Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Monday, September 2, 2013

Kehidupan sbg student Bahasa Korea, weeeeeeee~!!



Dalam lebih kurang 2 minggu lagi,
maka tamat lah suda semester pertama saya di Maru Chingu Korean Language School.....
Pejam-celik-pejam-celik, x terasa sdh 2 bulan menjalani kehidupan sbg student Bahasa Korea di sini....
Memang best rasanya bila dpt belajar lagi macam dulu.....


Sebenarnya sy belajar Bahasa Korea bukan sekadar suka²....
Minat dgn Super Junior & Running Man mestilah mempengaruhi juga, heheheh~...
Tapi sbb utamanya ialah kerana sy suka belajar bahasa lain....
Memandangkan sy dulu bersekolah Cina dari tadika, skolah rendah, smp lah skolah menengah,
maka niat utk belajar bahasa lain tu memang meluap2....
Kalau ikutkan, mau juga belajar Bahasa Jepun & Bahasa Arab.....
Sebab bila tgk Jobstreet, banyak company internaional yg memerlukan staf yg pandai bertutur dlm Bahasa Jepun.....
Bahasa Arab tu semestinya perlu dipelajar.....
Tapi satu2 dulu la, kira budget luk, ehehehehhe~


Sebenarnya, kalau ikutkan minat, 
cita-cita sy ialah jadi Tour Guide atau kerja di company international....
Yang asik travelling jak kerjanya....
Tapi tu lah, Diploma pun Accounting,
mau x mau, duduk jak la diam² dalam ofis tu....
Tp sy teringin utk fullfill my dream bah....
Mau jugak capai cita² yg sdh lama terpendam tu,
xdpt jadi Tour Guide, jadi Translator pun jadik la....
Mana tau ada rezeki dpt jadi Translator utk Super Junior & Running Man bila dorg dtg Malaysia kan, eheheheheheehh~


So, bulan July tempoh hari, saya pun mendaftar sbg student di
Maru Chingu 마루친구 ne....
Ada 2 Language School yg dlm consideration sy masa tuh...
Tapi yang satu lagik tu RM 450 utk 1 sem (3 bulan)
Maru Chingu ne pulak beli dgn Groupon cuma RM155 utk 1 sem (3 bulan)
Jauh beza bukan????
So, dgn eksaited nya sy mendaftar di MARU....
MARU ne located di sebelah Sunway Pyramid....
Syukur la, ada jugak bas dari rumah ke sana, Rm1 jak, eheheh~


Hari pertama class, sy pilih seat paliiiiiinggg belakang....
Biasalah, zaman skolah dulu gengster² jak yg duduk di belakang kan...
Time tu kawan lelaki yg duduk di sebelah sya ialah Kevin & Shawn...
So, mula dari ctu memang tu jak seat kami, x perna tukar2....
Bila dorang noticed I can speak Mandarin,
maka bertambah jugak la kawan² girls yg mau berkawan sama sy.....
Cikgu class kami sangat lah SPORTING & comel orang nya.... 
Nama nya Hye Young 선생님...
Yang paling best nya di MARU ne, semua cikgu asli orang Korea...
Oh ya, our Principal nama nya Mark Yun 선생님....
Homework pulak Mark Yun 선생님 akan sentiasa Email utk semua students tiap kali lepas habis class....


2 minggu lps kami diajar utk memperkenalkan diri dalam bahasa Korea,
Cikgu suruh tulis nama dlm Eng/Malay & bahasa Korea....
Ingatkan mau guna nama FATIN sbb tu yg ramai orang panggil...
Tapi cikgu bilang xda huruf F dalam Hangeul
(eg: Fighting ---> Hwaiting)
So, Fatin akan jadi Hwatin lah..... Huhuhuhu~
Kena jugak la guna nama Watie.....
So, nametag pun siap dgn nama Watie ---> 와 띠


Di Maru Chingu 마루친구,
kita belajar 1 semester = 2.5 bulan = 10 minggu..
Seminggu 1x = 1.30 jam
Total 15 jam..
Level 1A utk beginner, pastu 1B...
Then 2A, 2B, sampai lah 4B utk Expert....
Harap² la dapat smp habis Level 4B..... Amin~
Pigi SEOUL satu hari nanti pun dapat suda bertutur dgn fasih...
^___________^

Untuk Beginner 1A, kita akan belajar mengenal huruf Hangeul (한글)..
Masa masuk first class tu, make sure kita sudah belajar dulu di rumah..
Dalam blog MARU dia akan ajar huruf² Vowel & Consonant....
So, kita sudah prepared dlam class, xda la bingung2 mau hafal lagi....
Bagi saya, Hangeul (한글)  lebih mudah berbanding Bahasa Cina...
You know why???
Sebab Hangeul kita sdh boleh eja bila kita sdh mengenal huruf & cara sebutan....
Tapi kalau Mandarin, kita kena hafal every single words,
xda cara utk mengeja kecuali menghafal..... huhuhu~


Yang comel² berdiri dekat chiller tu la our teacher...
Hye Young 선생님.....


Bagi yang berhajat utk belajar Bahasa Korea like us,
Sila lawat Blog Maru Chingu, 마루친구
di bawah ne.....


Saya harap apa yg sy cerita ne dapat memberi sedikit gambaran tentang Bahasa Korea & also
MARU CHINGU.....
Saya akan sambung ke Level 1B bulan October nanti....
Kita jumpa di sana yaaaa.....
^___________^





p/s: Kalau suda fasih bahasa Korea, terfikir jugak mau bukak Korean & Mandarin Language School yang pertama di Tawau..... Harap² menjadi kenyataan.... Amin~





1 comment:

  1. Selamat Pagi, Selamat Sejahtera kepada semua peminat Korea.
    안녕하세요 (An-nyeong-ha-se-yo)

    WORLD CLASS Korean Folk Ballet (Dance and Singing) @Istana Budaya
    Kuala Lumpur from January 14 to January 17, 2017
    GIVE Your Loved Ones, Families, Friends, Colleagues,
    UNFORGETTABLE EXPERIENCE From Breathtaking to Heartwarming

    Please check our link http://koreaevents.blogspot.my
    Sharing is caring.
    Net proceeds will go towards charity.
    Hurry. Group Discount Available - Call/Sms - Alexander HP: 0162779698

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::