Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Saturday, December 17, 2011

My Memories with Unitar Kuching

FYI, aq graduate my Diploma in Accounting di Universiti Tun Abdul Razak, Unitar... Mula2 dulu study di Unitar Kuching Sarawak (under Pengurusan Dinamik), ada la dalam setahun juga., 2005-2006... (Pastu transfer ke Unitar Kelana Jaya).. Aq masih ingat lagi, no.matrik keramat ku is DY0580340.. hehehe.... Betapa syg nya aq dgn Unitar smp no. Matrik pun masi lagi ingat....


Tawkah anda no.matrik sy tu diambil dr tahun & bulan intake saya?? DY0580340 ---> DY stand for Pengurusan Dynamik... 05 --> Tahun intake saya, 2005... 80 --> August intake... 340 --> Angka giliran saya...


Tahun 2005, masa tu aq masi kerja di Goltra Sdn Bhd sbg admin clerk.... Gaji pun time tu rm500 ja kasian... Maklumlah, baru lepasan SPM... Tp tiap kali dpt gaji tu, rasa macam... "waaaaa~... aq ada duit sendiri la weyyhh~..."... Belanja Daddy, Mummy & kakak ku makan.... Best rasanya... Time tu myBesFren, Rozanna (Janna) pulak kerja sbg beautician di Fajar.. Tahun tu juga, kami sama2 dpt surat tawaran dr Unitar... Punya la kami happy, sbb kawan baik dr Kuhara, boleh lagi sama2 smbung blajar di kampus yg sama... Tp dia dpt Unitar KK, dan aq dpt Unitar Kuching.... Whaaatttt???? Aq nda puas hati... Aq call Unitar time tu juga... Rupanya dia bilang aq dpt course Accounting.... yg nda da ditawarkan di Unitar KK.... Janna pulak amik course Education..... Huhuhu~.... terpaksa la redha dgn perpisahan tersebut... Dgn berat hati juga aq resign dari Goltra dgn reason sambung blajar... My Financial Controller yg time tu amik aq kerja, kira rapat juga la dgn aq (Mr.Liew Tet Leong), sempat dia belikan aq Snack Box KFC... huhuh.... pdhal aq kerja baru brapa bulan...


Berbekalkan gaji yg aq kmpul, aq terbang ke Kuching... Waaahhh~... ne la pengalaman pertama ku blajar luar dr Tawau, jauh dr family, kena berdikari..... Fuuuhh~.... SInce i am anak bongsu, of coz la Daddy berat hati juga.... Daddy & my elder sis hantar aq naik bas express from Tawau to KK.... transit sana satu malam pastu aq fly to Kuching on the next day... Daddy sempat nangis... Maklum la, anak bapak.... Minta restu dr Daddy & kakak... Janji utk jaga diri baik2 di tmpt org.... Aq nda la risau betul bila smp Kuching  nnt sbb suda call pihak kampus utk minta diambil di airport...


Pijak saja Kuching, rs gementar ada, hepi pun ada.... Tiba2 someone call n tanya aq yg mana satu.. Aq bilang, "saya yg pakai kurung biru, tudung pink", hehehee..... Trus 2 org dtg mndekati & perkenalkan diri yg dorg dr Pengurusan Dinamik (Unitar)... Yg sorg aq lupa nama pakcik tu, tp kerja dia mcm antar jmput org juga la... Yg sorang lagi nama dia Pak Mat... Nama panggilan sj Pak Mat, tp dia muda lagi yaaawww!! Hehehe.... Dia ne pengurus bahagian hostel... kira staf juga d Unitar... Smp d Unitar, aq tinguk satu bangunan ja.... Dlm hati bertanya... "Macam ne ka nama dia Universiti??"... I thought mcm ada kawasan & fakulti2..... Bawah bangunan plak ada kedai runcit nama Thong Hin... I was like, huuummmfff.....

Universiti Tun Abdul Razak, Kuching (bangunan lama)
- Pengurusan Dinamik

Pakcik & Pak Mat tlg angkat bagasi ku smp ke atas.... Ramai budak2 semester pertama yg mendaftar... Semua ditemani parents masing2, cuma aq yg sorang2 ja kasian.... Mundar mandir amik borang.... minta sain sana sini, byr yuran ini itu.... Semua sendiri..... Rupanya ada admin yg memerhatikan.... Nama dia Ms.Azizah... 

Miss: Dari mana??
Me:: Tawau, Sabah..
Miss:: Ooowwhh... patut la datang sini sorang....
Me:: (trus rasa sebak...)
Miss:: Amik course apa?? (sambil tinguk sijil keputusan SPM)..
Me:: Accounting...

