Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Saturday, December 24, 2011

~♥ My ex-Part-time Job... ♥~

Most of my friends taw kan yg aq perna kerja part-time di Kings Bakery, Giant Kelana Jaya??? Ada yg taw, ada yg tidak.... Aq mula kerja sana start November 2010, smp la September 2011... Nda pun smp setahun kan.... Besa la lau hidup merantau sorang2 ne, mau duit lebi jak.... So, siang aq kerja ofis, ptg pas pulang kerja trus lari p Giant - ganti baju - masuk kerja part time.... Macam tu la rutin harian aq dari Isnin - Sabtu... Ahad relax sikit la cz nda kerja ofis kn... Kdg dpt shift pagi, kdg dpt shift ptg....


Smp la bulan September 2010, ramai yg benti kerja secara serentak disebabkan the new management... Terlalu tegas --> ne nda bulih, tu nda bulih... Kita manusia, bukan robot... Mau bercakap dgn sesama staf pun nda bulih... So, diaorg expect kita pakai bahasa isyarat ka?? Yg mula2 benti serentak semua org2 lama: Kak Ann (Outlet Manager), Farid (most senior), Bybie (sama2 masuk dgn aq) & Sam (budak baru kerja sebulan).... Last sekali baru aq benti sama2 dgn Sue (org lama jugak)....


Sekarang ne agak relax sikit suda... Walaupun nda da suda side-income, tp bulih suda rehat2 di rumah... Hujung mgu plak jalan2 dgn kawan2... Sebelum ne aq selalu sakit, especially demam.... Sbb balik ruma tiap malam selalu lewat... Jam 11:30pm baru smp ruma.. Tu blm lagi mandi, cuci baju suma... Aiyooo~..... Macam mau osteophorosis suda aq time tu..... Tp byk juga kenangan pahit manis aq masa kerja d Kings tu.... Well~, let me introduce kawan2 d Kings ya....


Bybie
~♥~ Bybie asal KK..... Bekas budak Unitar jugak, tp aq nda perasan kewujudan nya d Unitar dulu... Tp dia slalu plak nampak aq dulu... Dia pn slalu nmpk aq dgn my-Ex, Faris..... Huhuhuuu..... Dia ne yg rapat ngan aq dr kerja smp la skrg.... Mgkn sbb satu negeri, tu yg senang "masuk"... Jalan sama2, shuping sama2, karok sama2, makeover sama2, lepak warung mamak malam2 sama2.... Selalu juga aq cita masalah aq dgn dia, dia pun sama.... Hrp2 hubungan baik kami ne smp bila2 la, amin...


Sue
~♥~ Yg ne aq paling ingt... Cz dia yg bagi aq borang masuk kerja time aq mula2 dtg Kings... Disebabkan muka dia yg agak tegas & matang tu, adakah patut aq p panggil dia "kakak", hehee.... Padahal dia lahir tahun 1988.... Yg ne paling pandai cita gosip d outlet.... Hohoho~... 

Farid
~♥~ Ne paling senior dlm outlet... Ada lebi 5thn juga dia kerja dgn Kings... Cuma tukar2 outlet ja... Ada apa2 masalah, dgn dia la kami refer.... Ne budak paling pandai buat lawak.... Lau dia suda start buat lawak, smp kuar2 air mata kami ketawak... Tp lau suda bad mood, jgn ckp laa.... Keyboard kaunter pun dia bulih hampas.... Huhuhu~.... Paling aq ingt ttg Farid ne, dia punya tulisan atas cake sgt la cantik.... Nama pun pro kan.. Lau banding dgn tulisan aq tu, cam cacing... (cacing lagik cumil dr tulisan ku, huhuhuhu.....)

Farid khusyuk menulis.....
Ne la hasil tulisan c Farid............. 





abg Ejal
~♥~ Yg ne kawan kak Ann... Orang Sabah.... Dia pun kerja part time mcm aq... Dia kerja kejap jak.. Utk isi cuti smester dia... Yg ne aq anggap macam abg kandung ku suda... Lau kami sama2 shift malam, maka dia la yg antar aq balik.... Abg aq ne muka dia mcm Cina2 sikit.... Bangsa Idahan..


abg Jafar
~♥~ Yg ne pun abgku jugak di Kings... Orang Sabah jugak, Lahad Datu..... Abg aq ne suku Bugis, tp fluent jugak ckp Bajau... So, aq yg suka blajar bahasa lain ne, slalu la mntak ajar dgn dia... "Bang.... ckp bugis apa.... Bang, ne ckp Bajau apa.... Bang, apa tu Chandring (kekasih/sayang dlm Bugis).... "... So, dr dia mula masuk keja smp skrg pun dia suka panggil aq Chandring..... huahauhauaaaaa...... Abg Japar ne pun  lau suda buat lawak, mmg riuh la satu outlet...... 


Shafik
~♥~ Budak ne nda lama pun keja sama2 dgn aq..... Dia benti pun sbb sambung blajar..... Tp masa aq mula2 masuk dulu, dia la ne yg plg byk ajar aq.... Apa kena buat.... Hafal kod roti...... (Roti pun ada code uuiii~... tp skrg lupa2 suda.....huhu...)

Kak Ann tu yg Baju merah (sebelah Sue).....
Kak Ann
~♥~ Yg ne outlet manager..... Asal Sabah jugak.... Kak Ann ne kadang baik, kadang suka bercrita, kdg suka marah, kadang suka bad mood.... Disebabkan mood dia yg berubah2, maka aq takuuuuuttt betul mau becakap dgn dia... Sekarang Kak Ann sudah balik Sabah, kerja sana..... huhuhuuu.......


Efa & Farid......
Efa
~♥~ Efa ne bawah kpd Kak Ann, kira mcm assistant outlet manager la... Dia ne org Jawa... So, tiap kali aq begayut dgn my Mummy dgn ber-speaking Jawa, maka dia pun ikut curi dgr juga, huh~.... Dia kerja brapa bulan ja lps aq masuk, pastu dia mntak transfer ke Johor... Bila kami semua suda benti, dia dtg KJ balik & kerja d outlet SS2...


Bahadur (sebelah Efa); Sebelah Farid Tu c Faez (budak Jom Priok)
Bahadur
~♥~ Dia ne kami punya baker... Dia la yg masak tart, pastry & roti semua.... Asal Nepal, tp paham juga ckp Melayu.... Asal kami begosip, ikut dia juga mendengar.... Lau kmi buat lawak sana, dia pun ikut ketawak..... Dia pun sporting jugak, lau dia tgh masak roti, aq & Bybie sll p kacau2 dia.... Tp dia ne nda kedekut... Lau kmi trima gaji 1hb, kami pakat2 suh dia banja kepC..... Tp skrg dia balik kmpung suda.... Rindu plk sama dia, huhuhuuu...........



(Ada ramai lagi la budak2 baru yg kuar masuk Kings tu.. Ada yg sebulan, ada yg x smp sebulan, ada jugak yg x smp seminggu..... huhuhuu~..... Ada Sam, Nadira, dot3..........)


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::