Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Sunday, January 19, 2014

[Travel] Alor Setar & Langkawi Trip (Day 2)

Jam 9 awal pagi tadi, lepas check-out jam 12pm, 
kami minta mereka panggilkan teksi utk hantar p Jeti Kuala Kedah....
Uncle Cina tu sangat sporting & peramah.....
Kami dua yg suka bergambar ne, dia drive slow teksi dia spy kami dua dpt ambik gambar pemandangan sawah padi...... Sgt baik~...
Cas dari hotel Leverage ke jeti = RM30.00...


Sampai ja di dalam, maka byk la abg² & pakcik² yg 'tolong' kita....
Dia bagitau di mana mau beli tiket feri....
Tapi sebenarnya secara x langsung, diaorang sambil promote travel agent mereka....
Contoh nya pakcik yg sy jumpa ne, pakcik Zainal nama dia....
Mula² dia tunjuk kaunter mana mau beli tiket feri....
Bila Bybie p beratur, dia pulak mnyembang ngan saya....
Bila dia dengar loghat Sabahan sy yg pekat tu, maka dia pun ajak sy sembang di tepi....
Dia pun promot la travel agent dia....
Dia bilang ada Island Hoping, Mangrove Tour, watersport, perkhidmatan teksi pun dia boleh arranged kan....
Dgn ipad dia tu, dia pun cerita la bla-blaa-blaaa.....
Bila dia ckp Island Hoping utk 3 buah pulau dgn bayaran RM35 per pax,
kami 2 si Bybie pun tertarik laa.....
Trus minta dia arranged sekali teksi yg akan jemput kami dari Jeti Kuah ke AB Motel = RM30...
Kami pun saja² la tanya, teksi ke Cable Car berapa???
Dia cakap teksi tu akan tunggu kita selama SEJAM di cable car pastu bawak kita pusing² dgn bayaran RM90.00 !!!!!!!!!!!
Mahal mau mampus~!!
Cuma SEJAM pulak tu dekat cable car.....
Naik atas pas tu turun laju2, mau relax² pun x boleh....
Boleh terbirit² kita bergambar di atas tu....
Issshhh~... X mau ahh~
So, kami dua cuma deal Island Hoping & teksi di Jeti Kuah, itu sajaa....
Yang lain² tu sampai Langkawi baru kita pikiaq~...... Hehee~
 


Feri kami gerak pukul 12pm....
Kami pun duduk² dulu la sambil makan kudapan di dalam waiting room tu,
dari pagi kut x makan lagi, huhuhuhu~......
Ramai jugak org mau p Langkawi......



X lama pun kami tunggu, feri pun sampai.....
X sabar mau sampai ke Langkawi....
Perjalanan ambik masa 1 jam 45 minit.....

Selama ne saya ingat feri tu yg boleh muat kereta sekali tu....
So, dapat la bergambar di luar.....
Tapi ne boat, pun dipanggil FERI.... Huurrmm~ baru saya tau....
Lumayan besar & cantik juga feri dia......


Di dalam ne pun luas.....
3 seat bahagian tepi, 4 seat bahagian tengah & 3 seat lagi bahagian tepi....
Dalam ne pun ada seat number, so payah risau mau berebut.....


Saya & Bybie dpt seat x sama baris....
Saya depan & dia di belakang.....
Ada movie jugak diaorang pasang masa bertolak...
Tapi xda lah saya mau tengok movie tu.....
Seronok jak tengok pemandangan laut, dgn ombak kuat lagi.....
Suka betul bila kena hempas ngan ombak, tp x sangka lak ada orang depan yg mabuk laut,
nasib baik x muntah, huhuhuhu~...........


Lepas 1 jam 45 minit kena hempas ombak,
Alhamdulillah kami semua selamat sampai di Jeti Kuah, Langkawi.....
Menitis air mata rindu dgn keluarga di Tawau.....
Sebab mereka teringin betul mau datang ke sini.....
Sedih sbb saya datang ke sini tanpa mereka, huhuhu~.....

Tugu Helang yg selama ni saya tengok dalam tv/google jaa...
Encik Helang seperti sedang melambai2 ke arah dua Sumandak Sabah ni, hahahaha...
(tapi bila sampai KL, baru teringat yg kami x pergi ambik gambar pun di situ.. Sebab memang x cukup masa..... Uuuwaaaaaa............)

