Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Monday, January 20, 2014

[Travel] Alor Setar & Langkawi Trip (Day 3)

Cepat nya masa berlalu...... 
Hari ne merupakan ari kedua kami di Langkawi.....
Maksud nya hari untuk kami balik KL sudah, huhuhu.....
Memang x puas datang ke Langkawi 2 ari 1 malam jak.....
Yalah, datang ke Langkawi pun bukan plan asal kan.....
Alang2 datang ke Alor Setar, jadi teringin juga la tengok Langkawi.....
So, semua pun plan terburu2.....


Jam 9am, sperti yg kami rancang dgn pakcik Zainal di Jeti Kuala Kedah, ALor Setar....
Kami pun tunggu utk di telefon oleh agent yg akan bawak kami berdua utk ber-Island Hopping....
Kalau ikutkan, AB Motel memang ada sediakan byk aktiviti utk tetamu hotel...
Ada Island Hopping, Watersport, mcm² lagi lah.....
Dan semestinya la dia bagi best price utk tetamu hotel....
Standard kalau Island Hopping utk 3 pulau tu kena cas RM35 per pax,
tp kalau ikut AB Motel, cuma kena cas RM30.....
Tp kmi pun sudah bayar deposit RM20 dgn pakcik Zainal kan,so proceed jak la.....
Rugi pun RM5 ja, x da la banyak mana pun.....


Jam 9am lebih, ada sudah agent tu call....
Dia cakap sudah ada dia tunggu di depan hotel.....
Dan bila keluar, rasa bersyukur betul...... 
You know why?????????
Sebab mereka yg join Island Hopping ikut AB motel tu, 
kena naik BAS besar (bas express) tu, sbb ramai tetamu hotel yg ikut Island Hopping..


Saya & Bybie pulak, cuma 2 org dalam 1 van.....
Van pun sangat besar & selesa.....
Weeeeeeeee~!!!!!!!!
Tak rugi.... Tak rugi.......


Ndak lama pas tu, kami pun sampai di beach......
Banyak gila tourist dari hotel² & agent² pelancongan yg sedang menunggu boat...
Geng AB Motel pun ada.....
Nanti baru diorang bahagi² kan kita naik boat mana 1.....




Dan lagi sekali, kami dua rasa bersyukuuuurrr teramat sangat sbb penumpang yg naik boat dgn kami tu x ramai macam boat2 lain.....
Kalau boat lain, memang full dari seat baris paling depan smp la belakang...
Boat kami pulak, ada lagi kosong di barisan paling hadapan....
Sebaris pun 2 - 3 org ja yg duduk.....
Dan yg paling excited, kami dua si Bybie duduk paling depan....




Ombak masa tu memang kuat gak.....
Pastu abang yg bawak boat tu plak memang dia bawak full speed....
Boleh pulak dia drift atas laut....
Habis semua boat sebelah-menyebelah dia potong....
Kami dua si Bybie yg duduk paling depan ni apa lagi,
terhempas2 sampai terlambung....
Kami dua ja paling bising berteriak......
(Tu la... mau sangat duduk paling depan kan... eheheheh~....)
Tapi best gak, baru ada excitement~!!!




Mengikut tentatif Island Hoping,
kita akan pergi ke 3 buah pulau.....

1. Tasik Dayang Bunting
2. Eagle Feeding (yg ni kita x turun la..... duduk diam² atas boat, tengok helang tangkap ikan)
3. Pulau Beras Basah


# Semua agent punya Island Hoping pun sama, mesti 3 buah pulau ne.....


***********************

Tasik Dayang Bunting

Beberapa minit kena hempas atas boat, maka kami pun sampai di pulau yang pertama....
Nampak x gunung bentuk perempuan mengandung tengah baring?????????
Akhirnya sampai juga di jeti..........


Saya & Bybie~

"Kisah Cinta Si Enggang"
(Enggang pun pandai bercinta yaaa......)

Map Tasik Dayang Bunting......



Untuk sampai ke Tasik Dayang Bunting tu,
kita akan lalui detik2 cemas.....
Sebab kita akan disambut oleh kawanan munyit2 yang banyaakkk sekali.....
Banyak juga nampak baby munyit masa tu..... comel2 semua....
Tapi jangan tertipu dgn kecomelan mereka,
kerana mereka semua sangat jahaaatttt!!!
Mereka akan rampas apa saja yg kita pegang....
Makanan, beg plastik, handbag.....
Semua yg kita pegang diorang akan tarik & bawak lari....
Saya pun kena..... Uuuuwaaaaaaaaa~!!


