Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Tuesday, November 22, 2011

[Food Review] Nasi Ikan RM1.50 (Nasi Bambong)..



Ok.... Ari ne aq mau cita lagik pasal makanan yg paling femes di negeriku, SABAH... Aq ada post dalam Facebook juga.... Ternyata ramai juga kawan2 Tawau yg masih ingat ngan menu ne....

Dia adalah Nasi Ikan yg jugak dikenali dgn nama Nasi Bambong.... Nasi Bambong ne nama kampung jak, sbnrnya adik-bradik jugak dgn Nasi Campur....


*** Bambong = Menganggur ***


Bagi yg ndak tau, napa Nasi campur ne dipanggil Nasi Bambong... Sbb harga nya yg terlalu murah ---> RM1.50!!! Itu sudah termasuk kuah sup & ais kosong!! Mana mau cari selain di TAWAU????


Cuba la dtg p smenanjung, mintak nasi campur RM1.50, paling2 pun dapat nasi putih nya jak, huahauhauaaa.....


Nasi Ikan ne of coz la ada ikan kan.... (lau pakai ayam mungkin mahal cikit la)... pas tu ada sambal goreng tempe, telur, sambal..... Aq masi ingat lagik, Nasi Bambong ne sgt terkenal di kalangan budak2 skolah (macam kami dulu laa...).. Asal turun p bandar, jalan2 atau ada study grup, sanggup lah meredah tanah yg berlumpur & lecak semata2 makan Nasi Ikan ne....


Rasa2nya cuma satu tmpat jak yg ada jual Nasi Ikan ne ---> Taman Tikus (dekat ngan Highway)... Orang Tawau kompom tau punya la... Lau nda tau tu, mst bukan asli Tawau... Hehehee.....


Slalunya aq ngan kakak ku yg dtg makan di cne... coz masa blajar dulu aq ne nda dibagi jalan dgn kawan2, rasanya masa form 5 baru dibagi.... Sebelum form 5 mang ke mana2 ngan kakak ku jak.... Mau p perpustakaan Tawau, makan dulu Nasi Ikan baru bulih blajar dgn tekun... hehehe.... Tp skrg ne suda besar, suda kerja, nda perna suda kami makan di sana... Aq pun nda tau la Nasi Ikan/Bambong ne masih bulih ka dpt hrga rm1.50....


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::