Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Wednesday, June 4, 2014

My Diet Program [2]: "Nestlé Fitnesse 14 Days Weight Loss Challenge"


*************************

Ok, langkah pertama yg saya ambil utk program diet sy ialah dgn tidak lagi menyentuh my fevret
NASI LEMAK di waktu pagi......
Tiap hari jalan ke ofis, sy mesti akan melalui banyaaaaakkkkk gerai jual nasi lemak & nasi kukus...
Dan tiap kali pun mesti singgah.... Bukan sehari dua tau.....
Tapi TIAP HARI......


Dan bila tekad sy sudah kuat macam sekarang,
saya x mau makan lagi nasi lemak & nasi kukus.....
Saya selalu pujuk diri sendiri, "Its ok, tunggu nanti sdh slim sikit baru beli....."


Bila tengok TV, hampir tiap ari ada iklan
"Nestlé Fitnesse 14 Days Weight Loss Challenge".......
Nestle Fitnesse ni ada banyak flavor....
Ada Honey, Almond, Banana, Nut, Fruit.....
Tapi sy x suka manis²....
So, saya pilih yang Gandum nih....
Sedaaaapppppppp~!!!!



Saya terfikir juga, kalau benda ni x berkesan, xkan la diorang berani anjurkan contest bagai kan...
(Utk mentertai contest, boleh search dalam Google, besar juga hadiah dia....)
So, kalau x try, camana kita mau tau berkesan kah tidak.....
Dan hari Isnin lepas, selalunya sy akan singgah ke gerai nasi lemak, 
tapi ini kali saya singgah p Hero, nasib baik ada jual benda nih.....
Sy x beli susu Nestle yg mereka suggest...
Tapi sy gantikan dengan Susu HL yg kotak hijau nih....
Tertarik dgn "Merendahkan Kolesterol Darah" tuuu.....

Susu nih sedap.....
Tidak terlalu manis tp pekat....
So, kita rasa cepat kenyang.....



 Biasanya ofis meluap2 dengan aroma sambal nasi lemak,
tp mula Hari Isnin lepas, sy mula menjinakkan perut sy dgn breakfast yg sihat nih.....
Empingan dia pun rangup, x cepat lembik.....



Ok, ni budget utk Nestle Fitnesse + Marigold HL.......
tidak la mahal sangat kan......
RM19.70 tu kalau dibandingkan dgn budget kita utk beli breakfast nasik lemak & masak 
utk dinner sudah kira murah tu......
Saya biasanya beli Nasi Lemak pun tiap pagi kena kluar budget RM5.00....
Tu belum lagi beli lauk + sayur utk makan malam.....


 
X sabar rasanya melihat hasil selepas 14 hari....
Yang penting sabar & breakfast jangan tinggal kalau mau diet....


p/s: Pada hari sy menaip entry ini, syukur berat sy sudah berkurang 4kg...
Kalau sebelum ini berat sy 75kg, td pagi sy timbang sdh 71kg....
Syukur alhamdulillah....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::