Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Sunday, January 19, 2014

[Hotel Review] AB Motel @ Pantai Cenang, Langkawi


Hari ni hari kedua trip saya & Bybie dari KL-Aloq Staq-Langkawi...
Kami naik feri dari Jeti Kuala Kedah..
Lepas 1 jam 45 minit dihantam ombak, maka kami pun sampai di Jeti Kuah, Langkawi....
Kami pun melonjak2 kegirangan di jeti...
Monumen Helang tu yg buat kami terlebih eksaited...
Tidak sangka boleh nampak secara Live (walaupun agak jauh, huhuhu)...
Encik Helang seolah2 melambai2 ke arah dua Sumandak Sabah yg kejakunan tersebut, huahauaaa....


Lepas tu, kami pun keluar jeti, menunggu teksi yg kami book via Pakcik Zainal di Jeti Kuala Kedah tadi pagi..
Punya lah lama kami tunggu, akhirnya teksi pun sampai...
Tapi dia bukan teksi warna merah-putih tu, nampak mcm kereta sewa biasa...


Naik teksi hampir setengah jam dari Jeti Kuah,
maka kami pun sampai di Pantai Cenang.....
Eksaited kemain lagik..... Sebelum ne tengok dalam Google ja....
Baru ne ari dapat pijak Langkawi..... huhuhu~....
Jalan punya Jalan, driver teksi tu pun x tau mana satu AB Motel...
Kami nampak ada 2 bangunan bertuliskan AB Motel di belah kanan & kiri jalan....
Yang mana satu ??????
Kami pergi yg ada kaunter receptionist....




Saya pun laju2 p check-in.....
Sy gitau akak receptionist tu yg saya sdh book bilik jauh2 hari lagi.....
Akak tu cakap, bilik yg saya book ialah bilik "Roadside", RM100 per room.....
Bilik "Roadside" ne seberang jalan nun.....
So, xdapat la nampak beach semua.....
Kena menyeberang jalan la pulak..... Ishhh~
Aritu masa booking dlm phone, akak tu cakap semua bilik "Sea View" & "Beach Side" penuh...
Tu pasal la sy p book bilik Roadside....
Saya pun try-test p tanya akak yg ne.....
Sebab akak yg ne nampak peramah, bebanding yg dlm phone tempoh hari...


Saya: "Akak, x kan semua bilik Sea View & Beach Side sudah penuh????"
Akak reception: Ada....
Saya: Aik?? aritu cakap fully book?? So, kalau sy mau bilik Beach Side ada??
Akak Reception: Ada..... Rm150....


Bahagi dua dgn Bybie, sorang bayar RM75...
Tapi bayar termasuk Key Deposit RM50....
Total RM200.00....
Kira ok la, dapat main air....Bina istana pasir.... Bercanda di tepian pantai, ehehehhe~....
So, confirm ambik bilik "Beach Side" tu.....
Syukur Alhamdulillah sbb ada bilik kosong....



Nampak x bangunan 2 tingkat warna oren di seberang jalan nun???
Yang tu la Bilik RoadSide....
Hampir2 ja duduk bilik tu....
X dpt la nampak beach...... huhuhuhu~
Tapi bagi mereka yg mau tinggal di sini lebih lama, baik pilih yg itu lah...
Sebab lebih murah dan ekonomi sikit...
Yang kami dua ni pulak satu malam jaaa, so haruslah pilih yg mahal sikit yg penting puas hati..



Tempat tourist suka melepak sambil minum, sambil online......
Di sini ada wifi, tapi kena bayar la per hari.....
Kami x guna pun, sbb masing2 sdh ada broadband, ehehe~..
Kami dua ni pun tiada kesempatan mau lempak di sini..
Sebab trip 2 hari 1 malam... So, jadual sangat la padat...
Yang pergi Island Hoping la, Cable Car lah, shopping lagi....
Tiada masa mau relax & lepak2....




Yeayyy~.... Kami dpt bilik tingkat bawah.....
Bilik G-2...
Di luar bilik ada 1 jeraian untuk menjemur baju.....
Ada 1 meja & 2 bangku utk minum²-lepak² di luar bilik....
Jiran sebelah & depan bilik kami semua nya bujang² mat salleh....
Memang peramah betul mereka ne.....
Pagi² keluar bilik, jiran² tu pun menegur, "Hye~... Good Morning..."
^_________^




Belok tepi jak sudah nampak beach....
Oowwhhh, indah nya Pantai Cenang~!!!!!!!!!!

Mat & Minah Saleh yg kebal ngan terik matahari,
sedang berjemur di pantai.....
Padahal panas gila time ne.....
Baru jam 4pm.......


Ini lah bilik kami........
Walaupun nama dia Motel, tapi sgt besar & selesa......
Yang pintu di sebelah meja tu ialah pintu yg link ke bilik sebelah..
Tapi jangan risau, ada 2 door lock di situ....
X dapat la org sebelah menyeludup masuk bilik kita.....