Dan yg rampas handbag saya bukan nya anak munyit, tapi bapak segala munyit.... 
Besar gilaakkk!!!
Saya ketakutan smp menjerit "BYBIEEE!!!!!!!!!!", 
tp si Bybie sdh jauh di depan.... huhuhuu...
Orang2 yg baru mau turun tu cakap, "Takpeee.... dia x kacau laaa.."
Yolah x kacau, sbb bukan handbag kau yg kena tarik....
Saya memang takut dgn munyit.....
Kes kena gigit & cakar oleh munyit bukan sedikit..... Banyak okehh~!


Aku akui, kamu semua sangat chomels....
Tapi kanapa kamu semua jahat banaaaaaarrr????
Sebenarnya banyak betul monyet ada di sebelah kanan & kiri.....
So, jangan leka... Kita perhati sebelah kiri, jap gi sblh kanan pulak menyerang...
Sy x berani ambik gambar diorang, takut camera kenak tarik juga, huhuhu~...



Setelah kita penat mendaki & merentas desa,
akhirnya sampai juga di tasik ni.....
Kita kena naik tangga ke atas tau utk smp ke tasik ni....
Walaupun ada disediakan tangga utk memudahkan kita naik,
tapi jalan ke atas sangat tinggi.... Sangat penat.....
Dengar kata, kalau suami-istri yg belum dikurniakan zuriat, kalau datang berenang di sini boleh bunting, hehehe......


Pelancong asing semua trus terjun ja dalam tasik....
Mereka cakap tasik tu dalam betul~.......
Ada beberapa  orang pelancong yg dgn konfiden tinggi terus melumpat dalam tasik..
Tapi bila mereka sedar tasik sangat dalam, laju2 mereka capai platform tuh..
Haaa.. Tu lah... Sudah disediakan life jacket, mau cari nahas pula...


X sangka saya boleh sampai ke sini....
Sebelum ne tengok dlm tenet jaaa......


Orang lain sibuk berenang.....
Bybie pulak ber-selfie....
Saya pulak duduk diam² sambil berpayung....
Nasib baik ada beli payung di Cable Car....
Kalau x, boleh jadi ikan kering saya di sini......
Saya memang jenis kulit cepat sun-burn & hitam kalau kena panas.... huhuhu~
X kisah la orang mau panggil Puteri Lilin ka....
Janji x mau kulit tebakooooo~.....



Terik nya matahari x dapat digambarkan dgn kata².....


Main rendam² kaki ja laa.....



Lebih kurang sejam pastu, kami pun naik balik ke atas & terus ke jeti tadi....
Tepaksa lagi naik turun tangga yg curam tu....
Pastu kena kejar lagi oleh kawanan monyet2 jahat tadi....
Sampai asma saya datang menyerang....
Allah ja tau camana keadaan saya masa tu....
Mau pingsan pun ada.....
Cukup sekali tu ja la saya dtg ke sini, memang x kan ada kedua kali nya....


Sampai di jeti, ramai sudah pelancong berdiri di pondok jeti....
Masing2 tunggu boat yg kami naik tadi datang menjemput & ke lokasi Eagle Feeding.....


Di lokasi Eagle Feeding xda ambik gambar pun....
Rakam video ja....
Sebab kita bukannya turun dari boat....
Just tengok banyak burung helang terbang² tangkap ikan.....
Tapi Helang dia mmg cantek.... Besaarrr.....

*******************************


Pulau Beras Basah


Akhirnya kami mendarat juga di Pulau Beras Basah.....
X banyak pun aktiviti boleh dibuat di sini....
Masa ni xda pulak org main watersport & Banana Boat....
Semua pelancong turun pi beach untuk berenang.....


Saya mau begambar di papan ne pun sampai x dapat buka mata,
mata pejam & air mata pun mengalir deras....
Punya la terik matahari masa tu, Allah ja yang tau~......
Bybie ok lah... Dia memang sentiasa pakai spec...
Yang saya ni, confirm nangis sbb x snggup menghadap matahari...



