Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Saturday, December 10, 2011

[Food Review] Bakso Bakar Trowulan, Malang

Hari ni saya mau cerita pasal makanan fevret org Indonesia & Malaysia iaitu BAKSO!! Seperti yg kita tau, Bakso ni asalnya dr Indonesia... Tp sudah banyak restoran/warung di Malaysia yg ada menghidangkan Bakso... Tp yg tidak best nya ni, kebanyakan restoran yg sediakan menu BAKSO d Malaysia ni suda me-modified BAKSO ne jadi macam keropok lekor... U know why?? Sebab takut rugi, c penjual ni pun campur la banyak2 tepung kanji dari isi daging... Saya rasa 80% tepung kanji, 20% daging nya.... Even restoran Indonesia di KL pun sdh byk yg tidak mengekalkan keaslian Bakso... Perna sekali sy makan di restoran Indonesia di Berjaya Times Square KL, sangat lah chewy & liat.... Kalau mau Bakso yg full isi daging, kena la p sendiri tmpt aslinya khann, Indonesia.....



Ini kali sy bukan mau cerita pasal BAKSO yg kita biasa makan yg ada sup2 tu, yg ada mihun nya.... NO~... Tapi ni kali sy mau promot makanan femes d kampung saya di MALANG, Jawa Timur -> BAKSO BAKAR...


Kalau mau makan BAKSO BAKAR di sana, sy sarankan kamu utk try BAKSO BAKAR TROWULAN.... 
Kedai ne di area kampus aunty saya, Universitas Malangkucecwara, Malang... 
So, kalau kamu pergi ke sana, memang ramai la budak2 kuliah yg makan di sana or bungkus bawak balik.... Coz kedai ne terletak di area hostel budak2 kuliah tu....
So, sambil makan tu, boleh la sambil 'cuci2 mata' melihat cowok2 ganteng, hahahaa....


Masa sy balik kampung bulan October 2011 lepas, kami makan di sana siap bawak my besrfriend from Tawau (skrg menetap with family di Shah Alam), Elsie Nasirsal... Itu kali pertama dia jejak kaki di Indonesia... So, my family pun dgn bersungguh ajar dia cara makan BAKSO ne supaya lebih enak iaitu campurkan kicap manis, saos cabe (sos cili) & cuka.... Ouuhh, sgt mantap.... 
Elsie smp berkeringat2 kepedasan tp kesedapan.....



OK, apa tu Bakso Bakar??? Bakso dilumur dgn Kicap manis & Saos cabe (Sos cili khas Indonesia), pas tu dibakar atas arang... FYI, Bakso Bakar ne ada pilihan pedas atau tidak pedas... So, macam lidah budak2 yg tidak tahan pedas i.e Elsie & my aunty, mereka order la yg tidak pedas.... 
Tp sy, mummy & aunty's friend yg gila makanan pedas, memang order Bakso Bakar pedas la... 
"Pasangan" Bakso Bakar ne of coz la SUP SUHUN yg superb... 
Macam biasa, ada pilihan bakso halus, bakso kasar & tauhu utk masuk skali dlm sup....


Bakso Bakar Super Pedes...


Ok, kalau dtg ke kampung saya di Malang, jgn lupa singgah sini ya....

Jalan Simpang Candi Trowulan, 
Malang 65142, 
Indonesia

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::