Tugu Helang yang menjadi trademark Langkawi....


Sampai ja dalam jeti, punya la sesakkkkk~.....
Penumpang yang baru sampai bercampur dgn orang yg baru mau berangkat keluar....
Tapi kita boleh nampak mana satu baru sampai & mana satu mau brangkat....
Kalau luggage sikit, tangan kosong, jalan belenggang macam kami ne,
confirm baru sampai.....
Kalau yg mau berangkat tu, trolley penuh ngan coklat, pinggan mangkuk "Haji Ismail Group", hehehee...
Ne kalau Mummy nampak, dia pun mesti mau punya.....
Tapi payah la mau bawak barang mudah pecah ne.....

Haaaa... Abang ne mesti lepas borong coklat nihh~....

Sampai di luar, banyak la pakcik² ne yg menawarkan teksi.....
Kami pun call orang yg pakcik Zainal arranged kan tadi, encik Bakar nama dia....
Memang kami menunggu pun smp teBakar la.... Dia pun x smp² lagi...
Panas gila Langkawi ne.... Serius......
Sekali sampai, bukan nya Teksi merah-kuning tu,
tapi kereta biasa..... Kereta sewa mungkin~.....

Lumayan jauh gak perjalanan dari jeti ke Pantai Cenang ya.....
Lepas bayar tambang teksi RM30, kami pun trus check-in di AB Motel......
 Boleh Click SINI utk Hotel Review~....


Jam 4pm, lepas santai² kejap dalam bilik hotel,
kami pun laju2 keluar untuk ke Cable Car.....
Ini wajib untuk kami pergi ok....
Kalau di Alor Setar kita boleh terlepas ke Pekan Rabu,
Tapi kalau di Langkawi jangan sesekali terlepas ke sini, WAJIB !!
Sebelum bertolak, kita beli Coconut Shake dulu sbg bekal dlm teksi.....

AB motel ne memang strategik......
Semua kemudahan pun ada depan hotel,
even pondok teksi ne pun cuma perlu menyeberang jalan ja....
Ada ja ramai pakcik² yg tunggu penumpang di situ....
Untuk ke Cable Car, tambang dia RM30 yaa....
Dan syukur Alhamdulillah sebab kami dapat VAN instead of teksi biasa.... Yeaayyy!!!
Menurut pakcik teksi, semalam Cable Car tu TUTUP sebab kuat angin....
Syukur Alhamdulillah sebab hari ni kami pigi sudah buka....


Ada dalam 20minit perjalanan, kami pun sampai.....
Cable Car ne terletak dalam Oriental Village....
Dalam tu ada hotel, food court, spa, kedai souvenirs & banyak lagik la....


Apa diaorang naik ne sy x tau nama dia....
Tapi punya slow la diorang gerak, semata² mau enter-frame kami bergambar.... Cheettt~

Ok, tuan tanah pulak mau enter frame.....

Nampak x cable car yg sebesar semut tu???
Click gambar untuk tumbesaran size cable car yaa....

Eksaited nya mau naik sampai sana.....
Gunung Machinchang kan nama dia....
Selama ne dgr orang sebut jaaa....
Saya pulak ingat kan Gunung Mat Cincang.... Heheheheh~



Ok, mula2 kita beli tiket dulu ya, anak².........
Untuk warganegara Malaysia, kita cuma perlu bayar RM15 shj....
Tapi jangan lupa tunjuk Mykad okeyh~.....
Kalau pelancong pulak RM30 for adult.....

Ini tiket utk saya & Bybie......


 Pelancong dari luar negara memang ramai laa..... Ada dari Arab, orang putih, Korea,.....
Terutamanya cari China.....
Saya perhatikan mereka ne,
walaupun umur sudah lanjut, pangkat atuk² - nenek²,
tp camera DSLR diorang tu mengalahkan sy punya owhh....
Masing² guna lens sebesar bazooka tu,...
Tepaksa la saya tapuk² DSLR sy....
Kesian bha.... Rasa rendah diri pulak bila dibandingkan camera diaorang.....
Murah sangat ka camera DSLR di China?????
Erm, lepas ne sy mau pigi China pulak la borong DSLR, ehehe~.....


Untuk satu cable car ne, boleh memuatkan 6org penumpang....
So, masa berbaris tu dia sudah sediakan petak² bernombor 1-6...
Staf di situ akan tny kita brapa org dtg, kalau ramai dlm satu geng,
dia suruh berdiri di next  lane...


