Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Tuesday, November 11, 2014

[Hotel Review] Capsule by Container Hotel @ KLIA2


Seperti tahun² sebelum ini, saya balik ber-Hari Raya pada Raya pertama...
Saya beli tiket flight yg jam 7am pny..
Biasanya saya beli yg lewat sikit spy tidak kelam kabut, blh relax2 sikit...
Tp disebabkan mau cpt smp di Tawau, beli ja tiket 1st flight..
Kalau gerak esok pagi, jam 5am sdh kena smp di airport...
Mana mau cari teksi time tu...
So, sy pun pi Google Hotel yg ada di area KLIA2....
 Yalah, ni pun kali pertama sy berangkat dr KLIA2, 
kalau dulu di LCCT mmg x ada hotel lain la kecuali Tune Hotel...
Google punya Google, maka sy pun jumpa beberapa hotel di sekitar KLIA2...
Salah satu nya of coz Tune Hotel..
Sudah la mahal, kita kena jalan lagi ke luar KLIA2..


Dan secara tiba2, sy ternampak iklan CAPSULE HOTEL.....
Wow, ini sesuatu yg baruuuuuu !!!

Credit Google: by Tripadvisor

Saya pun laju2 cari maklumat tentang hotel ni, esp Rate dia.....
RM45 = 3 jam ; RM70 = 6 jam ; RM90 = 12 jam
Ini ialah termasuk loker utk kita simpan bagasi, tempat mandi, Wifi, tempat tidur & ruang rehat...
Kalau tidak mahu tidur situ, cuma mahu tumpang mandi saja, PUN BOLEH....
Cuma perlu bayar RM15, termasuk towel, shampu & gel mandian..
Loker pun boleh disewa kira jam...
RM15 = 6 jam ; RM25 = 12 jam ; RM35 = 24 jam

Capsule by Container Hotel Price

Tapi, sebagai promotion sempena Capsule baru buka ni,
Rate utk 3 jam cuma RM9.90 ONLY !!!!!
Saya pun laju2 book utk 3 jam sahaja....
Yalah, smp KLIA2 mesti asyik bejalan ja cari makan, pastu flight pulak pukul 7am....
Memang tidak banyak masa boleh tidur.....
Tidur 3 jam pun cukup laaa, yang penting MANDI !!
Hari raya kut, mestilah mau wangi2..... hehehe~

Receipt sent to my Email



Pukul 11pm, sy baru gerak dari rumah.....
Konon2, mau keluar rumah lebih awal.....
Kemas punya kemas, ngan pesanan orang sekampung, selesai pun sdh dekat pukul 11 malam....
Mau menangis tunggu teksi di bus stop bawah apartment pd malam raya....
Berdoa byk2, tiba2 ada teksi Aney lalu..... Subhanallah....


Lepas tny harga p KL Sentral, dia bilang "Biasanya RM30.."
Sy pun, "Erm, ok lahhh.....", sambil ber-monolog "Daripada xda teksi langsung, padan muka...."
Pastu dia boleh pulak ckp "Ehhh, ini sdh pukul berapa.... RM35 boleh??"
"Aiyoooooo Aneyyyy..... Belom pun pukul 11pm laaaaa... Kalau pakai meter baru berapa belas rinngit!!"
"Yalah, Saiya hantar Yu pi Key-El, nanti balik kosong la Adekk.."
"Errrrrmmmmmmm.... Ok laaa..."
Nda pa la, hari raya punya pasal.... Sedekah pun x palah.... huhuhuu..



Sampai KL Sentral cun2 pukul 12am....
Pastu boleh pulak salah kaunter...
Saya mau beli tiket di kaunter KLIA Transit....
Masa akak tu cakap last tren sdh berlepas, memang mau nangis sy masa tu...
Pastu dia cakap "napa x naik KLIA Express?? Yang tu lagi senang, trus smp KLIA & KLIA2"..
Baru perasan masa tu salah kaunter, heheeh....
Lari laju2 p kaunter KLIA Express....
Syukur sebab sempat naik train KLIA Express yang last punya, huhuhu....
Dan alhamdulillah tren belum sampai, so boleh la relax2 sikit...
Tambang tren utk ke KLIA & KLIA2 = RM35 utk tempoh perjalanan 33minit sahaja... 


FYI, KLIA Transit pun sama juga ke KLIA & KLIA2,
bezanya cuma dia akan berhenti ambik penumpang di beberapa station:
> Bandar Tasik Sleatan
> Putrajaya & Cyberjaya
> Salak Tinggi
 Sunyi, sunyi dan sepi aku benci. Aku ingin bingar, aku mau di pasar. ... Seperti berjelaga jika ku sendiri.”

35minit sahaja dari KL Sentral ke KLIA2.... Laju kan..
Kalau naik bas, satu jam baru sampai.....





Lebih kurang pukul 1 pagi, saya pun sampai di KLIA2....
Ini la pertama kali saya depart dari airport ni sejak pembukaannya....
So, masa cari Capsule Hotel ni pun memang sesat2 jugak la....
Cuma berharap pada papan tanda..
Jangan risau, ada banyak kaunter Customer Service yang peramah & siap melayani pertanyaan anda...



Ok, kita jumpa pun Capsule Hotel....
Terletak di tingkat paling bawah.....


