Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Monday, September 29, 2014

[Recipe] Tortang Talong ( Stuffed Grilled Eggplant Omelette )


Ok, bagi yang tidak tahu, sy ialah mix Jawa + Suluk....
Mummy saya Jawa dari Malang (Jawa Timur) & Daddy saya dari suku Kaum Suluk....
So, ni kali saya mau perkenalkan salah satu menu yg khas dari Philipine.....


"Tortang Talong" bermaksud Eggplant Omelette atau dlm bahasa Melayu nya Dadar Terung, hihihi......
Resepi ini diajar oleh Daddy kpd Mummy saya....
Memandangkan Mummy yg tekak Jawa ni, apa2 menu pun kasi cili padi berlonggok2....
Tidak kira la tu menu Jawa ka, menu Melayu ka, Menu Sabahan ka, menu Pinoy kaa..
(Belum try lagi menu Western dikasi cili padi.......)
So, menu Tortang Talong ni pun tidak lepas dari proses kacukan oleh Mummy....
Kacukan Jawa+Pinoy, hihihihi......

Btw, resepi ini memang banyak versi & variasi...
Kalau ikutkan resepi original, resepi ni cuma guna bawang, telur & perasa...
Tapi disebabkan saya suka ber-eksperimen,
Maka byk la bahan yg sy guna...
Cara masak pun sedikit berbeza...
Ikut lah tekak masing2 kan... Hehehe...

Ok mari kita cekidaut Bahan2 yang diperlukan utk Pinoy Dish ni ok.....

Bahan2;
Terung (4 batang, kalau mau buat lebih, bahan lain pun kena lebihkan la)
Telur (4 biji)
Bawang merah (potong dadu halus)
Bawang putih (potong dadu halus)
Cili padi (saya bubuh banyak sbb suka pedas)
Serbuk perasa (Saya guna Secukup Rasa)
Tomato (potong dadu kecil2)
Daun bawang (hiris halus)


Cara2:
1. Terung dibakar di atas arang. (Tapi rumah sy tiada pemanggang, so guna dapur gas ja, huhuhuu...)
2. Bila kulit nya sdh hangus, angkat & rendam dlm air. Kupas kulit supaya tinggal isi ja, tepikan.
3. Gunakan mangkuk yg berasingan, gaul semua bahan di atas. Pukul mcm kita goreng dadar.
4. Gunakan non-stick pan, tuang sedikit minyak. Biarkan panas.
5. Celup terung tadi dlm mangkuk berisi telur yg sdh dipukul, supaya telur meresap ke dlm terung.
6. Lepas tu baru tuang telur dgn bahan2 yg kita potong dadu & hiris halus tadi di atas terung.
7. Masak guna api yg kecil spy telur tidak hangus dan bawang sempat masak.
8. Bila sudah garing sedikit, flip-over utk msk bahagian yg 1 lagi.
9. Bila omelette sdh garing, angkat & hidangkan dgn nasi putih.... Nyummyyyy ~!!!! !!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::