Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Sunday, June 7, 2015

[Recipe] Labu Masak Lemak Ikan Masin




Assalamualaikum....

Hari ni sy mau share resepi fevret saya iaitu Masak Lemak Cili Padi....
Ayam masak lemak, sayur masak lemak, labu, udang, pucuk ubi, semua laa...
Kalau sudah ada masak lemak, memang x pandang lauk lain lagi....


Ini kali saya mau share resepi Labu Masak Lemak Cili Padi...
Menu ni saya try masa makan buffet di Hotel Belmont Marco Polo Tawau, hari tu....
Masa tu, mmg banyak pilihan yg ada, nama pun buffet kan...
Tapi 2-3 kali jugak la sy pi menambah masak lemak ni...
Sedaapppp sbb chef goreng ikan masin tu rangup2.....


Bila balik Kelana Jaya, mula lah ber-eksperimen buat menu ni....
Walaupun mgkin ada bahan yg kurang, yg penting sedap di tekak sendiri, hihihihi.....

Ikan Masin boleh la guna ikan jenis apa pun yg kamu suka, ikut selera masing2....
Tp sy beli yg seekor2 dibelah dua tu, nipis dan bila digoreng memang rangup....
Saya pun lupa apa jenis ikan masin tu..
Tapi saya beli dalam paket2 di Giant, ikan merah kalau x silap....

Bah, ini bahan2 yg saya guna aritu....


Bahan-Bahan:
Labu (setengah biji)
Ikan Masin (Ikut selera masing... )
1 batang serai, dititik
Asam Keping (2 keping)
Santan (1 kotak)
Garam dan gula secukup rasa
Daun Kunyit (dicarik2.....)


Bahan Dikisar Halus:
10-15 biji cili padi yang warna merah
1 inci kunyit hidup
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia


Cara-cara:
1. Labu dipotong persegi sederhana besar, supaya tidak cepat hancur bila dimasak. Basuh dan tepikan.
2. Ikan masin dipotong kecil2 (saya guna gunting ja, lagi senang), goreng sampai rangup dan tepikan.
3. Mula-mula, blend smp halus bawang merah, bawang putih, halia, kunyit hidup & cili padi.
4, Tumis smp agak pekat, pastu saya masukkan labu, saya tumis sekejap dan saya masukkan santan. Gaul.
5. Masukkan sedikit air, masukkan serai, asam keping & daun kunyit.
6, Gaul hingga mendidih, sampai kita dapat kepekatan kuah yg kita suka.
7. Taburkan Ikan Masin yang digoreng kering tadi....
8. Masukkan gula, garam & serbuk perasa. Matikan api dan boleh dihidang.


p/s: Cara saya mungkin berbeza dgn cara org lain, terpulang la ya... Ikut tekak masing2, janji sodapp..... ^__________^

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::