Ne malam tekak sy mau makan masakan SABAH la pulak...
Rindu dgn masakan kampung halaman, hehheee....
Rindu dgn masakan kampung halaman, hehheee....
Tiap kali beli ayam, sy mesti buat sambal ayam....
So, ne kali sy mau tukar selera pulak....
Trus terfikir menu Sabahan ~ Masak Ampap....
Biasanya masak ampap ne org guna IKAN.....
Memandangkan sy kurang suka makan ikan, maka sy ganti dgn AYAM, hehhe....
Ok, mari kita cek bahan2 nya.......
Bahan²:
Ayam
Halia *
Serai *
Bawang Merah *
Bawang Putih *
Cili Padi * (kalau suka pedas, bubuh la byk².....)
Kunyit (saya guna yg serbuk)
Asam Jawa (sy guna asam keping)
Daun limau purut (yg ne sy x guna sbb xda dlm icebox, hehe~)
Gula & perasa (sy guna kiub Maggie)
Cara²:
1. Lumur ayam dgn garam + serbuk kunyit.
2. Goreng ayam sampai ¾ matang. Angkat & tepikan.
3. Blend-kan semua bahan bertanda * hingga halus.
4. Tumis kan bahan blend & masukkan sedikit serbuk kunyit supaya nampak cantikk.
5. Pastu masukkan air asam Jawa / asam keping.
6. Masa kuah masih byk tu, trus masukkan ayam goreng td.
7. Perasakan dgn gula & serbuk perasa (kiub Maggie).
8. Tunggu smp ayam matang & kuah jadi pekat. Angkat & hidang.
3. Blend-kan semua bahan bertanda * hingga halus.
4. Tumis kan bahan blend & masukkan sedikit serbuk kunyit supaya nampak cantikk.
5. Pastu masukkan air asam Jawa / asam keping.
6. Masa kuah masih byk tu, trus masukkan ayam goreng td.
7. Perasakan dgn gula & serbuk perasa (kiub Maggie).
8. Tunggu smp ayam matang & kuah jadi pekat. Angkat & hidang.
No comments:
Post a Comment