Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Sunday, November 20, 2016

[Food Review] Restoran Periuk Belanga, Kelana Jaya.





So, skrg sy & k.Yati ada port makan baru...
Restoran Periuk Belanga di Jalan SS6/1, Kelana Jaya....
Cuma seberang jalan rumah saya jaa....
Mula2 datang hari tu kami order Ayam Penyet...
Pastu Ikan Tenggiri Penyet & Kuetiau Kerang...
Harga makanan pun tidak terlalu mahal...
Memang sentiasa sesak terutamanya di hujung minggu...
Tapi service tu agak K.O sikit laaa....
Walaupun x ramai org, tp makanan tetap lambat hidang....
Bila tengok dlm Page FB, mmg ramai customer yg serik mau dtg sini lg, disebabkan terlalu lama menunggu....
Tp bg saya & K.Yati, tidak pulak rasa serik sbb harga yg berpatutan & masakan pn sgt sedap...




Untuk kesekian kalinya, kami dinner lagi di sini...
Sudah kira macam regular customer laaa, waiter pun asyik2 budak yg sama jugak yg ambik order kami...
Kak Yati order Nasi Goreng Seafood,
Sy pulak Nasi Ayam Masak Lemak Cili Api....

Nasi Goreng Seafood (RM8.50)

 Nasi Goreng dia sangat sedap !!! Pedas berapi gituu... 
Seafood dia pulak ada 2 jenis jaa: sotong & 2 ekor udang tu...
Nasi goreng, sambal belacan & keropok = pasangan yg mantapp!!

Ini pulak saya punya Nasi Ayam Masak Lemak Cili Api (RM9.00)

 Sambal dia sgt ciput, bg yg gila pedas mcm sy, sila lah pesan awal2 mintak selonggok sambal yaa... kalau tidak, pesan 5x pun dia tidak akan ingat...
Mcm sy ni, smp sy bayar bill pun saya punya sambal tidak smpai2 lagi....

 Kuah dia memang SUPERB !!!
Sangat pekat dan tidak macam masak lemak tmpt lain, cairrr betul!
Tapi yg sini, mmg pekat okeh...
Pedas pun lumayan jugak! Masin manis semua mantap..
Dan set ini sgt berbaloi berbanding dgn Nasi Ayam Penyet,
sbb Ayam Penyet RM8.50 cuma dpt seketul ayam...
Yg ni RM9.00 tapi ada 2 ketul ayam...
Sy siap2 ingat kan dia yg sy tidak mau part dada...
So, dpt la part drumstick seketul + tigh seketul...
Sy x henti2 ckp "Sedap nyaa... Sedappp nyaaa... SEDAAPP NYAA!! "

*******************************


Dan semalam x ingat sudah keberapa kali kami makan situ....
Disebabkan dari pagi x makan langsung, lapar tu memang ber-double², ehehehe....
Trus ajak K.Yati makan Shell Out....
Tp gambar & harga dlm buku Menu tu memang sangat mengelirukan...
MOHON TUKAR LA TU GAMBAR & HARGA...
Ingatkan kami dua ja yg konfius, rupanya customer meja2 sebelah kmi pn keliru dgn gmbr diorg tuu... haiyaaa~



Apa yg dipampang dlm gambar tu....
Ada Shell Out bertimbun utk 4 orang makan, nasi putih ada 4, harga yg ditunjuk besar2 dekat situ ialah RM40!!
So, kalau kamu la jadi kami, mesti kamu pun rasa RM40 tuh utk 4 org makan kan ???
Bila budak waiter tu explain, rupanya RM40 tuh utk SATU SET SAHAJA....
Memang ternganga jugak laaa kami dua mendengar...
Dia siap tunjuk gambar pakai pen dia, "Satu set tu, macam niiiiiiii", sambil kerat 4 bahagian shell out tu jadi 1 bahagian, omaigad.......
Pastu dia ckp, "Order la satu set, pastu tambah 1 nasi & 1 air....."
Kami lagik blurrr.....
Rupanya dalam 1 set tu, ada 1 nasi & air sirap/teh o ice....
So, kmi kena order 1 set pastu add-on 1 nasi & 1 air...
Dia ckp 1 set tu mmg cukup utk 2 org makan.....



Lepas tu, kami pun siap sedia la bila budak tadi tu dtg dgn penjepit baju gergasi, plastik alas meja & daun pisang..
Sekali tunggu, memang agak lama juga laaaa....

Lebih kurang setengah jam macam tu baru semua hidang atas meja...





Dari segi persembahan tu agak kurang juga laa..
Sebab bila di Telaga Indah Cafe (Tawau) tu, setiap seafood dimasak dgn cara yg berbeza...
Contoh udang dimasak goreng butter.. Sotong, udang, ikan, kerang tu masak sambal tp asing2.... Sayur brokoli pun ada...
Yang ni pulak memang semua sekali dimasak sambal....
Sangat muhibah bila ditengok, semua spisis jadi satu dgn cara masak yg sama...
Dan secara mata kasar, Kerang & Lala tu paling banyak populasi nya di atas meja...
Yg lain semua golongan minoriti.. Udg ada 4, sotong ada 1 (hiris 4), ikan dpt sekerat bahagian ekor (syukur la drpd dpt kepala kan), ketam tu SEPARUH saja.... huahauhauaaaa.......


Disebabkan sy ni tekak jawa, mmg x sah kalau makan x da sambal, rasa tawar jaa...
So, sy pun mntak sambal ayam penyet, boleh pulak budak tu jawab :
"Mana sedap kak makan shell out dgn sambal"...
Ehhh, sukati aku laa... aku yg mau makan.....

Licin jugak laaa...... 
(Smph sy ja plg byk..... K.Yati mkn sejumput jaa... hehheeh...)




Apa yg boleh sy ckp, kuah dia mmg sedap, pedas2 la juga sikit..
Cuma kuantiti tu..... Kerang & lala ja yg banyak....... 

Tp x boleh komen byk la kan...
Mana boleh compare Shell Out sini dgn Shell Out Tawau, mmg tmpt seafood pulak tu....




Bagi yg mau try makan sini, boleh la ke Restoran Periuk Belanga :
B-G-, 9, Jalan SS 6/20, Dataran Glomac, 
47301 Petaling Jaya, Selangor. 
Telefon: +60 3-7886 5327 
Waktu perniagaan: 12:00 PM – 1:00 AM


p/s: Teringin makan Shell Out di Telaga Indah Cafe di Tawau tu.... Ada pernah viral.... Memang banyak & harga pun x terlalu mahal.... Sy akan buat review bila balik kmpung nanti okeh...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::