Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Thursday, September 28, 2017

[Recipe] Terung Goreng Belacan bersama Petai.

Assalamualaikum.....

Bagi mereka yg tinggal di area Kelana Jaya, 
msti kamu perasan yg tiap petang, ada satu lori nih yg mnjual PETAI depan Giant Hypermarket kan...
Selalunya sy tengok jaa, sbb expect dia mmg jual mahal, x pun banyak buruk....
Dan hari Khamis lepas, pulang kerja terus singgah lori tu....
Memang mau beli pun sbb mengidam, hehehehe~....
Kalau mahal pun, beli la seikat pun cukup....


Bila tanya dgn abg penjual tu, dia kata:
"1 IKAT = RM5.00.."
Seikat tu pulak ada 4 papan....
Kira murah tu weeiii~....
Sebab selalunya nampak org jual dkt Pasar Tani KJ hari Sabtu tu,
RM5.00 seikat utk 3 papan shj....
Yg ni pulak 4 papan, kira berbaloi-baloi lah kan....
Sy terus beli 3 ikat, hehehehehe....
Total 12 papan = RM15.00... MURAH !!


Memandangkan hari ni ialah cuti Awal Muharam,
mari lah kita main masak-masak yaaa~.....

Mula2 sekali kenalah kupas petai...
Kalau sy & Mummy kupas petai, memang terus belah 2 dekat tgh2...
So, boleh la cek dlm tu ada ulat atau x....
Kalau makan dekat luar tu, rasa ragu2 ja bila terus makan petai bulat mcm tu...
Kut2 la dlm tu ada ulat gebu2... huhuhuu~....
Petai yg sy beli smlm tu boleh tahan segar2 semua...
Dlm 4 papan yg sy kupas tu, cuma jumpa 2 ekor jaaa.... heheheh~

Segar² petai dia....  x banyak ulat pun...

Selesai kupas petai, baru kita sediakan bahan² utk masak Sambal Terung ni....


Bahan-Bahan:
1. Terung (2 batang)
2. Petai (sy pakai 4 papan, heheh~)
3. Air asam Jawa
4. Cili padi (sy guna hijau)
5. Bawang Bombay (sy ganti Bawang Merah bsr sbb B.Bombay x da, huhu~)
6. Kiub Ayam x1
7. Gula
8. Bawang Putih
9. Bawang Merah

Cara-Cara:
1. Terung dibelah 2 kemudian hiris serong. Basuh & goreng. (Goreng smp layu cukup, x perlu goreng lama², nanti hancur pulak.)
2. Tumbuk bawang putih, bawang merah & cili padi. Tumbuk kasar jaa... Kalau ada blender pun ok, tp sbb malas pulak kena tunggu air tu kering, so kita main tumbuk2 ja laah.... 
3. Lps tu, kita tumiskan bahan tumbuk smp pecah minyak.
4. Lps cili masak, kita tuang air asam jawa & bawang bombay/bawang besar.
5. Lps bawang agak sedikit layu, masukkan pulak petai yg kita sdh hiris tadi...
6. Gaul2 kejap spy aroma petai tu keluar, tp jangan smp overcooked pulak, kemudian baru kita masukkan terung yg sdh digoreng tadi. 
7. Perasakan dengan kiub ayam & sedikit gula, gaulkan.. X perlu gaul lama2, nnt terung hancur.
8. Lps gaul sambal td hingga sebati bersama terung, maka kita sdh boleh angkat & hidang.

Terung 2 batang

Hiris & goreng smp sedikit layu..

Cili padi & belacan (dibakar)

Bawang besar/ bawang bombay

Tumbuk kasar cili padi, bawang putih, bawang merah & belacan.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::