Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Sunday, March 12, 2017

[Food Review] Rumah Makan Mesir, Batu, Malang, Jawa Timur.

Balik Kampung Malang, Jawa Timur, Indonesia


Hari ni ajak Mummy jalan2 di Kota Batu... Rumah kami di kampung ni memang sgt strategik... Belok kanan ke arah Kota Malang, kalau belok kiri ke arah Kota Batu.... Kota Batu ni kecik sikit berbanding kota Malang yg tersangat besar tu... Tapi Batu ni famous sbg tempat wisata (pelancongan) disebabkan udara dia yg sejuk ala2 Kundasang gitu... Sbb tu lah Batu ni sgt banyak tmpt tarikan pelancong spt : Jatim Park 2 + Museum Satwa, Batu Spectacular Night (BNS), Museum Angkut + Pasar Apung, Pasar Parkir dan banyak lagi lah... Tiap hujung minggu terutamanya during cuti2 perayaan, maka jalan kampung dekat rumah kami memang banyak betul bas pelancongan yang lalu... 


So, hari ni mood saya & Mummy tgh mau makan Mr.Mbeekkk.... Kalau biasanya kami pening mau makan mana, hari ni pulak bergather2 kami sebut MBEEKKK....! Punya lah sehati sejiwa.. hehehehe.... Kalau Daddy & kakak pulak memang jenis x makan kambing...



Kami sepakat memilih Rumah Makan Mesir... 
Restoran ni mmg sudah berkurun lamanya... Sejak arwah nenek masih ada lagi, ini lah restoran fevret kami sekeluarga... 
(kecuali Daddy & kakak lah, huahahaaa....)
Rumah Makan ni maksudnya restoran la...
Sebab apa dinamakan Rumah Makan Mesir??
Bukan saja sebab hidangan utamanya ialah KAMBING,
tp sebab owner dia ni, satu keluarga mmg org Mesir2 macam tu...
Keturunan Syeed, Sheikh, Syarifah, mcm tu lah....
Lawa2 semua ahli kluarga dia, hehehe...



Smp saja di restoran, kami x perlu fikir lama2 apa mau di-order...
Sebab datang sini of coz la sbb KAMBING kan...
Kami order menu wajib iaitu SATE KAMBING..
Lps tu sy order Ayam Bakar, Mummy pulak Gulai Kambing...




Lepas ambik keputusan mau makan apa,
kita tulis apa yg kita mau makan di kertas order yg disediakan......



Sementara tunggu makanan sampai, sempat pulak Mummy ber-video call dgn kakak & Daddy...

Punya lahhh kangen.... ahhahaha...
Baru x jmpa berapa hari sdh rindu...

Amboi~..... Kalau sdh ber-VC dgn Daddy, kalah2 org muda bercinta, hahahah~


Selain restoran, sebelah ni pun kedai owner ni punya...
Jual barang2 dari tanah Arab...
Contoh mcm minyak wangi, kurma, kelengkapan solat, dsb....
Sebelah lagi pun kedai dia juga...
Jual beraneka jenis kuih2 local....

Tidak perlu tunggu lama, semua yg kami order dtg serentak...

Gule (Gulai) Kambing = Rp 25,000

Ayam Panggang = Rp 15,000

Sate Kambing = Rp 40,000


Jemput makan semuaaa.... nyum3~....





Lepas selesai makan, sy trus ajak Mummy lepak di Alun-Alun Batu sambil ber-selfie ria.....
Cuaca haritu pulak memang redup...
So, memang ramai lah yg ambik kesempatan utk bersantai di situ dgn kawan, dgn keluarga, couple2 pun ramai, hehehehe....
Cuma saya ja yg lepak dgn Mummy...
Dekat sini mmg sgt byk motorsikal....
So, jangan sesekali berdiri di tgh2 garisan tu...
Tunggu betul2 x ada motor, kereta & Angkot baru lari laju2....


Alun-Alun bermaksud Roundabout....
Tp roundabout tu ada taman, ada air pancur, replika buah epal yg merupakan icon kebanggaan Kota Batu, dan ada Ferris Wheel jugak...
Tp malam ja laa baru dpt naik....


Sangat cantek....


Buah epal icon Kota Batu..
Dia punya wheels tu pulak cuma bole main waktu malam jaa...

Pemandangan di sini pun lbh cantik pd waktu malam sbb banyak lampu warna-warni...



Kalau malam, semua buah2 & haiwan2 ni berlampu Neon...

Ramai anak2 bermandi-manda di sini...

Please come to my hometown ~!!!!

Masjid Agung An-Nuur, di tengah2 Kota Batu....

Bagi mereka yg suka menu kambing, sila lah datang ke restoran ni yaaa....


Alamat: Jl. Diponegoro, Sisir, Kec. Batu, Kota Batu, Jawa Timur, Indonesia.

Waktu perniagaan: Setiap Hari (8:00AM–10:00PM)



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::