Assalamualaikum & hye~...
Semua mst tau kan Sabah ni ada terlalu banyak suku kaum...
Ada Kadazan, Dusun, Murut, Bugis, Bajau, Tidung, Rungus, Idahan dan banyaaaakkk lagi... Boleh rujuk SINI..
Macam saya pulak sudah mix Suluk (Daddy) + Jawa (Mummy dari Surabaya).
Kalau selalunya sy post resepi makanan Jawa, maka kali ni kita post pasal makanan femes oleh kaum Bugis pulak...
Selain Ayam Likku (ayam masak lengkuas), Ayam Palekko ni tidak kalah popular nya...
Tp kalau Ayam Likku ni sy kurang berkenan sikit, sbb tidak pedas..
Maklum lah, tekak jawa ni selagi x berair mata & hidung, selagi tu la bilang x pedas...
Rasa sekali tu trus rasa mau lagi & mau lagi... bikin ketagih~
Bila balik KL, sy pun wasap geng skolah menengah sy yg tgl di smenanjung ni,
pernah ka mereka dengar nama Ayam Palekko...
Rata2 mereka pun ckp x perna dengar, kalau veteran2 tu confirm tau lah...
Maka kawan sy sorang ni (Elmi Alex) trus mintak ajar mama dia masak Ayam Palekko..
Siap send gambar dlm wasap lagi, omaigod~...
So, sempena Gathering Raya tahun ni, macam biasa lah, mst buat dekat rumah saya...
Siap request dgn Elmi, suruh dia masak Ayam Palekko sbb btul2 mengidam ni, wakakakaka~...
Elmi pun x kedekut ilmu, bagitau bahan2 yg digunakan & cara masak dia step by step...
So, marilah kita berkongsi ilmu masakan ni yaa....
Sememangnya sangat mudah & bahan pun mmg yg sntiasa ada dlm fridge kita d rmh...
Bahan2:
Ayam (potong kecik2)
Asam keping
Serai (i batang - diketuk)
Lada sulah (Ini lah rahsia kesedapan menu ini !!)
Garam
Gula
Bahan Blend:
Bawang merah (7 biji)
Bawang putih (9 ulas)
Halia
Kunyit
Cili padi (banyak2 - baru lah nama dia Palekko..)
Bahan Optional (Jatuhkan bila hampir masak, jgn masak terlalu lama) :
Tomato (hiris)
Bawang bombany (hiris bulat)
Cara-cara:
1. Lumur ayam yg sdh dicuci dengan sedikit garam, tepikan.
2. Blend-kan bahan² di atas dan kemudian tumis. Masukkan serai & asam keping.
3. Tumis hingga naik bau baru masukkan ayam.
4. Kacau² sekejap utk elak hangus/berkerak.
5. Bila kuah agak sedikit kering (pekat), baru masukkan gula & sedikit garam (sbb masa perap ayam td sdh lumur ngan garam).
6. Angkat dan hidang.
Semua mst tau kan Sabah ni ada terlalu banyak suku kaum...
Ada Kadazan, Dusun, Murut, Bugis, Bajau, Tidung, Rungus, Idahan dan banyaaaakkk lagi... Boleh rujuk SINI..
Macam saya pulak sudah mix Suluk (Daddy) + Jawa (Mummy dari Surabaya).
Kalau selalunya sy post resepi makanan Jawa, maka kali ni kita post pasal makanan femes oleh kaum Bugis pulak...
Selain Ayam Likku (ayam masak lengkuas), Ayam Palekko ni tidak kalah popular nya...
Tp kalau Ayam Likku ni sy kurang berkenan sikit, sbb tidak pedas..
Maklum lah, tekak jawa ni selagi x berair mata & hidung, selagi tu la bilang x pedas...
Pertama kali saya makan Ayam Palekkok ni masa buat order makanan online "TAWAU Food & Delivery"..
Memang pedas berapi beb...Rasa sekali tu trus rasa mau lagi & mau lagi... bikin ketagih~
Bila balik KL, sy pun wasap geng skolah menengah sy yg tgl di smenanjung ni,
pernah ka mereka dengar nama Ayam Palekko...
Rata2 mereka pun ckp x perna dengar, kalau veteran2 tu confirm tau lah...
Maka kawan sy sorang ni (Elmi Alex) trus mintak ajar mama dia masak Ayam Palekko..
Siap send gambar dlm wasap lagi, omaigod~...
So, sempena Gathering Raya tahun ni, macam biasa lah, mst buat dekat rumah saya...
Siap request dgn Elmi, suruh dia masak Ayam Palekko sbb btul2 mengidam ni, wakakakaka~...
Elmi pun x kedekut ilmu, bagitau bahan2 yg digunakan & cara masak dia step by step...
So, marilah kita berkongsi ilmu masakan ni yaa....
Sememangnya sangat mudah & bahan pun mmg yg sntiasa ada dlm fridge kita d rmh...
Bahan2:
Ayam (potong kecik2)
Asam keping
Serai (i batang - diketuk)
Lada sulah (Ini lah rahsia kesedapan menu ini !!)
Garam
Gula
Bahan Blend:
Bawang merah (7 biji)
Bawang putih (9 ulas)
Halia
Kunyit
Cili padi (banyak2 - baru lah nama dia Palekko..)
Bahan Optional (Jatuhkan bila hampir masak, jgn masak terlalu lama) :
Tomato (hiris)
Bawang bombany (hiris bulat)
Cara-cara:
1. Lumur ayam yg sdh dicuci dengan sedikit garam, tepikan.
2. Blend-kan bahan² di atas dan kemudian tumis. Masukkan serai & asam keping.
3. Tumis hingga naik bau baru masukkan ayam.
4. Kacau² sekejap utk elak hangus/berkerak.
5. Bila kuah agak sedikit kering (pekat), baru masukkan gula & sedikit garam (sbb masa perap ayam td sdh lumur ngan garam).
6. Angkat dan hidang.
Ini Ayam Palekko versi Elmi masa mengajar haritu...
Dia ada letak hirisan tomato sebiji..
Yang ini pulak Ayam Palekko versi saya, eheheh....
Menjadi lah jugak walaupun first try....
Yang penting pedas berapi~!!
Tp sebab saya ni Hantu Petai, maka sy modify la sikit cara saya,
sy pi tambah petai banyak², heheheh~...
Pastu disebabkan saya ni x boleh makan kalau x ada sayur,
maka saya letak la daun salad banyak² bawah tu, sedap rangup²...
Selamat Mencuba ~!!!!!!!
dah try masak memang sedap. thank you for sharing
ReplyDeleteAlhamdulillah... jgn lupa post gambar dlm blog, heheheh~
DeleteMmang kaw2 pdasnya aku kenal ni masakan mada aku stay kat nunukan
ReplyDeletePedas tapi bikin menambah nasik kann.... wkwkwkwkw~
Delete