Ada mini fridge....
TV size Mini pun ada gak, tp channel tv1, tv2 & tv3 jak ada...... (-_________-)
Jangan harap la mau tgk HBO, FOX, KBS World, Vaanavil, Wah Lai Toi, semua tuh.....
Memang x da la....
Kami tengok TV3 ne pun banyak 'semut²'...
Tapi x palah, kita dtg sini sebab mau tgk beach, bukan mau tgk Astro... (kasi sedap hati)...


Katil pun 2 Queen Bed.....
Sebab bilik² di sini memang semua utk family (4 org)....
Dapat la kami dua si Bybie berguling2 nnt malam, ehehe....
Bag Hello Kitty tu memang sudah agak la siapa punya kan, hihihihi.....


Tengok tu, walaupun ada aircond,
Kipas angin pun ada gak....
Malam tu kami tidur memang rasa macam mau terbang ja.....
Sudah la aircond 16'C, kipas angin pulak number 5......
Pagi tu rasa macam x mau bangun ja......



Bagi mereka yg rajin buat research berkenaan hotel/motel di sekitar Langkawi especially di area Pantai Cenang,
kamu akan dapati AB Motel ni tersangat lah murah..
Contohnya bilik yg kami booked ni, Beach Side Room...
Walaupun RM150 kedengaran macam agak 'wowww',
tapi sebenarnya kira sangat murah...
Sebab kalau kamu dapat cari bilik/cabin yg bawah RM100,
tapi sebenarnya bilik2 tu ialah untuk 2 orang saja kan???
Haaaa, kalau di AB Motel ni, RM150 nih utk 4 orang... Family Room...
Sudah lah dekat ja dengan pantai...
Berbaloi-baloi bukan......



Sedang enak2 nya kami dua berkuak -lentang atas katil,
tiba2 pintu bilik kami diketuk.....
Rupa2nya budak yg kerja dgn AB Motel tu.....
Dia offer kalau kami mau join Island Hopping esok pagi.....
Alaaaaa, sudah terlanjur bayar deposit dgn pakcik Zainal di Jeti Kuala Kedah tadi...huhuh~
Sudah lah lebih murah berbanding Pakcik Zainal punya, huh~...



Bilik air pun ter-sangat la bersih & luas....
Boleh tebar roti canai dalam tu macam si Wahid Senario....
Tapi satu ja saya mau remind, masa check-in tu, jangan lupa mintak towel skali ya....
Kami yg sudah terbiasa dgn hotel yg sudah siapkan towel dalam bilik air tu,
dgn selamba ja p terjun & berenang2 di pantai.....
Bila lari balik p bilik, baru perasan yg dia x sediakan towel dlm bilik air.....
Kain lap kaki pun tiada.....
Maka, basah la bilik tu dari pintu masuk smp ke bilik mandi....
Mandi pun kalau xda towel camana??
Terpaksa lah korbankan pashmina utk keringkan badan....
Bybie pulak korbankan kain pario yg dia baru beli di Cable Car tadi buat kain lap kaki....
Kesian sungguh.... Beli mahal2 buat lap kaki....
Takpa, kita learned from mistake naaaa~



Jum kita menyibuk p round2 area hotel.........





Yang ne lah bilik² "Sea View", betul² menghadap ke laut....
Bilik² ne semua RM180 satu malam....



***************************


Yang ne plak AB Motel punya travel station......
"Your Travel Station"....
Kalau mau ber-aktiviti, saya SUPER-DUPER rekomen utk kamu pilih AB Motel punya ne....
Ter-sangat la murah woi~.....
Dekat luar, kamu main parasailing kena bayar RM100-120, tp di sini RM50 only!!
Banana Boat di luar RM30-35, di sini RM20 per pax....
Island Hopping di agent lain mmg RM35, tp di sini RM30 shj.....
Banyak lagik la yg mereka offer... Jet Ski pun ada....
Di sini pun ada kasi sewa motor juga.....
Ramai tourist orang putih sewa motor sambil pusing2 area ne, siap bawak map lagi...

AB Motel offer the cheapest Parasailing, RM50 only!!!


**************************


Ne la pemandangan AB Motel pada waktu malam......
Terus terang cakap, ne budget hotel paling terbaik laaa.....
Sudah la dekat beach, di luar pulak berderet2 kedai jual baju/souvenirs, restoran, gerai makan/minum, 7E, agent² pelancongan,
Pondok teksi pun cun² di depan hotel ne.....
Kami naik teksi ke Cable Car, cuma jalan menyeberang jaaa... Sudah banyak teksi menunggu..
Memang berbaloi la dgn harganya.....
Sangat strategik & convenience.......


Di sepanjang jalan ne semua kedai2 souvenirs & retoran yg buka smp tgh mlm.... 
Exactly serupa macam di Bali......
(Beza nya cuma di Bali byk pub & tmpt 'minum'² la kan....
Di sini pun ada jugak tempat 'moginum2', tapi tidak sebanyak di Bali la....)
Restoran Seafood & Western x payah cakap la.....
Memang bersusun² tmpt makan di area ne....
Cakap ja mau makan apa....
Western, Seafood, Chinese, Indian Food, Burger, Kebab........
Dijamin x kan boring & kelaparan la bila tinggal di motel area ne.....