.
Macam saya & Bybie ne berdua ja,
trus datang 4 orang anak bujang, tgok muka macam dari Arab ...
Cun² 6 orang.... Alaaaaaa~.... Segan la mau 1 cable car dgn 4 org jejaka...
Pastu salah sorang dari mereka cakap: "You Two, We Four...."
Saya pun Blurrrr~..... Apa maksud diorang??
Bila kami 2 si Bybie naik, mereka pulak x mau naik......
Rupanya maksud mereka ialah mau kami naik asing², huahauaha.... Yeaaaayyyy!!!
Thank You Sooooo Much !!!!
Budak staf tu x leh mau buat apa2, sbb kami sudah naik jauhh dari platform, ekekeke~


Wooooaahh~.... Best nya naik cuma berdua......
Dapat kami hu-ha-huu-haaa di dalam tu.....
Memang x reti mau duduk diam laa.....
Sana sini berdiri ambik gambar.... Sampai Cable Car pun goyang², ahahahah....
Ne kalau Daddy ada sama, sure gayat......

Kali terakhir saya naik cable car pun masa di Genting Highland dulu....
Sudah berapa tahun lepas pun x ingat.....
Tapi yang ne lebih mencabar sbb lebih tinggi....
Nun jauh ke puncak Gunung Machinchang, bukan Gunung Mat Cincang yaaa, ehheh~

Subhanallah cantek nya pemandangan....
Platform kami naik tadi pun sdh kecik macam mainan Saidina.....
Indah betul ciptaan Allah kan......

Platform yang kita mula² naik tadi dipanggil "Base Station"....
Bila kita sdh sampai atas, kita akan berhenti di satu platform yang dipanggil "Middle Station"..


Yang ne kita brenti tangkap2 gambar kejap, pastu sambung lagi naik cable car utk sampai ke atas nun....
Yang platform atas tu dipanggil "Top Station"........


Dan akhirnya kami pun sampai di Top Station......
Angin punya la kuat & sejuk di atas ne...
Suhu di sini lebih kurang 5'C lebih sejuk berbanding di bawah......

Di sini pun ada mini cafe jugak.....
Jual air, kudapan, maggie & burger.....

Kami yang dr pagi x makan ne bila tercium bau burger, 
trus beli 2 bijik & minuman tin...
Terkedu jap bila dgr dia ckp burger sebijik RM4.90....
Air standard la, mana2 pigi pun mst RM3.00 satu tin.....
Kan saya sudah cakap........
Saya ne asal melancong atau jalan² ja mesti rasa lapar.....
Burger ne pun bila makan atas Gunung Machinchang tu, sedap dia lain tau....
Macam makan ayam masak lemak pun ada.....
Dengan pemandangan yg cantik di atas tu,
kena tiup angin lagi....
Sedap woooo~....

 
Dekat cafe tu dia ada sediakan bangku tinggi, tapi x banyak laa....
Pandai2 la kamu tunggu dorang habis kan makanan, huhuhu~.....


Lepas kenyang, kita sambung naik ke platform yg atas sebelah sana tu....

Pemandangan di sini jauh lebih tinggi.....


Sky Bridge ne sudah lama ditutup sbb sedang buat maintainance..... huhuhu~...
Dia cakap 'until further notice', tp x tau la bila siap nya....


Pastu kami pun naik lagi cable car utk turun.....
Tapi kali ne share plak dgn 3 org amoi~.....

Mau masuk wayang 6D ne tapi Bybie x mau.....

Winter Sonata pun ada........
OK, sebelum balik, kita shopping dulu yaa....
Bybie beli kain Pario, konon² mau main watersport nanti dia mau pakai....
Saya pulak beli payung, RM18.90 pun x boleh tawar... ermm....
Sudah la budak2 ppuan tu macam mau x mau ja melayan.....
Sibuk main smartphone masing²... Bila kita panggil, semua berat punggung mau berdiri....Duuhh~!!!


Banyak lagi butik di sini, tapi memang x masuk laaa....
Harga tourist kan....
Kalau payung pun x boleh mau tawar, ini kan pula baju, huhuhu~
Jom balik....... Kita swimming² di beach~!