Pastu aq pun trus kan tawaf dr satu meja ke satu meja... Ada byk kaunter kena round n mintak autograf dgn staf yg duduk.... Ada bahagian course, financial, hostel...... Part hostel ne yg aq rasa bersyukuuuurrr teramat sgt.... Aq dpt hostel "rumah kampung" instead of DORM... Hoyeaaahhh!!! Aq dibagitaw, dpt Asrama Jeffrey di Kg.Bintangor 2.... Lagi skali aq dibawa oleh Pak Mat.... Nampak rumah kampung tu rasa best ja... Yalah, first time duk rumah kampung.... Rumah semua rapat2...... Pak Mat trus masuk ke dalam rumah n tunjukkan bilik ku.... Kenalkan diri masing2..... Rumah tu cuma tinggal sorg ja senior, Kak As.. Yang lain semua kami yg smester pertama ne..... Trus aq salam dgn sorang budak nama dia Nony.... Dlm hati trus ada rasa sumthing... Mngkin instinct yg menunjukkan kami akan jadi kawan baik.....


Asrama Jeffrey di Kmpung Bintangor 2, Kuching
Satu bilik tu lumayan besar, ada 3 buah katil "Double Decker"... Maksudnya kami 6 org sebilik... Aq pilih katil bersebelahan Nony... Aq pilih katil bawah supaya senang naik turun.... Tp masa tu katil atas ku kosong, hoyeah!! Berkenalan juga dgn Sharifah Baidah Anani (Nani), Nurjanatul Adn (Atul), Shanita Omar (Ita), Norasmoony (Mony), Carol & Loritta (Lor).... Rumah tu ada 3 bilik + 1 stor... Keputusan pun diambil.... Dalam bilik kecik pertama: Kak As sorang.... Bilik kecik kedua: Carol & Lorr.... Bilik besar: Aq, Nony, Nani, Atul, Ita & Mony... (beberapa bulan kmudian, Atul, Ita & Mony pindah ke bilik Kak As.... Tinggal la aq, Nony & Nani bertiga sj di bilik besar)...


Seiring berjalan nya waktu (chewaahh~...), we found chemistry di antara kami berlima.... Nony, Nani, Carol, Lorr & Me.... Since dorang bertiga suku Iban, Nani plak pndai ckp Iban, n me as besfren Nony, mula la membentuk satu grup.... Geng Iban, heheh.... Masa tu baru ra nikmatnya budak2 U ne... Masak sama2, p beli brg dapur sama2, mkan di Benteng Satok sama2, jalan2 ke Waterfront sama2.... Kenangan terindah betul.... Kalau ada yg balik kampung time cuti, maka ada la yg bawak makanan utk dimakan sama2... 


Walaupun baru beberapa bulan tinggal di Kuching, aq sudah pndai cakap Bahasa Sarawak fluently.... Blajar bahasa Iban from Nani & Nony... So, bila dorang bejakuk Iban sana, aq pun faham.... Sgt besstt!! (Nanti aq akan post entry Blajar ckp Sarawak & Iban okehh~...).. Aq pn pndai suda makan makanan org Sarawak.... Nony slalu bawakkan aq beras Iban dr kmpung.. Warnanya tidak putih, but ada warna abu2 cuklat gitu.... Aq makan umai (seefood yg dimakan mentah tp diperap ngan jus limau), dan byk lagi la.... My favoiurite food di sana --> Mee Kolok & Laksa Sarawak.... (akan diupdate dlm entry Food Review ok).... 

Tanda merah tu la yg laluan kami tiap ari kena jalan ulang alik dr hostel ke Unitar..
(actually nda la jauh btul pun..)
Blajar di Unitar nda macam Universiti kerajaan yg ada orientasi, bagai..... Kami cuma ada test Bahasa English ja sbg kelayakan tuk dpt masuk ke English Level 1,2 or 3.. Alhamdulillah... Aq dpt Level 2... Means aq akan habis kls Bahasa English dlm 2 semester saja... 


Dalam course Diploma in Accounting pun kami ada geng juga.... Ada Bibie (from KK), Anita & Hafizah (Beth).... Tp Beth lah paling rapat ngan aq.. Dia tmpt aq ngadu masalah & bgitu juga dia.... Majlis pertama kami attend ialah Majlis Angkat Sumpah (Oath Taking) di Merdeka Palace Hotel... And rutin kami pun tiap hari sama ja.... Lau ada klas yg sama masa, kami gerak la dr rumah ramai2... Time nda da kls, maka duduk la di rumah buat homework or TIDUUURR~.... Kdg2 balik dr kls trus makan di Foodcourt Saujana.... Hujung minggu plak jalan2 & window shopping d Waterfront, India Street, Parkson, Sarawak Plaza & Tun Jugah.... Ahad pergi pasar minggu d Satok... Malam plak makan ramai2 d Benteng Satok... What a wonderful life.... 




Photobucket Photobucket Photobucket


Kita akan sambung ke Chapter seterusnya tentang My Life Di Kuching lagi ok... Tungguuu~.....


p/s: Adatlah bila tinggal di hostel... Ramai kepala, ramai juga la perangai nya.... Yg ramai, jadi lah berpuak2.... Itu normal.... Masa blajar kan... Masi belum matang lagi... But Alhamdulillah, skrg suda kerja, fikiran pun matang, kmi semua kontek balik melalui Facebook & slalu kirim khabar... Syukur Alhamdulillah~... 



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::