Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Sunday, October 30, 2016

[Food Review] Todak Waterfront, Kota Kinabalu







Walaupun sdh x terkira brp kali kmi dtg jalan2 pi KK,

tp mesti sy x da kesempatan makan di tepi laut tuh...
Asyik2 makan di foodcourt Centre Point jaaa....
So, ni kali, sy mestiii mau makan di tepi laut tu walau apa pun berlaku, eheehehe...



Gerai makan di tepi laut di area KK ni ada banyak....

Ada Anjung Senja, ada Anjung Perdana, Tg.Aru First Beach, byk lagii lahh....
Tp kami pilih utk mkn di Todak Waterfront...
Gerai2 makan yg paling hujung sekali, cun2 dekat patung ikan Todak tu...



Once kita masuk dlm tu, maka ramai la pelayan2 yg panggil2 kita...

Promot2 menu mereka... jenis2 makanan laut yg mereka ada... Harga yg lebih murah, etc....
So, kita pun servay2 dulu makanan laut apa jaa yg ada & cara masakan yg ikut selera kita...
Ada cara masak melayu, chinese-style, cara masak Jawa, byk lg laaa...
Harga pulak kita kena pandai2 tawar & bandingkan dgn harga gerai2 sebelah...
Kami pun jalaaaannn ja smp ke hujung..


Ada macam2 jenis makanan laut kita boleh nampak disini...
Ikan, udang, ketam, sotong dari segala mak bapak spisis pun ada..
Lobster tuh sgt la menggoda jiwa...
Udang pun semua spisis saiz gaban2 okeh.....
Tuh kalau buat Umai mmg puas hati punya laahh....

Lobsterrrrr...... 

Bermacam jenis spisis udang saiz gergasi......

Ini spisis udang apa pun sy x tau......

Ketam.....

Ni abg promot sotong nya saiz gaban2....

Pelbagai jenis ikan.... Tp kalau ikan ni sy kureng sikit, hehehee.....

Siput apa tuh ??

Rumput laut yg femes di kalangan org local....

Ikan yg siap bakar pun ada... tp kurang dpt sambutan laaa sbb semestinya org mau yg fresh2 baru masak kan....

Daddy pulak bukan servay harga, tp cari sejenis ikan spisis BELAWIS....
Nda pasti pula nama ikan tu kalau di semenanjung..
Tp itu lah ikan kegemaran Daddy....
Manakala saya, Mummy & Kakak pulak x kisah mau makan apa, janji makan... hehehee...



Last2, kami pun pilih satu gerai yg ada menghidangkan ikan BELAWIS ni...

Gerai yg hampir smp hujung sudah...
Pastu mummy pilih Sotong & Udang pulak...
Pilih punya pilih, timbang punya timbang, tawar punya tawar,
maka kami punya Udang ialah RM20.00 termasuk masak (Goreng Butter),
Sotong RM20.00 termasuk masak (Goreng Tepung),
Ikan Belawis pulak Daddy minta dibakar....
Untuk sayur, kami pilih kangkung goreng belacan...
(Nda ingat pulak berapa harga kangkung tu per dish)...


Siapa bilang lelaki pegangkan handbag x gentleman... ??
Haaaa... Tu Daddy tolonng sy pegang handbag sementara sy sibuk jd photographer, hahahaah.....

Sementara tunggu hidangan kami dimasak,

saya ajak kakak pusing2 utk ambik gambar...
Dan semestinya beli sayap ayam & buntut (tongkeng) bakar madu....





Lps dlm 10min mcm tu, Mummy call dia blg makanan semua sdh siap hidang....

Kami pun cepat2 blk ke gerai sblm Daddy mula ngaaappp....

Udang Goreng Butter....

Masa pilih & timbang2 tu, x sedar pun banyak cam gini,
sekali siap masak, punya banyaakk... sampai x dpt habiskan pun.... 
Dia punya sawang2 telur pun sangatt rangup & banyak gila....


Sotong Goreng Tepung...

Kalau sotong ni sy kureng sikit, tp fevret part kepala jaaa...
Sebab tu la kepala sotong hilang duluan, sudah saya ngaappp, hehehee.....


Kangkung Goreng Belacan....

Ini paling fevret wooo.....
Dia goreng mmg sgt sedaappp sebab x terlalu overcooked...
Masih rangup2 lagi dia punya kangkung tuu.....


Ikan Belawis Bakar Sambal...

Ini la dia rupa ikan belawis kegemaran Dady....
Memang sangat sedaapppp ikan ni...
Bahan sambal pun pedasss & ikan ni mmg sesuai kalau dibakar...
Kalau ikan 3 rasa ni kami semua mmg kureeengg sikit, hehehee.....



Bagi peminat seafood, kalau ke KK jgn lupa dtg sini oke...
Paling senang cari sbb btul2 di hujung waterfront...
Monumen ikan Todak tu betul2 depan Hyatt Regency Hotel.....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::