Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Thursday, April 4, 2013

[Recipe] Sambal Kacang Panjang + Kupang


Lama pulak sy nda makan kacang panjang..
Tiba² trus terfikir mau masak sambal kacang panjang...
Bahan blend utk sambal nya sama juga dgn resepi "Sambal buncis + tauhu Jepun" aritu....


Bahan²:
Kacang panjang - 1 ikat (Hiris serong)
Kupang
Air asam Jawa
Bawang Putih (cincang kasar)
Gula & serbuk perasa (sy guna kiub Maggie) 

Bahan Blend:
Bawang Merah
Bawang putih
Tomato
Cili merah
Cili padi
Serai
Belacan (bakar)


Cara²:
1. Tumis bawang putih cincang. Bila naik bau, jatuhkan kacang panjang.
2. Kacau goreng smp kacang panjang agak layu sikit, trus angkat & tepikan.
3. Tumis bahan² blend smp wangi.
4. Masukkan air asam jawa, gula & Serbuk perasa.
5. Bila sambal sudah agak pekat, jatuhkan kacang panjang yg sudah digoreng tadi.
6. Kacau goreng smp sambal merata & trus angkat.... Nda perlu kacau lama² sbb tadi kacang panjang sudah pun digoreng... Lagi crunchy lagi sedap.... ^_________^

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::