, kami lalu di kawasan tanah tinggi yang cantik betul..

Link


Penginapan di resort ni ada 3 jenis:
i. Villa 
ii. Hotel
iii. Bungalows

Rate untuk setiap jenis ni boleh check di Link sini...

Mbak Idah pilih jenis Villa untuk kami...
Setiap villa ada nama2 dia yg berbeza, keluasan, kemudahan, bilangan bilik, jenis villa, swimming pool @ jakuzi..... 
Harga pun berbeda2 juga... 

Villa pulak ada 3 jenis, depends dgn bilangan bilik:
i. 4-Bedrooms : Bromo & Semeru (Rp5,200,000 - Rp5,775,000)
ii. 3-Bedrooms + Pool : Welirang, Argowayang & Arjuna (Rp4,450,000 - Rp4,800,000)
iii. 3-Berdooms + Jakuzi : Ringgit & Penanggungan (Rp3,200,000 - Rp3,825,000)

* Harga weekends lebih mahal berbanding weekdays




Nama Villa yg kami dapat -> Penanggungan.... 
Once we reach the villa, nampak dr luar sgt simple, sekali masuk ke dalam....
 Fuhhh!!!! Sgt nice woo!!! 
Rate villa ne satu malam Rp 3,825,000 (weekends)..
(lebih kurang RM 1,085.55 plus minus)!!
 Aduuuh, sgt mahal ne~.......



Garaj, ruang makan & ruang tamu terletak d tingkat atas....





Daddy: "Kalau kita ada rumah macam ni sebijik kan bagus..."






Bilik tidur di tingkat bawah... 
Bilik tidur ada 3, bilik air pun 3..... 
Masing2 bilik dilengkapi air-cond & pintu ke balkoni....



Ne tangga turun dari tingkat atas ke 3 bilik tidur di tingkat bawah....












MASTER ROOM

Selaku pihak penaja, tentu lah Mbak Idah & her bestfriennd (Mbak Indah) di Master room kan....
Master Room ni ada bilik air private....
Dua kali ganda saiz bilik air sharing utk medium room tu....

Master & medium room, buka ja pintu trus dpt berenang d jakuzi luar... 

Besar gila bilik air Master Room..


myLovely Aunty (Mbak Idah) selaku pihak penaja, di dalam Master Room nya....


MEDIUM ROOM (1)

Yang ni ialah Medium Room pertama, besar sikit berbanding Medium Room kedua...
Bilik ni pun ada pintu yg langsung ke bahagian belakang Villa...
So, kalau kami mau terjun di Jakuzi, kami lalu bilik Mummy, hhihi~



My Daddy ......



Mummy & Kak Nong....




MEDIUM ROOM (2)

Ini lah bilik saya & kak Nong....
Kecik sikit berbanding bilik Mummy & Daddy...
Bilik kami pun ada pintu keluar, tp ke tepi Villa lah, hihihi~







THE JACUZZI

Unit Villa ni ada Jakuzi...
Unit Villa sebelah pulak ada swimming pool...



Mas-mas sedang mencuci jakuzi coz banyak daun2 berguguran mcm Autumn in My Heart....



Daddy x ikut berendam sebab Jakuzi dipenuhi kaum Hawa, hahaah...


Ne jiran sebelah punya swimming Pool....
Kami dapat jakuzi....
(tp sy lebi suka jakuzi coz ada belon2 dalam air, hehehe......)






THE BALCONY

Balkoni villa2 semua menghadap ke padang Golf...
Dan semua unit villa ni memang tiada pagar..
So, bila2 masa pun boleh jalan2 di padang golf tu, best kan....




THE HALL

Konsep Villa ni sangat English Style zaman dulu2 tu...
Dari sofa, chandelier, table lamp...
Semua pun style classic & antik...






THE DINING ROOM

Bersebelahan dgn Ruang Tamu, ada dining room...
Tapi x sempat guna pun sebab kami asyik makan di  luar, huhu..














THE BATHROOM

Bathroom dalam rumah ni ada 3...
Satu dalam Master Room, satu untuk sharing between 2 medium rooms dan 1 lagi di tingkat atas....

Yang ni bathroom utk 2-medium rooms...






THE KITCHEN

Dapur pun ada 2bahagian: Basah & Kering..
Semua kelengkapan dapur ada disediakan..
Tapi sayang, x sempat masak pun.... sebab asyik makan di luar..
Guna dapur pun untuk bancuh air saja..

Kak Nong & Mbak Idah menyempat pulak...

My Aunty sedang purak memasak.....

MyKakak tgh bz bancuh kopi.... hihihihi.....

 Dapur Kering...


Dapur Basah...


Dapur Basah






Belakang villa trus link dgn padang golf okayh... So, kalau ada batang golf tu tinggal main ja d blkg rumah... 




Memandangkan kami tiada batang golf, maka kami pinjam ja ketanya tuk bergambar, hehehehe....



.♥.♥.♥.♥.♥.♥.♥.♥.♥.♥.♥.♥.♥.


Esok pagi nya, kami dijmput tuk makan breakfast.... 
Tp breakfast nya bukan dalam Villa tu tapi di Hotel nya... 
Kena drive dalam 5 minit macam tu......







Ini baru 1st round, hihihi....








Selesai breakfast, kami pun round2 di sekitar resort & padang golf tuk amik gambar.....
Mummy & Daddy sedang feeling2 honeymoon..
Mbak Idah & Mbak Indah as usual, bercuti pun masih sibuk buat kerja..
Cuma sy & Kak Nong yg sibuk keliling resort..



















Bagi yg suka kan suasana elite, boleh la try menginap di sini satu-dua malam....

Jl. Raya Surabaya Malang Km.48
Pandaan 67156 Pasuruan
Jawa Timur - Indonesia

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::