Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Saturday, March 25, 2017

[Hotel Review] Atria Hotel, Malang, Jawa Timur.


Masa balik kampung tempoh hari, MyAunty - Mbak Idah (Mummy's younger sister), 
sponsor kami tinggal 3 hari 2 malam di Kota Malang...
Actualy rumah kami di kampung pun di Malang juga...
Tp aunty insist mau ajak tgl hotel....
Untuk release tension kononnya... heheheh...
Anggap sajalah rezeki.... Rezeki jangan ditolak dong... :P

Check-in dulu.... Ambik 2 bilik....
Mbak Idah & her bestfriend (Mbak Indah),
saya pulak with Mummy...
Tp disebabkan banyak bilik full, kami dpt 2 bilik yg berbeza level.... huhuhu~



LOBBY

Ambik gambar wedding di tangga ni cantik ohh~
Angan-angan lebih... heheheheh~...

Mini bar...


Kek pun ada....


Souvenir Corner....





Yang tu butik Bateeq yg jual serba batik.... hehehee~




Dekorasi depan lif...

Blurrr lagiiii.... Addduiiii~...


HI-TEA 
Masa kami check in tu pun sudah jam 5pm....
Jam 5pm ialah masa utk Hi-Tea....
So, kami lepak2 dulu minum kopi before masuk dlm bilik....



Nampak Coffee mcm nampak emas.... ahhahaa.... #CoffeeAddict



Beraneka jenis kuih....

Hari ni menu dia not bad....
Nugget ngan mayonis....

Pisang rebusss.....
We call "Gedang Rebus" in Javanese... heheheheh... 



Ini x tau apa nama dia, tapi sangat sedap...
Mcm crepe berinti ayam...

Karipap & kek coklat..


Mbak Idah kalau ambil my foto, ngga ada satu pun yg terang...
Semua bluuurrrr...... huh~!

Ambik semuaaaa..... ^____^

Happy Mummy & me....
Thank U, aunty ~!!!

Ini lah dia pihak penaja...
My Lovely Aunty...

Mbak Idah buka satu per satu.... ahhaah...

Makan direct dr periuk..... Sikat sampai habisss..... 


MyAunty (Mbak Idah) & her bestfriend (Mbak Indah)..


Mbak Idah, Mummy & me....


Orang kurus kering memang x dapat tahan sejuk kan... :)



Okay.... skrg masuk dlm bilik.....



THE BEDROOM: DELUXE ROOM

Rate Bilik Deluxe ni cek dalam Agoda, dalam RM200 - RM300 lbh utk 1 malam...

Tp rate yg sebenarnya x pasti lah pulak sbb aunty yg bayar kan, ehehee~...


Bilik saya & Mummy terletak di level 9....
Bilik Mbak Idah & Mbak Indah pulak di Level 7...


Di Atria Hotel ada 3 jenis bilik:

Deluxe Room
Executive Room
Suite

Bilik pun boleh tahan cantek....



Hotel di Malaysia & Indonesia ada bezanya...
Mineral water & minuman bancuh2 ni of coz la for FREE kan...
Kalau hotel di Malaysia, minuman2 dlm fridge kena bayar kan, mahal pulak tu.... Mostly minuman tin RM5.00 setin kan...
Tp berbeza dgn hotel di Indonesia, semua drinks pun FREE termasuk dlm fridge tu, best kaaannn.... Minum puas2...


Banyak majalah, tp x baca pun...
Kecuali buku menu tu... hehehehe~..




BATHROOM

Bilik air dia sangat cantek...

Walaupun jenis x ada bath tub, tp shower...


Lengkap ngan Hair dryer (dlm beg tu)..

Bab bilik air sy memang cerewet sikit... hehehee....
Paling sy x suka kalau bilik air yg x sediakan bidet (yg sembur2 buntut utk cebok tu la, ahhahaah~...)

Maklum laaa, org melayu kena pakai air ya dak....
Tp bathroom ni, alhamdulillah, mmg ada sediakan bidet....

Shower with water heater..

