Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Wednesday, October 14, 2015

Salam Maal Hijrah 1437H / 2015

Assalamualaikum~... Salam Maal Hijrah pada semua umat Islam....
Tahun ni 1 Muharram jatuh pada hari ini, 14 Oktober 2015...
Ikut kalendar Islam, lepas magrib semalam sudah pun masuk tahun baru Islam...


Tiap tahun, mesti ada ceramah sempena Awal Muharram di Masjid Tabung Haji Kelana Jaya...
Majlis mula pukul 6:45pm sampai 9:45pm...
So, semalam pulang ja kerja pukul 6:00pm, trus laju2 keluar ofis..
Masa tu pulak hujan lebat, memang traffic jammed kaw2 punya depan ofis...


Syukur alhamdulillah ada aplikasi MyTeksi..
Dalam 5 minit begitu, ada sdh teksi call...
Kalau dulu xda aplikasi nih, memang bersawang la tunggu teksi situ, dgn jammed dia lagi...
Driver dia pulak terlebih peramah, huahahaaa...
Bila dengar ja loghat saya yg pekat Sabah ni, maka mula lah sesi interbiu....

"Berapa lama duk Kelana Jaya nih?"
"9 tahun lebih.."
"uuiiishh~.. Lama tu.. tapi loghat tu x boleh ubah kan.. Suku apa?? Orang Sabah ni putih2 kan.... bla blaa blaaaaa......."
Saya layan ja laaaa, tengah2 traffic jammed tuh...


Cun2 jam 6:45pm jugak la sampai masjid Tabung Haji...
Dari ofis (Kelana Square) ke masjid, cost RM10.00... 
Lepas solat sunat Tahiyyatul Masjid, ramai2 baca surah Yasin...
Jam 7pm, kami baca Doa Akhir tahun sebelum masuk azan Maghrib..
Bacaan diketuai oleh Imam masjid, Ustaz Samad....


Lepas solat Maghrib secara berjemaah, Ustaz Samad buat pengumuman bilang penceramah jemputan belum sampai lagi..
Baru sampai di tol Damansara....
Dalam 8pm begitu lah penceramah baru sampai....


 
Penceramah jemputan ialah Ustaz Abdul Halim..
Pengasas & Pengerusi Hijra Time Piece..
Pernah dengar pasal Jam Tawaf ??
Yang jam anti-clockwise tu ??
Haaaa, ustaz ni lah pengasas dia...


Masa nih tengah ada demo bg mereka yg pakai jam tangan counter clockwise & anti clockwise (jam tawaf) tu...
Jam pakai jam tawaf tu berdiri lebih kukuh, yg pakai jam tangan biasa tu senang ja tumbang..
Dan banyak lagik la kebaikan pakai jam tangan tawaf tu...



 

Alhamdulillah, walaupun ustaz sampai agak lewat,
tapi masih ramai yang menunggu dengan sabar....


Memang banyak la kelebihan jam tawaf ni...
Mula2 tengok memang agak pening sikit, yalah sudah biasa dgn jam biasa kan..
Tapi macam Ustaz cakap, apa yang Allah perintahkan, maka ada lah kelebihan nya...


 Memetik kata2 ustaz Abdul Hamid dalam website nya:

All the creations of Al’Laah SWT rotate and circle in the Tawaaf Movement and they must have their own blessings in adhering and obeying this Divine Law. However, in our own egoistical human nature, we tend to side-step this and continue to conduct ourselves in a manner that contradicts this Natural Order. We even create and wear watches that oppose the Sunnatul’Laah or the natural norms of nature – the System of Fitra that is so beneficial if implemented in our lives!

44
44. Allah created the heavens and the earth in truth; Indeed in that is a sign for the believers. (Al-Ankabut, 29:44)



Kiri: Ustazah Sabariah (Isteri imam Masjid TH, Ustaz Samad)
Kanan: Kak Nani (Isteri Muadzin Masjid TH, Ustaz Wan Shahrom) & babies yg comel2.....


Selesai ceramah pun sudah agak lewat..
Lepas solat Isya berjemaah,ada jamuan makan yang disediakan oleh pihak masjid....



*************************




Ini lah dia Ustaz Abdul Halim Abdul Hamid....
Memang cantik2 design jam tawaf tu...
Dia ada jual jugak semalam...
Yang paling murah RM50.00, kejap ja sold out...


Aduuuhh~... Minat gila dengan design yang ini... 
Akan rembat sepasang ni nanti, InsyaAllah~....



Bagi yang berminat, boleh tengok di:


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::