*************************


Kami balik dari Cable Car pun sudah dekat pukul 7pm.....
Sedangkan Parasailing diorang pun last jam 7pm....
Palagi, kami pun berlarian ke bilik p tukar baju & trus p beach....
Sambil bawak camera & rm50 di tangan, kami cari² abg yg jaga kaunter parasailing ne...
Nama abang reggae tu Abang Madi, baik betul orang nya....
(Saya panggil abang Raggae sbb di sini ramai org buat rambut ala² reggae tu..
Kalau kami di Indonesia panggil 'Rambut Gimbal', hehhee.....)
Abang Madi sampai lari2 p cari boat utk kami, sbb utk main watersport, kita kena main di pulau seberang tu...
Tapi hampa, kami mmg sudah terlewat, huhuhu......
Terpaksa la mengubati hati yg duka dgn bermandi manda di beach....
Tu pun, kami tunggu sampai matahari terbenam baru p swimming....


Tulisan "Langkawi Permata Kedah" tu sebelum ne nampak dalam gambar ja....
Baru skrg dpt nampak secara Live, huhuhu~......
Memang indah pemandangan di sini......

Sementara menunggu langit gelap, kami pun ber-photoshoot dulu.....


Flight pun dekat ja dgn beach~

Senja pun melabuhkan tirai nya......

Romantik betul kan, eheheheh~....

Ok, sekarang sudah gelap.....
Baru saat utk kami bermandi - manda....
Bukan apa, kami ne mau berenang time gelap supaya xda lah nampak sexy, ehehe....
Bybie dgn pario nya, saya dgn tudung2 sekali masuk dlm air....
Pas tu lari pulak ke bilik basah kuyup, huhuhu~


**********************

Lepas mandi, kami dua kluar makan dinner jam 9pm....
Sebelum tu, Cik Bybie yg hantu durian ne singgah cafe depan hotel utk beli Durian Crepe....


Cake pun ada..... Tapi saya x suka makan manis2 ne......
Suka tengok jak laaa.....


Sambil berjalan ke Restoran Hj. Ramli,
sambil2 tu jugak kami dua shopping.....

Saya belikan T-Shirt Langkawi utk Daddy, Mummy, Kak Nong & Mbak Idah....


Cantik² semua kedai di speanjang Pantai Cenang ne....

Benda ne pun slalu nampak dlm blog orang, now sy punya turn plak gambar di sini, eheheh~

Jalan punya jalan, shopping punya shoping....
X sedar pun sudah sampai di Restoran Hj. Ramli.....
Sy memang Google dulu sbelum datang ke sini....
Majoriti orang yg pigi Langkawi mesti makan di sini....
So, mau tau juga apa best nya restoran ne.....


******************

Lps makan, kami pun teruskan berjalan2 di sepanjang jalan Pantai Cenang ne....
Banyak gerai² yg dibuka smp malam.....
Tiba² kami nampak Uncle ne punya gerai....
Dia boleh bentuk² dawai besi tu jadi bentuk nama....
Boleh buat keychain, buah rantai, cincin, etc~......
Bahan yg dia gunakan cuma dawai berwatna, cincin keychain & playar sakti dia tu....
Kreatif jugak Uncle ne kan.....
Tulisan yg dia ukir pun sgt cantek....
Macam tu la kalau orang cari rezeki, apa pun boleh dibuat asalkan mendatangkan keuntungan....


Bybie tertarik tgk Uncle tu buat....
Dia pun buat la gabungan nama dia & eherm² nya tu....
RM7.00 satu keychain..... Hurmm~....
Boleh la kan...... Bukan slalu pun org buat benda ne......


Sampai hotel, trus tidur awal.....
Ready utk Island Hoping kami esok......


**************************

Ada banyak website yg cerita pasal Cable Car ne.....
Kalau mau tau camana mau ke sana, berapa fee kena bayar, etc.........
Boleh rujuk link di bawah ne k....

http://www.tourism.gov.my/en/my/Web-Page/Places/States-of-Malaysia/Kedah/Langkawi-Cable-Car

http://www.panoramalangkawi.com/

http://ms.wikipedia.org/wiki/Kereta_kabel_Langkawi

http://www.langkawi-online.com/pages/places-of-interest/langkawi-cable-car.php

2 comments:

  1. ADA NO ORG YG AKK BOOKING TEKSI TU X?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada... Tengok dekat resit tu, ada nama Pakcik Zainal...

      Pakcik Zainal tu di jeti Kuala Kedah, tp dia akan arrange teksi di Langkawi...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::