VIEW FROM ROOM (Level 9)


Alhamdulillah dpt bilik di tingkat atas, maka dpt la tengok pemandangan indah Kota Malang....







SWIMMING POOL

Di sini pun ada facility outdoor swimming pool...

Kolan renang terletak di Level 4 kalau x silap...
Tp memandangkan kami pun penat, maka x da lah sesi berenang2... sedih~


Malam terakhir di sini, terus ajak Mbak Idah photoshoot di tepi kolam renang..




Gunung tu lagi dekat kalau nampak dr rumah kami di kampung...

Serupa macam bentuk mayat kan... sereeemm....


Mbak Idah kan kalau posing macam2 gaya dia kasi....

Ramai pulak orang berenang malam ni... 

Kita posing2 ja la di tepi kolam, xda org mau temankan kita berenang pulak.. huhu~

Mbak Idah kalau ambik gambar xda sekeping yg jelas tau, semua bluurr~...




Gym sama level dgn swimming pool..... 


ROOM SERVICE


Disebabkan shopping till we drop dr pagi smp petang,

maka malamnya sdh x larat mau makan di luar...
Kami order ja makanan dari dlm bilik...



 Semua nampak sedap, bingung mau order mana satu...

Ini Mummy punya Nasi Goreng Kampung (Rp 68,000.00)

Mbak Idah punya Fish & Chips (Rp 73,000.00)


Mbak Idah memang tau yg sy ni suka makan Iga (ribs)
Maka dia pun suruh sy order Iga Bakar...
Cari2 menu Iga x jumpa pun....
Pastu aunty suruh baca "Nowar Iga Rakab" tu dari belakang..
Maka jadilah "Rawon Iga Bakar"... hahaahaha.... Macam2 la kreatif diorang ni!

Ini lah saya punya "Nowar Iga Rakab"..
Rawon Iga Bakar (Rp 83,000.00)



BREAKFAST

Memandangkan menginap 3 hari 2 malam,

maka dapat lah breakfast utk 2 hari...


Breakfast di Canting Restaurant yg terletak di Lobi Hotel..



Konsep breakfast di sini ialah BUFFET...
Besstt~.. Menambah2 smp x ingat dunia, hehehehe~








Mummy tengah bagitau aunty, yg saya subuh2 lagi sdh mandi & bersiap utk breakfast...
Serupa mcm Mamak (arwah nenek) dulu..
Kalau tidur hotel kena bangun awal & pi breakfast awal,
supaya dpt makan puas2.... ahahaah~


Yang ni ruang makan open air di bahagian luar..
Khusus utk perokok2 tegar.... 



My first round... Nasi goreng & lauk..

Second round... Pangsit Mie..

Cewek ni jaga corner Bakso...
Memang sentiasa ramai org laa... non-stop...

Hari kedua, kami ambik seat betul2 dpn pintu masuk....
Smp pukul 9 lbh Mbak Idah & Mbak Indah x nampak batang hidung lg...
Dua org ni mcm biasa, mst breakfast paling lewat...

Omaigod myAunty.... Muka baru bangun amat......
Masa ni Mummy& me sdh habis makan semua...
Dari nasi, mihun goreng, pangsit mee, bakso, desert, coco crunch...
Smp la x tau mau makan apa lagi, ahahaha~

Bakso masih lagi long Q....

Aunty mundar mandir ja ambik makanan, huahhaah...

Apa lagi dia mau ambik tuu.....


Sebelum kami balik ke bilik, kami dikehendaki isi kad "Guest Comment" ni dulu..



Sy & Mummy balik ke bilik duluan sementara tgu masa check-out jam 12:00pm.

Masa untuk check-out lepas 3 hari 2 malam menginap di sini... huhuuhu~


ATRIA HOTEL MALANG (4 stars)
Official Website: Atria Hotel Malang


Email: info@atriahotel-malang.com

Telephone: (+62-341) 409-999

Address: Jalan Letjen S.Parman,
No.87-89, Malang,
Jawa Timur, Indonesia.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::