Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Friday, April 24, 2015

[Food Review] Gado-Gado Keliling, Tawau


Rasanya semua orang pun pernah makan Gado-Gado kan....
Makanan Khas Indonesia yg sekarang pun sudah makin popular di Malaysia..
Di restoran2 Indonesia confirm ada punya lah Gado-Gado ni...
Cuma  depends sama ada restoran tu kekalkan keaslian nya atau pun tidak...
Pernah sekali makan Gado2 di Giant Kelana Jaya,
nama saja restoran Indo, tp dia punya modified tu.. Yaa Ampuunn...
Ada kah guna daun salad semata2... xda lontong, xda sayur lain...
Heelloooo... sejak bila pulak Gado2 guna daun salad ni...
Dan kuah dia pun mcm rasa kacang jaa... 
Masin - manis semua tiada... Kecewa betul...
Taubat sudah mau makan situ, sudah la mahal.. RM7.90 (x masuk tax...) !!


Dan awal bulan ni, saya balik kampung sy di Tawau selama 2 minggu....
Tiap ari Sabtu & Ahad, mesti ada Mas Gado2 ni lalu depan rumah...
Selalunya dia akan lalu sekitar jam 9:00 - 10:00am...
Kalau hari biasa pun dia jual keliling juga, tp jual Bakso...
Itu pun belah petang...


So, selama dua minggu saya di Tawau, tiap pagi hari Sabtu & Ahad,
mesti saya & Mummy tercegat depan pintu tunggu Mas ni lalu depan rumah sambil hon2... "pin..piinnn... piiiiinnnnn....."

Mas Gado-Gado, Mummy & Kak Nong (posing jangan ndak posing... hahahaa~..)


Sudah nama pun sama2 orang Jawa, kalau sudah Mummy yg beli,
of coz la speaking bahasa Jowo...
Dan dapat lah extra sayur & extra keropok...
nama pun sekampung, yaa ngga.... ahhaahaa....




Keropok ikan dan Gado-gado semestinya pasangan yg sgt serasi....
Mas ni punya x lokek, sampai penuh pinggan tu ngan keropok...




Bahan asas Gado-Gado: lontong (nasi himpit), telur rebus, sayuran yg dicelur (kangkung, kobis, taugeh) terus disiram dgn kuah kacang yg sgt special..
Tu belum lagi dia tambah ngan sambal yg super-pedasss...
Mantapp lahh...
Apa orang Indonesia bilang, "Top Markotop!! "



Pinggan kena lah bawak sendiri...
So, Mas ni pun senang la dia berjual...
X da la berat dia pusing keliling dgn motor dia tu...


Sudah lah keropok penuh sepinggan,
Kuah pun dia bagi melimpah2....
Sambal pun boleh request, banyak atau sikit...
Tapi nama pun lidah orang Jawa...
Selagi telinga nda keluar asap, mana sedapp kan.....


Sepinggan ni harga dia RM 2.50 jaaa...
Murah gilaaaa kan...???
Kalau dulu masa sy kecik, Mas ni jugak yg berjual...
Time tu harga dia RM 1.00 jaa sepinggan ... 
Betoll~.. SERINGGIT jaaaa...
Tp tu lah, skrg pun petrol makin mahal kan...
Tapi DUA RINGGIT SETENGAH pun masih kira murah laa...



p/s: Asal balik tawau ja, berat badan makin naik... Pa macham oooo....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::