Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Sunday, August 20, 2017

My journey to be a Tour Guide (Registration Day).

"Back to student life again...."

Semuanya berlaku dgn sgt pantas sekali.... Semuanya melalui Facebook....
Mula2 haritu Kak Yati tag nama sy dlm 1 article ttg Full/Part Time Tour Guide..
Kami pun saja² isi nama & phone number dlm 1 form yg dia bg dlm link...
Esoknya, kami dpt 1 call, dia suruh kami dtg ke kolej tsbt, dekat ja dgn stesen LRT Msjid Jamek... 
Appoitment jam 12.30pm.. Jgn lupa bawa sijil SPM..
So hari Sabtu lepas (19/08/17), sy pun ke kolej tu dgn Kak Yati..
Mula² kmi pakat² yg dtg utk dengar ja briefing dr si penelefon tu...

Dgn berpandukan Google Maps, kami pun berlari² anak di area Msjd Jamek tu..
Lps nyebrang sana sini, u-turn, belok kanan kiri, akhirnya nmpk kolej tu depan mata..
Smp ja di Kolej, masa tu ada 1 batch students tgh convo..
Seronok tgok dorg pakai robe, dgn fmly msg2.. Gmbr2 dgn kawan2...
Bawa2 jambangan bunga, teddy bear...
"Mesti aku pun mcm tu nanti," bisik ku dlm hati...
Cheettt~... Kuliah pn blm mula, sdh bygkan psl convo, ehehehe~...

Pastu si penelepon kmi hr tu pun turun..
Dia pun explain dgn kami psl course Tour Guide ni..
Part pertama yg dia explain ialah pendapatan sbg TG...
Saja sbg pancingan kut, spy kami berliur dgn gaji seorg TG, heehehe...
Dia pun kira gaji basic, commision, tipping etc...
Mmg tergugat juga iman masa tu...
Yalah, mula2 td konon mau dtg dgr talk ja kan....

Pastu dia pun explain psl course TG di kolej tu...
Course tu ambik masa sekitar 6 bulan (500 jam) pembelajaran..
Lps tu akan ada exam MOTAC (Ministry of Tourism and Culture Malaysia)..
Ada exam oral (80%) & bertulis (20%)..
Exam oral tu pulak kena berckp2 smbil explain slide ttg Malaysia, dan ada juga exam ala2 TG yg real dlm bas pelancongan tu...
Dengar pun sudah seram....
Maybe bg Kak Yati x seram la sbb kerja dia skrg ni pun slalu kena buat presentation,
sy ni lain laa.... mmg sgt introvert...
Pastu officer td dia blg: "Camana ko mau jd TG kalau malu2??"..

Btw, officer tu pun org Sabah jugak...

Kmudian dia terangkan psl Lesen TG pulak...
Lps lulus exam Motac, baru boleh ambik lesen..
Lesen ni pulak kena renew, serupa mcm lesen memandu kita lah...
Kena under Probation selama 2 tahun, lepas tu baru dpt lesen TG..
Lesen TG plk ada 2 jenis:
     1. Biru - Town area/kawasan Bandar (kursus 500jam)
     2. Hijau - Kawasan Alam semulajadi (17 hari)

Pastu dia kata ada diskaun sempena bulan Merdeka ni..
Rebate lumayan byk oooo... Sgt banyak...
Lps bln Merdeka ni yuran TG akan dinaikkan, lagi banyak dr hrga sedia ada (before rebate)..
Kmi trus tanya pasal registration fee & borang pendaftaran, wakakak...
Blg td mau dgr talk ja, last2 trus mau byr yuran pndaftaran...
Registration Fee ialah RM300, tp boleh byr half dulu, so kami dua byr RM150.00.

Sy register utk class Bahasa Mandarin,
Kak Yati plk kls Bahasa Melayu/English..
Kalau in future mau tambah bahasa asing yg lain,
student x perlu ambik class lagi..
Cuma ambik exam Oral dia shj..
Nyesal plk aritu ambik class bahasa Korea utk 2 semester jaa... Ottokke~...

So, next Saturday (26/08/17) ialah hari Orientation utk new intake...
Nanti sy cerita lagi apa jadi during orentasi tu k...

Hasil Pencarian

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::