Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Sunday, January 19, 2014

[Food Review] Restoran Hj. Ramli @ Pantai Cenang, Langkawi


Lepas kami selesai bermandi manda di beach,
kami pun trus gerak utk Jalan² Cari Makan.....
Memang belambak restoran/warung makan di area Pantai Cenang ne.....
Sebut ja mau makan apa...
Ada seafood, Chinese, Indian, Western, masakan Melayu, Thai, byk lagi la....
Yang x kurang menarik nya,
ramai juga foreigner hensem2 berjual di tepi jalan tu, majoriti mereka jual Kebab....
Sdh berhijrah ke Langkawi barangkali mereka ne....


Restoran ne x jauh pun dari AB Motel tmpt kami tinggal.....
Jalan teruuuusss ja...
Masa naik teksi, nampak macam jauh, 
tp bila jalan kaki x perasan pun sdh smp ke restoran...
Sbb mata kita akan dijamu dgn kedai² souvenirs, baju, bag, etc....
Sempat la shopping sebelum sampai ke sini, heheh~



Restoran ne ada 2 bahagian.....
Ada bawah atap tu, dan sebahagian lagi open air.....
Kami dua dgn Bybie of coz la pilih yg open air....


Haaaaa.... Yang ne la meja open air....
Ramai org prefer duduk luar bebanding di bawah atap tu.....


Kalau rajin, sila lah pilih2 sendiri makanan laut yg kamu mau suruh mereka masak....
Tapi kami dua x pilih pun....
Kami minta jak dgn waiter tu tolong pilihkan utk kami....
Ikan pun kami pesan dgn dia supaya jgn yg besar betul,
cukup2 utk 2 org makan....
Yalah, harga kan ikut gram..... Hehehe~...



Ini sebahagian dari seafood yg fresh untuk kita pilih....
Time ne sudah ramai orang ambik,
so tinggal ciput ja masa sy snap gambar, huhuhu.....
Udang pun besar2 yaa, tp ada sorang abang tu lama betul dia pilih...
X sanggup la mau tunggu dia selesai semata2 mau ambik gambo jaa...





Memang meriah malam kami makan tu....
Siap ada Street Buskers yg dtg buat persembahan.....
Sora sedap, penyanyi dia pun boleh tahan juga la, heheheh~
Bila mereka selesai nyanyi, semua org tepuk tgn dgn gemuruh.....
Tapi diorang x nyanyi terus di situ, tapi tukar2 tempat.....
Lepas makan tu terserempak pulak mereka nyanyi depan 7E....

Salah seorang vokalis nya sgt hensem, hahahaha......


Ne minuman yg kami order.....
Bybie order minuman kegemaran nya ~ Watermelon Juice.
Saya pulak yg tgh mata lelah tu order ~ Carrot Juice.....
Supaya mata bertenaga & shining² macam minum Innershine..... ^____^



Kami order seafood & sayur jak....
Ayam / daging semua x layan...
Kita beri tumpuan pada seafood ja selama berada di Langkawi ne....
Mau makan ayam, balik KL pun boleh makan... hehehe~
Kami memang budget mau makan besar ne malam....


Boleh tengok menu dia yg sudah kabur ne.....



Syukur alhamdulillah, kami x perlu tunggu lama utk tunggu makanan sampai....
Awal2 lagi sudah mintak nasi extra, huahaha~.....
Sebab kmi dapat budget yg nasi diorang bagi tu x kan cukup 1 pinggan...
Dan kami kena re-charged tenaga slps penat lelah di cable car tadi....
Esok pagi lagi mau Island Hopping....
So, ne malam kita makan puas² naaaaaa~...........

Sayur yg wajib di-order :
"Kailan Ikan Masin"

"Ikan Siakap masak Tiga Rasa"
Rangup gila ikan dia.....
Boleh makan smp tulang & kepala dia sekali.....
Rasa dia pun perfecto.... X terlalu manis mcm tempat lain....
Just nice.......

"Ketam Masak Telur Masin"...
Tapi kasian bha saya....
Ndak pandai makan ketam...
Saya makan satu kaki dia sj, tu pun dapat makan daging dia sejumput jakk....
(Kalau ada Mummy kan best, boleh mintak Mummy kupaskan.. Huhuhu~)
Lain semua Bybie yg habiskan.....
Dia makan smp bunyi "krakkk-krakkkk".... 
Macam mesin pengupas ketam~


"Udang masak Butter"
Yang ne pun udang dia sangat besar & crispy.....
Boleh makan dgn kulit dia sekali......

Ne malam mau makan sotong tapi KOSONG la pulak, huhuhu......
Sotong x mau muncul masa kami datang Langkawi.....



Total makan malam tu termasuk tax  RM 101.70......
Apa kata anda??? 
Mahal atau Murah??????
Saya x tau standard makan seafood di Langkawi....
Tapi kalau harga ne makan di Sabah, memang kira Mahal la....
Boleh makan puas² sampai muntah hijau....



Bagi yg mau try makan di sini,
sila lah Google Map sendiri ya.....
Tapi yg stay di area Pantai Cenang, x susah pun cari restoran ne....
Sebab dia dekat tepi jalan jakk.....

4 comments:

  1. Lkawi agk mhal mknan dia walaupun sana pulau...
    Btw saya suka sabah!
    Suka sgt dgn pulau2 dia yg cantik n seafood dia yg best gilak tu..
    Bila la nk dpt p ke sbah lg....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haahahahaha.... Yakan, mahal woooo seafood di Langkawi....
      Wahh, mst sudah pigi banyak pulau di Sabah kan...
      Fatin sendiri pun belum masuk semua pulau lagi di Sabah tu..
      Nama saja org Sabah.... huhuhu~

      Delete
  2. mahalnya untuk 2org mkn ja

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::