Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Saturday, October 22, 2011

[Hotel Review] Pohon Inn, Batu (with Elsie)

Elsie Birthday Trip Day-3 : From Surabaya to Batu

Sampai ja di kampung sy, Malang......
Punya la eksaited mau bagi kejutan dgn Mummy !!!
And yesss, mummy yg time tu tgh petik buah mangga di halaman rumah, 
memang x jangka yg sy akan balik kampung...
Lagi² bawak skali myBestfriend, Elsie.....
Langsung Mummy call Daddy & Kak Nong di Tawau,
dan bagitau sy pulang mengejut..... eheheheh~


Then, Mbak Idah cepat2 suruh Mummy kemas Baju utk satu malam.....
We are going to stay in Pohon Inn, Batu....
Hotel yang terletak di JATIM PARK 2 (Jawa Timur Park 2)..
(Theme Park yang baru dibuka dekat kampung saya...)

Jatim Park 2 betul² di sebelah hotel.....

Woooww!!! Yang ne pulak kejutan bagi SAYA, Elsie & Mummy !!!
Memang x sangka Mbak Idah akan bawak kami menginap di sana....
Yalah, Batu dgn kampung kami (Karangploso) bukannya jauh betul...
Cuma 10minit driveway, so memang x pernah la mau tgl hotel di Batu....
FYI, Batu ne lagi tinggi dari kampung sy....
So, suhu pun dabel2 lebih sejuk......
Bawak jaket tebal is a MUST !

Pohon Inn ialah hotel yang berbentuk pokok kayu....
Lobby & main entrance pulak berbentuk akar pohon raksasa....
Nama pun Pohon Inn kan, so memang berbentuk pohon lah.....
Konsep Pohon Inn pulak ialah zoo....
Sebab hotel ne memang terletak di kawasan zoo iaitu BATU SECRET ZOO......


Sampai ja Pohon Inn di Batu,
Mbak Idah langsung check-in utk dua kamar Deluxe....
Mbak Idah & Mbak Indah sekamar,
Mummy, saya & Elsie sekamar......
Tengok tu, di belakang kaunter reception pun ada kandang haiwan.....


Di Pohon Inn, ada 3 jenis kamar: Superior, Deluxe & Executive Room....
Superior ada 2 single bed,
Deluxe room ada 1 Queen Bed &
Executive Room ada 1 Queen Bed + Set Sofa....

FYI, harga kamar sgt jauh berbeza antara Weekdays & Weekends....
Iaitu beza 2 kali ganda... !!

Superior Room
> Weekdays Rp 485 000
> Weekend Rp 990.000

Deluxe Room
> Weekdays Rp 635 000
> Weekend Rp 1,210 000

Executive Room
> Weekdays Rp 1,100 000
> Weekend Rp 1,595 000

Harga dia berbeza 2 kali ganda sebab kalau menginap di sini pd hujng minggu,
kita akan dapat Dinner & Ticket masuk ke Jatim Park utk 2 org....
Kalau Weekdays pulak cuma dapat breakfast & welcome drinks utk 2 org....

 Tengok la Mummy,
dengan pakai baju ala-kadar tu....
(Baju yg dipakai utk petik mangga tadi, huahahaaahh.....)
Memang betul² kejadian yg x disangka²......

Check-inn malam ne, ada termasuk Dinner & Breakfast utk esok hari....
Wooooww~......... Happy ber-double²...
Tengah² lapar pulak tuh......


 
Ada haiwan di mana².............
Dekat atas tempat buffet pun banyak monkey2..... ehehehe~....

 Mummy sy yg cumil ~........
 Mbak Idah (myAunty) & her Besfriend (Mbak Indah) ;
Mummy & me......
 My BFF Elsie & Me~
Ohh yaaa, restoran ne ada dinding cermin betul² menghadap kandang pelanduk....
Seat yg dekat tepi cermin tu plak boleh berpusing² dalam restoran tu....



