Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Tuesday, July 28, 2015

Diari Hari Raya Aidilfitri 2015

(17 July 2015) Hari Raya Aidilfitri Day - 1

Assalamualaikum semuaaaa ~..
Selamat Hari Raya Aidilfitri ~ 
Maaf Zahir & Batin.....


Pagi ni sikit lagi mau terlajak tidur, slps semalaman tolong Mummy & kak Nong di dapur... 
Lepas mandi & siap, kak nong & me trus pecut pi Masjid Al-Kauthar..
Memang niat mau solat di sana jauh2 hari lagi, sbb sy belum pernah lagi masuk masjid tu....
Maklum la, balik Tawau pun 1-2 kali ja setahun...

Alhamdulillah, sempat jugak kami sampai..........


Sampai2 ja di kawasan masjid, trus cari parking di area station bus...
Alhamdulillah, Allah bagi kemudahan...
Dapat pulak parking yg x jauh dr masjid....
Tiba2 baru teringat yg kami lupa bawak sajadah...
Syukur masa tu nampak ramai orang jual kertas sbg alas... 
Pembalut buku sekolah yg warna cokelat tu..
Seringgit sekeping, hihihi.... (pandai bisnis walaupun sblm solat raya)...

Nampak x, ramai org beli pembalut buku tu... 
Ni semua mesti kes lupa bawak sajadah, macam kami jugak... huahuahauaa....
Pakcik ni jugak....

Masa kami sampai pun sudah agak lewat...
Dalam masjid pun sudah penuh sesak...
Maka sy & kak Nong ambik ja tempat di luar masjid....


Masa ni matahari sudah mulai terik, berpeluh gak la kami dua, hihihihi...

Sabar saja lah demi mau solat sunat Eid....


Orang ramai mula memenuhi kawasan letak kereta masjid...
Ramai nyaa... Subhanallah....



Tidak lama lepas tu, solat sunat Eid pun dimulakan dgn Takbir Raya...

Sayu nya masa ni....
Baru ini tahun saya balik sehari sebelum raya...
Tahun2 sebelum ni, saya masih lagi di airport masa takbir raya...
Kalau ambik flight petang, maka sempat la solat Eid di Masjid Tabung Haji Kelana Jaya...


Baru berapa ayat imam baca Al-Fatihah, speaker rosak lah pulak!!

Dari mula solat sampai akhir okaayhhh..
Sy dengar ja suara jemaah lelaki, sambil2 tu jeling2 sikit jemaah lelaki masa mereka rukuk, sujud, dsb...
Jemaah perempuan di saf2 depan tu sujud ikut suka hati mereka ja, aduuii...
Syukur juga la kami dekat dgn masjid, boleh tengok sikit jemaah lelaki & dengar suara mereka...
Yang jemaah bawah pokok & area car park tu paling kasian...
Kecewa oowwhh...


Sampai bagi salam, semua berdiri & balik....

Masing2 tanya: "hah? habis sudah?? biar betul?? aku nda dengar apa2 ohh tadi...", kasiannya...




Saya trus ajak kak Nong masuk dlm masjid utk dengar kutbah raya...

Masa tu pun speaker masih rosak lagi...
Dengar sipi2 jak dekat tangga.... Sedih nya...
Tapi kami masih mau tunggu jugak sampai selesai...

Dalam masjid, masih ramai yg tunggu smp selesai kuthbah raya...

Lebih kurang jam 9am, selesai juga solat eid sepenuh nya...
Masa tu baru speaker ok, addoooiiii.....
Masa okay tu pun sdh part selawat sambil bersalam-salaman... hmm~



Balik rumah terus laju2 pi dapatkan Mummy & Daddy...
Lepas mintak ampun, trus pi dapur isi perut, wakakakak...

Amboi laaa... Kak Nong, terus periuk kari ayam yg dituju nya....


 Kak Nong & Mummy...


Orang kuat di dapur.....  Lovely Mummy...


 Pulut....


Ketupat... ( Tapi my favourite tetap NASI PUTIH, hihihihi.... ) 


 Kari Ayam....


 Rendang Daging....


********************************


Tengahari pulak, adik Daddy datang dgn his daughter..
Abg sy dtg dgn his wife & son....
Mereka lah tetamu pertama kami, hihihihi.....



*********************************


Petang nya pulak, rombongan anak2 saudara Daddy datang beraya dgn family masing2....

Ramai gilaa.... Meriaahh betul...
Masa hari raya jaa dapat berkumpul begini...


 


 Sesi bagi2 Duit Raya pun mulaa.....




 Comelnyaaa my niece.....


Sesi photoshoot utk orang dewasa pulak, hehehehehe......
Daddy with kazen2 lelaki... Ala2 imam muda semuanya.... :P


Bersama kazen2 perempuan....


Rombongan pun balik sebelum Maghrib....



***************************

(18 July 2015) Hari Raya Aidilfitri: Day-2


Petang ni pulak, family Daddy dari Ranggu (Batu 9) datang dgn konvoi 4 buah kereta...
Meriah betul lah pokoknyaa.....
Kazen2 belah Daddy memang jarang jumpa..
Jumpa pun setahun sekali, tp muka memang x hafal...
Tahun depan jumpa lagi, tp pastu lupa lagi, hahahaha.....




