Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Saturday, October 22, 2011

Kupang Lontong @Soto Gondrong, Surabaya (Elsie's Birthday Trip To Surabaya Day-3)

Elsie's Birthday Trip to Surabaya Day 3: From Surabaya To Malang


Hari ne hari ke-3 Elsie di Surabaya.....
Hari ne jugak la mau bawak dia balik ke kampung sy di Malang &
buat kejutan utk Mummy saya.....


Perjalanan dari Surabaya ke Malang ambik masa 2 jam driveway...
Memang banyak gunung-ganang kita akan nampak....
Elsie nampak sgt eksaited, yalah kan dia first time datang.....


Dalam perjalanan tu, Mbak Idah tny sy mau makan apa utk lunch....
Trus terpikir makanan fevret sy tiap kali datang ke Surabaya.......
Lontong KUPANG !!!!
Makanan Khas Surabaya....
Dorang pun fikir², di mana ada Kupang yg paling sedap....
Akhirnya setelah naik ke kawasan pergunungan, 
sampai juga kami di SOTO GONDRONG............

Mbak Idah pesan banyaaakkk banget....

Tahu kempos goreng (Tauhu pok)

Ada Lontong Kupang.....

Ada Bakso.....

Ada Lontong Kikil...


Muka Elsie yg first time rasa makan Kupang.....
Senyum sbb sedap or x dapat terima?? Hehehee..... 
(Sebab myKakak dia cakap benda ne x sedap.... )


Ohhh My.... Mbak Idah yg udah capek....

Haaaa..... Ini lah dia Lontong Kupang........
My Favourite Food tiap kali ke Surabaya....
Kupang ne ialah sejenis kerang tapi size dia sangat kecik.....
Ciri khas dia ialah pada kuah nya yg menggunakan Petis.....
Kalau makan Kupang, mesti ada sate kerang.....
Dimakan dengan sate kerang, lontong & sambal, memang heaven-laaaa.....


Kuantiti dia memang superbbb!!


Sebelum balik, kami bungkus utk Mummy.........




Bagi yang belum perna makan,
datang ke Surabaya nanti wajib try Lontong Kupang okeyh....
Banyak juga di jual di restoran² lain....
Gerai² di tepi jalan pun ada......

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::