Mula2 sekali, kita check-in la macam biasa....
Receptionist tuh pun cakap ramai yg mau menginap di sini, confirm penuh2....
Better book online jauh2 hari....
Saya pun cakap la dgn receptionist tu, sy mau locker & katil yg tingkat bawah...
Sudah lah beg bagasi berat mau mampus....
Katil pulak sy mau yg bawah sebab x larat mau panjat tingkat atas...
Tapi hampa, cuma ada katil tingkat atas jak sebijik... Adooiii.....


Lepas kita register , kita akan diminta RM50 sebagai deposit....
Pastu kita dibagi satu Tote Bag berisi tuala, kad utk suis, kunci locker & password Wifi...
Selipar ada disediakan di tempat letak kasut & di bawah locker pun ada...

Locker tempat letak bagasi & lubang2 bentuk C tu, ialah tempat kita letak selipar/kasut kita...
Kalau rasa x selamat, letak sajalah dalam locker berkunci tu....
Pintu ke bahagian Perempuan....

Dengan tangga tiang kurus macam tu, memang payah jugak la bagi gadis obesiti macam saya utk memanjat...
Tapi redho jak laa.... Katil tu ja yang ada.. huhuhu~
Ini lah katil saya.... No.103...

Haaaa, tengok...... Suis power pun pakai card gitu...... Canggih kan....


Cabin tidak lah sempit betul....
Sangat selesa okayh.....

Aircond pun atas kepala....

Plug, suis lampu & alarm...

Kalau ada barang penting kamu mau tinggalkan masa p mandi,
boleh lah kunci dalam peti rahsia ni....
(Tapi mangga nya bawak sendiri laaa, hehehe....)

Meja lipat yang sangat comel.....
Ada cermin juga utk merias.....


Tote Bag ni dibagi secara percuma okay....
Cuma pulangkan towel sahaja....


Ready utk tiduurrrr.....
Dengan bantal & selimut yang empuk..... Nyaman nyaaaa....


******************

Jam 4am, alarm bunyik menandakan saya kena bangun utk mandi &
bersiap utk check-out pukul 5am nanti....
Bangun awal pun sbab takut nanti ramai orang kena tunggu giliran....
Tapi bertuah pulak saya sebab masa tu cuma saya sorang yang bangun mandi,
So boleh la ambik gambar banyak2... Hehehee~...


Bilik air nya sangat selesa dan bersih.....


Bilik mandi & toilet yang banyak...
Tidak perlu risau utk berebut.... heheheh~

The Toilet...

Ini bilik shower dia....
Shampoo & shower gel sudah disediakan di dalam....

Hair dryer pun ada gituuuu....
Pokoknya lengkap lahh....


Yang ini tangga utk cabin di tingkat atas....

Rak apa entah...



Jam 5am cun, saya pun check-out....
Dengan rasa happy & puas hati yg amat sangat...
Lepas jalan2 sambil beli sarapan, sy pun pi tingkat paling atas utk check-in flight....
Lumayan besaaaarrrr jugak airport KLIA2 nih...
Tidak seperti di LCCT....
Restoran & fastfood x payah cakap laaa.....
Gerenti x rasa lapar bila sampai sini....

Paling sandi, bila nampak papan tanda arah menunjukkan penumpang kena
jalan kaki 20minit lebih dari kaunter imigresen utk sampai ke gate perlepasan ....
Makkkk ooiiii.........
Lagi jauh berbanding jalan dari terminal ke kapal terbang di LCCT dulu....
Tapi yg disini, kira ok lah sebab jalan pun dlm terminal...
Boleh cuci2 mata tengok makanan, heheheh~....


Flight saya sedia utk berlepas pukul 7am...
Dari KL ke Kota Kinabalu dengan menaiki Malindo Air...
Dari Kota Kinabalu ke Tawau naik pulak Maswing, sbb Malindo Air tiada direct flight ke Tawau..
Masa mendarat d KK tuh baru perasan di skrin Departure yg flight Maswing tuh akan transit sekejap di Sandakan, addooiii laaaa...
Berapa banyak transit la sblm sampai di Tawau..

Cantik kan airport baru nih berbanding LCCT....

Masa ni saya berada di ruang tunggu keberangkatan di Kota Kinabalu International Airport..
Kena naik Maswing dari KL - Sandakan - Tawau..

Masa ni saya x henti2 berdoa supaya penerbangan ini selamat sampai ke Tawau,
sebab awan gelapppp betul..
Dengan angin kuat + guruh... Ya Allah.....


Akhirnya ribut melanda KK...
Hujan yg lebat + petir berdentum2....
Kapal Maswing tu sampai bergerak2 sebab kena tiup angin...
Seraaammmm betul masa tu, macam2 yang saya fikir...
Masa penerbangan x payah cakap laa..
Memang goyang2 macam tepung kena ayak... Saya cuma mampu BERDOA..
Tapi syukur Alhamdulillah, sampai juga saya dengan selamat di kampung halaman saya, Tawau..
Dekat Maghrib baru sampai rumah, huhuhuu...
Serik sudah mau beli tiket last minute...
Raya tahun depan kena balik sebelum raya....


*******************************


Bagi mereka yang mau cuba Capsule Hotel,
Boleh la pergi ke website mereka DI SINI......

CAPSULE BY CONTAINER HOTEL
Lot L1-2 & 3, Gateway,
Terminal KLIA2, KL International Airport,
Jalan KLIA 2/1, 64000 KLIA, Sepang,
Selangor, Malaysia.
Phone: 03-21104388
Email: info@capsulecontainer.com
Web : http://capsulecontainer.com

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::