Di sini ada satu ja gerai jual minuman & kudapan....
Tapi x banyak pilihan lah.....
Kami dua ne dari pagi x makan sarapan, kasian...........
Beli 7-Up Rm3.00 + Maggie Cup RM3.00.......
(Cream Oreo Bybie bawak dr hotel)
Standard la kalau tempat pelancongan, mesti MAHAL......
Next time, kena bawak bekal sendiri... Nasi Lemak ka...


Orang lain berenang & bermain pasir dengan gumbira,
kami dua si Bybie duduk jak di bangku² bawah pokok sambil ber-online....
Main Facebook & Instagram....
X sanggup aiihh mau berpanas......

Punya kebal kulit diorang ne....
Matahari punya terik sampai menggigit² pun masih ramai yg berenang & berjemur...



Kami punya seronok ber-online di bawah pokok nan rendang,
sampai x sedar yg boat kami sdh sampai.....
Nasib baik sy alert & p cari budak² yg sama boat dgn kami tadi....
Rupanya dorang naik boat sdh,
nasib baik kami x kena kasi tinggal, huhuhuhu~.........



Okay, bye2 Pulau Beras Basah......



Kami trus balik ke beach tempat kami naik boat tadi....
Diorang ada sediakan van utk hantar semua pelancong balik ke hotel masing2.....
Tapi van dia sudah tidak semewah yg antar kami tadi......
Yang ne memang sgt uzur.....
Bangku sdh goyang2 macam mau tecabut, aircond tiada, tingkap x boleh dibuka..... Huhuhu~



Sampai ke bilik hotel, laju² packing barang & rehat² sementara tunggu masa jam 3pm....
Kami minta izin check-out lewat sebab masih mau limpang² dlm bilik,
rasa x mau balik jaaa... (-_________-)
Kalau Check-out pukul 3pm, kena penalty RM30.00 (potong key deposit)....
Kalau lepas pukul 3pm, kena bayar full rate......

Check-out time~....

Lepas check-out, kami minta izin utk mintak tumpang beg2 bagasi...
Mereka mmg ada sediakan tmpt letak beg di sebelah kaunter receptionist..
Kami spend masa 1 jam utk round² lagi kedai² di sepanjang Pantai Cenang...
Shopping utk kali terakhir, huhuhuhu~.....
Saya belikan T-shirt Langkawi utk Daddy, Mummy, Kak Nong & Mbak Idah~...



Jam 4pm, kami pun naik teksi ke Jeti Kuah....
Tambang teksi dari AB Motel ke jeti = RM 30.00.....
Pastu beli tiket Feri ke Kuala Kedah = RM 23.00....
Jangan salah kaunter yaa........

Masuk ke Jetty Point......
Masa untuk shopping Coklat.........

Coklat paling famous & wajib utk dibeli kalau datang ke Langkawi ~ PEPERO....
Kami round semua kedai coklat, semua xda jual, mungkin habis....
Satu kedai kecik ni jak yang ada jual.....
Itu pun yg warna hijau perisa Almond tu tinggal 3 kotak.....
Bybie sambar 2, saya sambar 1.... huhuhu~.....
Syukur la dapat 1, dari xdpat langsung......
PEPERO ~ wajib beli~!!!!!!!!!

Sebelum check-in, kena scan bag dulu di Kastam.....
Rasa macam di airport pulak.....
Nasib baik kami x shopping.....


Kami naik feri yang jam 5:00 pm punya.....
Feri yg kami naik x selesa macam feri yg kami naik dr Jeti Kuala Kedah ke Jeti Kuah....
Nama feri ne "Labuan Express"....
Punya la sempittttttttt~!!!!!!
Lutut bertemu dgn seat baris depan....
Mau gerak pun x boleh, sampai krem kaki speanjang 1 jam 45 minit tu......
Huhuhuhu~..... Rasa mau nangis jaa.....


Sampai jak di Jeti Kuala Kedah, Alor Setar.... Langsung naik teksi ke airport...
Tambang dari jeti ke airport = RM 40.00.........
Flight kami dari airport Alor Setar ke LCCT jam 9:30pm....
Sempat la makan dinner di cafe airport sblm berangkat....



# Sedih nyaaa..... Rasa macam x mau balik KL jaaa.....
Harap² ada rezeki nanti dpt datang sini lagi dgn family, Amin~

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::