Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Thursday, February 11, 2016

[Food Review] Food Central, Tawau

Tiap kali sy pulang ke kmpung sy di Tawau,
kerja kami tiap hari mesti JJCM jaa...
Tidak kisah la weekdays ka, weekends kah...
Dan kakak sy mesti sanggup ambik cuti tiap kali sy balik kmpung....


Dan selalunya, ini lah tempat fevret kami utk makan lunch....
"FOOD CENTRAL 中环"
Restoran ni ala² Foodcourt gitu... 
Kalau mau makan nasi campur, trus pigi depan, pilih lauk & bayar...
Kalau mau order goreng2, trus bgtau di cashier, bayara & tnggu di tmpat duduk....
 
Pilihan makanan ada baaaaaaanyakkk, nasi campur, nasi ayam, aneka jenis mee, lauk & Dim Sum..
Kalau minuman pulak, kami semua suka minum dia punya Milky Tea...
Memang sedap & lain dr yang lain.....


Kalau tidak mau makan nasi campur, 
boleh makan Nasi Ayam & Mee Kepala Ikan...
Tp setakat ni memang belum perna try la Mee Kepala Ikan tu..
Mami pulak suka makan nasi ayam dia...
Tengok tu, selalu habis dia punya nasi ayam...
Tinggal seketol kepak ja begantung di situ, hihihihi.... Betul2 Ho Liao..!



 ANEKA JENIS DIM SUM, DUMPLING, PAU.....

Tiap kali datang sini, memang x sah kalau x ambik Dim Sum ni byk2,
smp penuh meja...
Tp percayalah, memang sgt sedap & panas2 lagi...
Yang penting, HALALAN TOYYIBAN.....

Sementara tunggu kita punya order, 
boleh isi perut dulu dgn mkn Dim Sum...
Itu mami saya mcm x sabar jaa, hihihi~...

Ini namanya Crispy Yam (Taro) Dumpling (蜂巢炸芋角)....
Intinya ada ayam & cendawan.. Dibalut dgn keladi yg dilenyekkan...
Di dalam empuk, di luar ranguuppp ~!!!


Pau Ayam...

Dim Sum Cendawan...

Yang ni ialah kami punya fevret, tiap kali dtg mesti ambik ni...


Dim Sum Udang


Lupa pula ini ini apa, hihihihi.....

Dim Sum Kaki Ayam.....

Naahhh.... Ni antara Dim Sum yg kami ambik...
Semua pun sedap....

Dipping Sause....

Sup & cili jeruk.....

Ok, lepas selesai buat pengenalan, Mami bole makan.... Heheheh~




CHINESE STYLE MEE / NOODLES

Bagi saya dan Kak Nong yg minat gila dgn Wantan Mee (Wonton Noodles),
tiap kali dtg kami mesti akan order Wantan Mee yg berbeza...

Yang ni dgn Kaki Ayam....

Yang ni BBQ Chicken


Bagi yg malas mau tunggu masak2 ni,
ada juga mee , mihun & kuetiau goreng yg sdh sedia masak...










NASI CAMPUR

Kalau Daddy pulak mmg penggemar nasi campur...
Ada macam2 jenis lauk yg ada...
Dari lauk ayam, ikan, daging, sayur, etc....
Dan ada cara masak Melayu mcm tumis belacan, kari, etc...
pun ada cara masak Cina mcm tumis tauchu, blackpepper, etc...


MINUMAN







DESSERT




Boleh dikatakan ni lah port makan kegemaran kami sekeluarga...
Pagi, tghari, petang... msti dtg sini....

Masa ni Daddy baru keluar hospital...
Daddy pun masih nmpk lemah lagi, tp sebab rindu mau mkn sini, digagahkan juga walaupun x berapa larat jalan...
Yalah, berbulan kutt makan makanan hospital yg tawar tu...
Nampak berselera betul Daddy makan... Alhamdulillah~..

Masa ni Daddy sudah mula sembuh....
Syukur pd Allah yg bg kesembuhan....
Daddy pun makin sihat & nmpk la berisi sikit... Alhamdulillah....


***************************************************

Dan baru2 ni, kami try pulak makan di branch Food Central yg terletak di Fajar....
 Menu lauk memang x sebanyak yg di Kubota Square...
Dan yg paling sedih, Dim Sum dia pun semua sejuk....
And my kakak bilang dgn budak waiter yg ambik Dim Sum pakai penyepit tu,
 "x payah la mau kepit2 mangkuk tu, bukannya panas pun... Pegang jaa pakai tangan! ", huahauhaaaa.....

Dan ini yg saya order hari tu.... Sangat sedaaapppp....
"Nasi Wangi with Minced Chicken & Eggplant"

Bawah sekali tu ada nasi yg digoreng dgn telur...
Pastu lauk dia ada terung, ayam cincang, kobis goreng, telur rebus yg dialas dgn daun salad...
Sedap nya Ya Rabbi.....


Bagi yang mau try makan di Food Central ni, sy sgt cadangkan utk kamu dtg ke restoran dia yg besar di
PERDANA SQUARE COMMERCIAL CENTRAL, 
BATU 3, JALAN APAS, TAWAU.

Dan bg mereka yg berada di area bandar & malas mau naik ke Batu 3,
boleh try di branch dia yg terletak di Fajar..
Sebaris dgn Digi Centre....

 
Silalah cuba yaaaa................ :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::