Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Saturday, April 1, 2017

[Food Review] Sido Rukun Inot, Batu, Malang, Jawa Timur.

Edisi Balik Kampung - Malang, Jawa Timur.

Kalau malam, tempat best utk Jalan-Jalan Cari Makan ialah di Kota Batu. 
Kota Batu ni masih dalam Kota Malang jugak...
Kira macam Kelana Jaya, dalam area Petaling Jaya, macam tu lahh..
Selain sejuk, Batu sgt ramai di waktu malam especially di Alun-alun Batu...
(Alun-alun ni maksud nya kawasan luas/lapang yg dikelilingi dgn jalan raya)
Alun-alun Batu bukan setakat raoundabout saja tau, 
tp ada taman2, air mancur, ramai penjaja kaki lima, ferris wheel pun ada..
Alun-Alun Batu sangat cantik di waktu malam sbb byk lampu neon..
Kalau malam jumaat maka banyak la "pocong-pocong" jadian yg berkeliaran di situ... 
Tp jgn takut la, tu org jaa yg jadi pocong, ajak org selfie.. Dapat la duit...

Asal balik kampung di Malang ja, jadual padat dgn shoping & makan jaa... 


Kami sampai di Batu dari Magrib smp ke malam x dapat2 ;agi parking...
Tiap hujung minggu, Batu macam ada karnival tau...
Memang sesak sangat...
Sbb Batu terkenal sebagai Kota Wisata (pelancongan)..
Selain sejuk (mcm Kundasang), Batu ada byk theme park & syurga nya makanan... 

Kami pusing dan pusing lagi....
Sambil tengok kesesakan bukan shj kereta,
tp motor & manusia pun memeriahkan malam weekend di Batu...

Antara tmpat makan yg ada di Batu...

Tiba2 nmpk kerumunan manusia di salah satu gerai ni...
"Lok-Lok Seafood Malaysian Satay", katanya..
Tp x singgah pun, so x tau camana rupa sate Malaysia tuh, hehehehe~...

Parking kereta sdh jadi parking motor...
Lebih menguntungkan, sbb dpt muat byk motor berbanding kereta....

Masjid Agung An-Nuur


Kalau makan Penyetan, tiap kali pun tetap akan dtg ke satu gerai nih...
Nama dia Sido Rukun "INOT"...
Untuk smp ke gerai nih, kita kena melalui jalan yg ditutup utk Pasar Malam...
Serupa macam Pasar Malam Jalan TAR di KL tu lah...







Lepas kita melalui pasar malam,
kita akan belok ke satu lorong ni yg memang khusus utk gerai2 makanan shj...
Kita akan lalu banyaaaakkkk gerai okeh~
Semua pun nampak sedap....!






Dan akhirnya, sampai juga kami di gerai kegemaran kami....
Sido Rukun "INOT"...
Sido Rukun ni owner dia org yg sama, husband & wife...
Cuma nama gerai tu yg lain2....




Kami ambik seat luar supaya dpt rasa angin malam Kota Batu yg dingin menyucuk2 tuh...

My Aunty (Mbak Idah) yg mmg sntiasa diet, dia x mau makan nasi...
So, order Mie Ayam ni....

Kiri tu ialah my fevret Usus Ayam...
Sblh tu ayam... Ramai yg order sekor2 tau...

Kesukaan saya: Bebek (a.k.a itik)..

Ada jugak ikan, lele (keli) & udang..

Ini lah hasil usus goreng yg digoreng dgn telur tu....
Rangup & sedap dia subhanallah.....

Terong Penyet

Sayur ni memang kesukaan betul lahh~
Yg ni nama dia "Cah Selada"
Cah ialah Goreng dlm bahasa Mandarin...
Sayur ni pulak dkt Tawau banyak, tp dkt Kelana Jaya ni x jumpa la pulak...
Sayur ni sedap digoreng dgn bawang putih shj,
Ya Allah sedap diaa mmg x bole bayang.... 

Saya punya Bebek Penyet

Mummy punya Ayam Penyet

Jemput makan semua.....

Sambal kemangi dia memang terbaik....
Daun kemangi pun dekat Tawau banyak dijual...
Memang pasangan serasi sambal tomato/belacan...
Tp dkt KJ ni pun mmg x jmpa walaupun penat cari dekat Pasar Tani....

Lps selesai makan, jalan2 cuci mata kejap di pasar malam pastu baru pulang dgn hati riang ~!
Semoga Allah murahkan rezeki kami, maka dpt la balik kampung lagi tahun hadapan, Aamiin~


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::