Mereka ni semua kazen2 belah Daddy...
Xtau lahcamana bentuk family tree mereka, sebab memang ramai family belah Daddy...
Kalau family Mummy memang tiadalah di Tawau ni kasian...








Dan malamnya, tengah2 kami dinner, tiba2 dengar riuh rendah dari luar rumah...
Rupanya family Daddy juga datang satu rombongan...
Konvoi 4 buah kereta jugak, fuiyoooo.....











Kazen2 Daddy saya... Kiranya kazen saya xtau berapa kali punya lah...
Tapi saya pun x kenal juga, hehehee...
Sampai ada sesi hafal muka, takut nanti jumpa di mana2 x kenal pulak, hihihi~


***************************************

(19 July 2015) Raya ke-3: Openhouse abang saya


Hari ni pulak ada openhouse di rumah abang saya di Flat Titingan...
Sekadar utk family terdekat jaa....
Dan itu kali pertama sy dtg ke rumah nya, hahahah~






Mee Kari yg sedap.... First trial by sis-in-law....


Abang sulung, saya, kak nong, anak sedara & daddy...


Anak², menantu², cucu², cucu² menantu & cicit keluarga Abdul Wahab... :)


Okay, jujur.... Saya habis 2 mangkuk.... hihihi~...


Cuba meng-cover apa yg menonjol... hahahahah....

Selesai ja makan di rumah abang,
trus konvoi 2 buah kereta ke Ranggu...
Untuk attend majlis aqiqah cucu saudara Daddy....


Best nya rumah kampung macam ni kan...
Halaman rumah luas, tiada pagar..... Gantung pelita di halaman rumah..
Memang serupa dgn rumah kampung impian saya..
Pastu raya pulak boleh main bunga api di halaman rumah yg luas tu..
Best nyaaaaa..... !!
Buat majlis kawin mmg seronok la.... halaman luas gila...

Rumah pertama yg kami pigi....



Yang ni pulak rumah kedua yg kami pigi....
Ada majlis aqiqah utk 2 babies sekali, so lovely......
Rumah ni pun besar jugak...
Best kalau ada rumah kampung ni, boleh buat rumah besar2...

The 'Tuan Rumah'...




*************************


(21 July 2015) Raya ke-5: Checkpoint Batu 38

Ini hari pulak kami beraya jauh sikit dari bandar Tawau...
Kami beraya di rumah Daddy's aunt di Batu 38...
Nenek tu ialah adik kepada datuk belah Daddy...






Hidangan utk kami di hari raya... Indomie goreng....
Simple tapi sedap... hihihihi...



**********************************

(26 July 2015) Raya ke-10: Openhouse

Hari ni ialah Majlis Rumah Terbuka utk keluarga saya..
Sepatutnya kami buat hari Ahad lepas, tp sbb clashed dgn openhouse abg sy,
maka kami terpaksa tunda kami punya pulak...
Masa tu sdh ramai kawan2 sdh balik utk sambung tugas masing2..
Sedih bila wassap sorang2 kawan2 sekolah Sin Hwa, St.Ursula, SMK Tawau, SMK Kuhara.... 
Semua cakap sudah balik ke LD, KK & KL....
Hurrrmmmm..... Kecewa sungguh... (T____T)




Cuma mereka laaaa kawan2 sy yg dapat datang, huhuhu....


Nik, Hasek, Jun, Muna & hubby...
Thanks Jun for the lovely birthday present !!!! :)
(Esok nya ialah birthday saya.... hihihi~)


Jiran2 di sekitar Taman Ria semua datang...
Syukur Alhamdulillah semua berjalan lancar, tiada isu lauk ndak cukup, wakakakaka......
Lauk semua Mummy sorang yg masak...
Saya & Kak nong, jadi tukang tolong jak....



Menu haritu ada : Perkedel, mee goreng Jawa, Sup Tulang Makaroni, ayam goreng KFC, sambal goreng kentang, kari ayam & sambal terasi (belacan)



Daddy's younger brother (baju melayu hitam) memainkan peranan sbg
"Pengajak bersembang tetamu2 veteran"..
Sebab masa tu Daddy saya busy menyambut tetamu..
jadi tepaksa la Uncle Ronie yg tolong2 ajak org bersembang....
Takut nanti orang bilang tetamu yg datang ndak dilayan pulak kan....



******************************

(27 July 2015) Raya ke-11: My Birthday....

Alhamdulillah sbb Allah panjangkan usia saya sampai ke hari ni...
Sepatutnya saya balik KL hari ni...
Dengan flight dr Tawau ke KK, pastu KK ke KL...
Tapi ndak tau lah, pagi tu rasa macam semua org belum bersedia utk sy balik KL...
Semua longlai jaa...
Mandi pun semua jam 10am, flight pulak pukul 12 tgahari, haahhahaa...
Nampak x ke-relax-an yg melampau tu....
So, flight pun say Goodbye sudah....
Saya balik the next day jaa....


Tiada sambutan pun utk birthday saya tahun ni...
Dapat sama2 dgn Mummy, Daddy & Kak Nong sdh merupakan hadiah yg tidak ternilai....



p/s: Sekejap ja rasanya Ramadhan meninggalkan kita...

Sekarang ni Syawal pulak yg mula melabuhkan tirai...
Ndak tau Ramadhan & Syawal tahun depan, sempat kah tidak kita jumpa...

Semoga Allah panjangkan usia kita semua hingga tahun depan.. AMIN~



4 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::