Tengah² makan tu, ada pulak pengumuman.....
Tepat² jam 8:00 malam, 
lampu dalam restoran akan dipadam & semua patung² haiwan di dalam tu akan bergerak....
Siap ada Sound & Lighting System yg betul² macam dalam hutan.....
Fuiiyooooo..... !!
Rasa macam dlm filem One Night In Museum pun ada.. !!

Muka² Happy sebab first time tengok....


OK, lepas makan & persembahan dalam hutan,
sekarang masa utk photoshoot......
 
 
 
 Ular Anaconda ini tadi bergerak², meyebabkan sy menjerit ketakutan.... Huhuhuuu~



 
Sebelum balik ke bilik utk mandi & tidur,
kami singgah di kedai souvenir betul² di luar restoran....
Mbak Idah belikan sy bag Tag, penanda buku, peralatan skolah etc...
Semua serba Zoo.....
Mr.Gorilla pun smp ngantuk..... 
 
Cumil kan kami..... ^_______^


 Ok, sekarang masa utk mandi dan tidurrrrrrr....
Bilik Mandi nya sangat cantik sebab seluruh dinding kamar mandi menggunakan cermin...
Sangat Sexy gituuuu~......... ^_____^




Ok, sekarang masa utk Zzzzzzzzzz~~~~~~~
 
Itu tempat tidur utk sy & Mummy.....
Elsie dekat extra bed (tambah Rp 395 000).....


Awal pagi, kami sudah bangun utk breakfast.....
Dan seperti biasa, Mbak Idah & Mbak Indah bangun sangat lewat....
Kami sudah bersiap pun dorang belum bangun.....


Sementara menunggu Mereka mandi & siap,
Mari kita ber-photoshoot di balkoni bilik dgn berlatar belakang Batu Secret Zoo & gunung...
Pemandangan yg sgt indah & menenangkan......
Yang pondok berlantai kaca tu ialah sangkar harimau albino.....

Yang ne tempat khusus utk burung2 bebas berterbangan.....
Nampak dengan dekat & jelas kan gunung tu......


Saya sangat suka lukisan Mr.Monkey ne....
Sangat comel~.........

Ok jum kita p breakfast....


In the lift......


The Breakfast


Jungle Fastfood "The Spinning Restaurant"

Ada buayaaaa dalam restoran !!
Mbak Idah bilang: Ayoooo... Nambah sana.... Rugi lho kalo makan cuman sekali....
(ahahahahaa.... ok fine.... Kali ne dia x suruh berdiet... !! )

Haaaaa... Ambik kau...!!
Ne baru first round....



Lepas kenyang, ambik gambar lagiiiiiiiii.....

Buah durian tumbuh dalam hotel......





Lepas breakfast, kami masuk ke Jatim Park yg merangkumi
Batu Secret Zoo & Museum Satwa.....
Saya akan cerita dekat next entry sebab banyak gila gambar, eheheh!!!
Click SINI utk Batu Secret Zoo & Museum Satwa...





Sebelum check-out, kita posing² dulu sebagai kenangan......
Mummy sedang beres² sebelum check-out jam 12:00pm...
Room 613.... Menjadi kenangan...... ^______^




Saya sgt puas hati dengan hotel ini.....
Sangat best & unik sebab mcm tinggal dalam zoo.....
Harap² tahun depan bila balik kampung lagi, boleh ajak Kak Nong & Daddy menginap di sini...


Lobby & Main Entrance berbentuk akar kayu......
Pak Satpam enterframe la pulak, ekekeke~


Menyempat pulak si Elsie bergambar dgn abg abang Jurrasic Park.... eheheh~


Untuk info lebih lanjut tentang POHON INN, Jatim Park 2,
boleh masuk website dorang di SINI.


p/s: Terima Kasih to myAunty (Mbak Idah) sebab sponsor kami tinggal di sini.... !!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::