Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Thursday, October 20, 2011

[Food Review] Dream of Kahyangan Art Resto, Surabaya (Elsie's Birthday Trip To Surabaya Day-1)

Bulan lepas, AirAsia ada buat promo yg paling MURAH sepanjang hidup saya...
Bila Check ticket, RM25.00 only utk return ticket ke SURABAYA!!
From KL to SUB = Rm 0.00 !! ; SUB to KL Rm 0.00... !!
( Cuma bayar tax from KL to SUB = Rm25.00 )
Omaigaddd!! Memang Susah mau percaya masa tu....
Cepat² call myBest friend Elsie, dia mau ka ikut sy balik kampung...
Kira sebagai hadiah harijadi nya la October nanti....
As expected, siapa yg mau menolak kan dpt hadiah harijadi ticket flight.....
So, sy bayar Rm50 shj utk dua orang KUL <-> SUB....
Terbaik laaaa !!!!!!


Elsie's Birthday Trip To Surabaya Day-1 : From KL to Surabaya

Dan seperti yg dirancang, bulan October lepas, 
kami dua pun berangkat ke Surabaya...
Tanpa pengetahuan Mummy di Malang,
konon² mau buat surprise bila balik kampung nanti.....

 The Birthday Girl, Elsie a.k.a Baby

 Pihak Penaja, me~.......... =P

  Isi borang departure & arrival ke Indonesia....

Syukur Alhamdulillah.....
Sampai juga kami di Surabaya dgn Selamat pd pukul lebih kurang 7malam....
Welcome to My Hometown !!!

 
Lepak sebentar di A&W...

 Tunggu Aunty sy (Mbak Idah) dtg jemput, sampai cair my Milkshake, huhuhuhu......
Dekat setengah jam begitu, baru dia sampai......
Biasalah, time orang pulang kerja....
Surabaya semestinya Macet !!!


And Of coz la dia tau anak menakan dia ne tgh kelaparan.
langsung laju² p cari restoran....
Time tu Surabaya Macet Pol.... !!

*****************************




"Dream of Kahyangan Art Resto"

Sebagai Aunty yg memahami, dia faham betul perangai anak buah dia ne yg gila Photoshoot....
So, dia bawak kami makan di restoran yg cantiiikkk bangett bak di Kayangan....
Padan lah dgn nama nyaaa.....

Posing wif my aunty (Mbak Idah) di depan pintu masuk....


Depan restoran ada patung yg jadi lambang seni Jawa kuno... 
Penyambut tetamu akan bunyi kan loceng utk menandakan ada tetamu (customer) yg datang.... 
Masuk saja restoran ne, mata kita dijamu dgn dekorasi  seni Jawa & Oriental (Cina)... 
Ruang makan dibahagi kpd beberapa bahagian... 
Ada di bahagian dlm (with air-cond), 
bahagian luar (open air) & pondok2 yg comel (utk 2 org yg suka dgn suasana romentik)... 
Kami berempat pilih meja panjang yg open air punya...






Sambil makan, ada kumpulan yg main lagu2 keroncong & muzik Jawa.... 
Sangaaat la best.... 
Pas buat persembahan atas pentas, dorang akan datang ke meja-meja... 
Pandai2 la bagi tips ya time tu... 

Ne time dorang nyanyi dari meja ke meja..... (Bagi tips aarrrr~.... )


Mbak Idah order punya laaaa bnyak, pdhl yg makan 4 org jaa... 
Tp since ada org belanja, makan ja la puas2... 
Kasi kembang lagi badan tu... huhuhu.... 
Menu yg disediakan pun fully makanan Jawa, dgn nama pun yg padan dgn nama restoran nya... 
Ada nama dewa-dewi d tiap menu...
Yalah... kan tengah makan di Kayangan, hehehee.... 

Tengok nama² menu dia (nama2 kayangan) :

~ Kangkung Tirta Gangga
~ Sayur Dewa Dewi
~ Tahu Telor Padang Bulan
~ Nasi Rama Sinta

Time tengah tunggu menu tuk smp, kami dua pun memulakan aktiviti Photoshoot.....
Kami round tiap sudut restoran tu... Dari ruang makan sampai la ke washroom, hahahaa...
Memang tiada kata lain selain CANTIK... 
Yg paling buat kami teruja bila on the way ke washroom, 
kami tejumpa pondok makan yg khas utk 2org punya... 
yg kapel2 tu mst mau suasana romentik kan... 
dgn kelopak2 bunga ros atas jambatan.... 
Lilin2 kecik.... Ohhoooiii~
Trus teringat dgn c eherm2 nun jauh di MALAYSIA.... . 


Mari kita photoshoot di seluruh pelosok restoran.....
Elsie & Me sebagai model, dan mbak Idah sebagai photographer, huahaha.....
Di area dining room pun ada banyak seni Jawa yg dipamerkan....

Pas puas amik gmbr di area restoran, kmi dua p luar pulak... 
Restoran ne terletak d area "G Walk"... 
Tmpt anak2 nongkrong (lepak).... 


Banyak warung makan & restoran2 yg buka smp tgh mlm.... 
Menurut my aunty, Citraland ne perumahan orang kaya2.... 
Also known as 'The Singapore of Surabaya'..........
Ada 1 banglo (yg kelihatan mcm istana) cun2 depan Rest. Kahyangan ne... 
Si Baby punya la curious smp nekad p tanya dgn security guard, tu rumah ka apa... 
Si pak guard kata rumah.... 
Owner dia tu ntah sepa kaa, lupa plak aq...
Tapi orang tu memang jutawan laa.....


Amik gambar smp kelaparan, baru balik ke dlm restoren... 
Makanan pun rupanya awal2 sudah sampai semua.... 
Smp mau pecah perut mengasi habis suma makanan tu... 
Si Baby pulak beriya2 dr di KL lagik mau makan "ikan rangup yg boleh dimakan dgn tulang2 nya"... 
Huahuahaua.... Itu namanya "Gurame Terbang".... 
Smp habis tulang ikan c Baby kerjakan.... 


Ayam Bakar
Sotong
Tauhu Goreng
Kangkung Belacan
Gurame Terbang
Makan puas² ya, B......
My fevret "Lime Squash"..... ^________^


Pas kenyang, Mbak Idah pesan ice krim sebagai pencuci mulut....





Sebelum pulang, amik pic lagi di patung singa MERLION.. 
Patut la nama lain bagi Citraland ne "The Singapore of Surabaya".....
Yalah, tidak dpt pi Singapore pun, dpt tgkap pic dgn Merlion tiruan pun jadi lah... huahuahauaa.....

sila lawati official blog  http://dreamofkahyangan.blogspot.com



Restoran ne terletak di Puri Widya Kencana LL 05, Citraland , Surabaya... 

1 comment:

  1. wahh. kelihatan sedap. thank you for this valuable information

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::