Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Saturday, August 22, 2015

'Mainan' Baru Sempena Raya

Sempena raya ni, rasa mau ada gadget baru pula..
Saya ni bab hp mmg x layan sgt, janji boleh Wassap & Call...
Lain2 tu aku x layan...
Kalau hp mmg cap ayam pun sy pakai, janji layan dulu hobi photography...
Sebab tu lah Mummy selalu bising bila dia susah mau dpt call saya...
Hp selalu battery kong...
Sdh cas 100%, tiba2 tengok tgl 14%..... wakakakakaaa....
Dia suruh saya beli hp baru, lain pula saya beli....
Hp plg canggih pun Samsung Galaxy V ni haa....
Pastu satu lagi number guna Sony X8... Tu pun kejap2 mau kena reboot, hihihihi..
Camana Mummy x marah...

 
Aritu ckp dgn Mummy mau beli drone DJI Phantom2...
Punya la Mom mngamuk, wakakakaka.....
Dia suruh beli kereta dulu, jangan beli mainan2 saja....
Hahahhahahaha~


Kalau Raya tahun lepas sy beli Nikon DSLR,
ini tahun teringin pula mau beli ActionCam...
Niat di hati mmg mau beli Gopro Hero 4+..
Memandangkan tiba2 trus mau beli, maka tabung pun belum mencukupi utk tapau Gopro...
InsyaAllah raya tahun depan pula....


Sekarang ni, kita beli dulu adik-tiri Gopro, iaitu XiaoMi Yi... atau nama lainnya Yi Camera...
Tengok dalam Instagram #xiaomiyi, ramai pulak mat saleh guna YiCam nih...
Kualiti gambar & video pun terang...
Yg paling penting, kualiti gambar 16MP...
So memang bulih tahan terang jugak la...
(Details pasal camera boleh click SINI... )


But stil x boleh lawan Gopro lah...
Ratus² VS Ribu², memang x dapat lah kan...
Janji ada buat pakai masa raya nanti...


Sehari sebelum balik Tawau, gagahkan diri pigi Lowyatt...
Kebetulan masa tu sehari selepas kejadian rusuhan di sana...
Punya la mau beli tu barang, smp x peduli sdh masa tu sdh aman kah belum...
Padahal malam selepas sy beli tu, ada pulak kejadian rusuhan kedua...
Sampaikan customer dlm Low Yatt pun kenak kunci dlm bangunan...
Alhamdulillah hari tu sy pi petang, sbb mau kasi sempat solat Tarawih yang terakhir...



Smp di Low Yatt, naik turun escalator cari level yg jual ActionCam...
Naik smp level jual laptop...
Tny abg2 yg panggil2 promot lappy tuh: 

"bang, level yg jual ActionCam tingkat brapa..." 
"ActionCam?? apa tuh??"
" (-______-).. nda palah, bang.. nanti sy tny org lain..."

 

Turun lagi balik pi Level 1.... Kali ni mata fokus pada gadget dlm cermin...
Sebab benda kecik kan... Mesti dia letak dlm cermin...
And yessssss... Sy jumpa satu kedai jual XiaoMi Yi sudah...
Dia campur dgn ActionCam brand lain macam SJ4000 & SJ5000... yg bukan Gopro lah..




Lepas sy nampak ada YiCam yg Travel Set,
trus cari itu acai jaga kedai dan start cin-cong-cin-cong sama dia...
dgn harapan dapat less, wakakkaakaa....
Travel Set dia sekali dgn Selfie Stick Monopod, kalau Basic Edition cuma bagi camera ja..
Pujuk punya pujuk, dapat harga yg mampu milik tp stil x puas hati...
Sy mintak pulak aksesori, tp dia bilang aksesori diorg belum beli lagi... kena order...
Ada pun waterproof casing... alaaaa~ bukannya pigi menyelam pun...
Pastu boss dia tiba2 datang dari belakang & letak satu Powerbank comel warna PINK ~!!
Woooowwww~!!! Trus cakap OK... hihihi....


 
 
Pastu tunggu lg dia install App YiCam dlm hp Samsung sy.... (cikai2 pun blh guna juga, syukur..)
Pastu dia pun ajar camana gambar, camana rakam, camana cas, dsb....
Dan kalam kabut naik train pulang ke rumah dgn hati yg riang di hari raya....


Sampai rumah cun2 jam 6:30pm, sempat gak la cas sekejap...
Pastu godek2 sikit camana pakai tu barang & berdessup kencang ke Masjid...
Dan akhirnyaaaa.... malam solat tarawih yg terakhir tu dpt testing2 Yi Cam di Masjid Tabung Haji.... 


Boleh tahan terang juga kan.... Paling penting dia pny Wide Angle...

**********************************

Yang ni pulak, gambar2 yg diambil di kampung (Tawau) masa hari raya Aidilfitri lepas...




P/s: Lepas ni kena lah menabung supaya dapat beli Gopro Hero4 & drone pulak... Aamiin...

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::