Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Saturday, July 1, 2017

[Food Review] Mee Tauhu Jafre, Batu 3, Tawau.

Assalamualaikum & Selamat Hari Raya Ke-7 ~

Hari ni kmi sarapan mee tauhu plk..
Tp maklum lah, hari ni baru raya ke-7, so byk lgi restoran yg masih belum mula berniaga...
Kakak ajak makan di Jafre Mee Tauhu di Batu 3...

Kakak gigih cari parking masa ni...

Smp depan restoran, jangan kan dapat meja, mau cari parking pun sudah payah...
Siap drop off Daddy dulu utk cop tempat....
Kami masuk ja dlm restoran, suasana mmg agak kacau bilau...
Bekas pinggan mangkuk & cawan semua belum diangkat...
Pastu Daddy dgn selamba panggil sorang perempuan yg angkat mee goreng dari dapur:
"Dek!! Order!!"
Perempuan tu pun senyum2, dia blg dia bukan pelayan, tp terpaksa layan diri...
Daddy cpt2 mnta maaf with that lady & husband...


Agak lama jugak kami duduk, cuma nampak sorang ja pelayan yg mcm lipas kudung kesana sini...
Last2 saya & kakak pun x boleh tunggu lagi..
Nanti tunggu punya tunggu, mee pulak habiss....
Saya ngan kakak terus pi dapur mintak ngan tukang masak..
Mee, Tauhu, telur mata, ikan sambal....
Sambal belacan & limau pulak saya ambik sendiri dr dlm periuk, astaga~
Air minum kakak mntak dgn tukang bancuh.... Sy plk angkat pi meja...
(Betul2 mcm pelayan sdh, tgl pakai apron jaa.. wakakakak~)
Sudu pun ambik sendiri dekat sinki....
Aduiii~... pengalaman betul laaahh....
Tp itu lah org ckp, makanan yg sedap, org tetap sanggup beratur panjang, yg kami ni sanggup layan diri...


Akhirnyaaaaa~...........
Ini lah hasil saya & kakak ulang alik dari meja-dapur-meja......

Saja ambik lebih sepinggan, kut2 kalau ada yg mau menambah..
Sdh la beratur dekat dapur bkn main lama lagi....


Bagi kawan2 Semenanjung yg tidak tahu apa keistimewaan Mee Tauhu...
Mee Tauhu ni Signature Dish warga Tawau utk bersarapan...
Kalau di semenanjung sarapan pagi dia ialah Nasi Lemak,
maka bagi warga Tawau pulak Mee Tauhu & Nasi Kuning ialah 1 kemestian...

Mee Tauhu ni goreng kosong ja dgn kicap ayam & bawang putih..
Ramai jgk kwn semenanjung yg perna dtg ke Tawau ni ckp,
mee ni biasa jaa, rasa kicap..... Heheehee....
Memang kicap pun.. Tp yg bg sedap ialah lauk2 dia di bawah ni....


Yg ni lauk utama dia, tauhu pok (tauhu goreng) yg dimasak taucu....
Sbb ni lah yg menyedapkan lagi Mee Tauhu...


Kuah dia sama jaa, cuma lauk dlm kuah tu yg byk jenis...
Yg ni pulak my fevret TERUNG.....

 Tauhu putih pulak keseukaan Daddy...

 Haaaa.... Yg ni pulak kesukaan myKakak....
Jauh2 dtg pi batu 3 ni pun sbb dia yg request mau makan Ikan Masak Merah ni..


Peerrggghhh... Sambal Belacan kalau teda, mmg kurang power lah Mee Tauhu....

Pasangan Serasi giteeww~....


Lepas selesai makan, kami pun lega...
Macam lepas berperang pulak, heheehe...

Nampak x, meja belakang tu memang xda org kemas dr mula kami duduk...

Tadi masa kami smpai memang penuh sesak....
Skrg sdh kurang2 pelanggan, but still x da org kemas meja...


Yang ni pulak utk mereka yg Take Away....


Baahh.. kasi habis air minum tu sebelum mulihh.....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::