*************************

Malam nya pulak, selepas bermandi-manda di pantai,
kami Jalan² Cari Makan pulak di restoran yg sy sudah Google sblm datang sini.....
"Restoran Hj Ramli"....
Tgk dlm Google, ramai pulak org makan di restoran tu.... Jalan x jauh pun.....
Kalau jauh pun x rasa sbb mata kita melilau ja mau shopping.....
Tapi saya rasa agak mahal jugak la, sbb sy 2 org makan dgn Bybie pun cost lebih RM100..
Adakah ianya harga standard di Langkawi?? Saya pun tidak tau...
Mungkin sbb sy pi bandingkan dgn Sabah yg seafood nya lebih murah..
Ehh , tp Langkawi pun dekat dgn laut apa....


Click SINI utk Food Review


********************************



Esok nya, ialah hari kami balik KL., uuuuwwwwaaa~....
Ndak mau balik boleh?????
Standard la macam hotel2 lain.....
Masa check-out ialah jam 12 tengah hari....
Tapi kami selesai buat island hopping pun jam 1pm...
Tepaksa lah lambat kluar....



Harga bilik utk "Beach Side" RM150.....
Bayar sekali dgn Key Deposit RM50....
Tapi memandangkan kami checkout lewat, smp jam 3pm,
maka kena penalty RM30, heheheheh~.....
Yalah, berat hati pulak mau checkout, smp sanggup bayar denda tu.....
Lebih dari jam 3pm, full payment okeh~....




************************************

~ Update ~

Alhamdulillah Entry ni dapat sambutan menggalakkan...
Tp lupa lah pulak tinggalkan contact number AB Motel kan...
Ramai pulak yang bertanya contact number hotel & Travel Station....
Sory.. Soryy.. Mintak ampun banyak2...
(Tapi sebenarnya contact number ada tunjuk dlm resit hotel & contact number Travel Station ada dekat banner, hihi.. X perasan lah tu..)
Ok~ Ok~.. Ni detail dia... Sangat2 detail sudah ni, hahaa~..



AB MOTEL
Address: PANTAI CENANG, 07000, LANGKAWI, KEDAH, MALAYSIA.
Tel.:  +604 9551300 (8 am to 11 pm)
Mobile: +6010 5610890 (9 am to 9 pm)
Fax: +604 9551466
E-mail: abmotel@hotmail.com

Website: Welcome to AB Motel (Click Link)
Facebook: AB Motel (Click Link)


YOUR TRAVEL STATION
Asthar Travel & Tours Sdn Bhd
Address: PANTAI CENANG, 07000, LANGKAWI, KEDAH, MALAYSIA.
Tel/Fax:  +604 955 1037



Room Rates:

a) RM180 pernight. Sea view. Air-condition,tv (local channels),fridge,one double bed and one single bed and bathroom (hot shower).

b) RM150 pernight. Beach side. Air-condition,tv (local channels),fridge,two double beds and bathroom (hot shower). 

c) RM120 pernight. Road side. Air-condition,tv (local channels),fridge,one double bed and one single bed and bathroom (hot shower) 

d) RM100 pernight. Road side. Air-condition,tv (local channels),fridge,one double bed,fridge and bathroom (hot shower) 

e) RM90 pernight. Road side. Air-condition,tv (local channels),fridge,two single beds and bathroom (hot shower). 

*** Check-out time is before 12 noon. No breakfast. ***



Cepat-cepat buat reservation !!
Bulan March depan ada LIMA !!
( 17 - 21 March 2015 )
Gerenti semua hotel di Langkawi fullhouse !!
Mari kita pergi ke Langkawi bergather-gather, hihihi~....

19 comments:

  1. admin, travel station dia memang murah2 ke ? seriously ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. iya, sangat murah.... Parasailing ialah the cheapest orang pernah offer.....

      nanti sy post gambar flyers watersport AB Motel okeyh~....

      terima kasih sbb menyinggah~! ^_______^

      Delete
  2. tengah cari hotel kat pantai cenang... harap2 ada kosong lagi

    ReplyDelete
  3. Hi Assalamualaikum. Nk tnya,, ad tak fon contact tuk Your Travel Station tu.. blh booking island hopping thru fon x?

    TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hye Amy Amalina....

      Ada Dear, sdh bg dlm post.. hehehehe....

      Island hopping tu xperlu book via phone pun x pa...

      sebab once kita sdh check-in, dia pnya staf akan dtg ke bilik kita utk offer, activity apa yg kita mau join...

      Have fun.... :)

      Delete
  4. Geram nya. Nak g gak march depan. Aeghhhh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. NurSyaf Mohmad..

      Wahhh.. March depan?? Best2!!! Ada LIMA kan?? gerenti byk hotel fullhouse.. reserve awal2 tau !! ^_____^

      Delete
  5. Rindunya. Masa tu pergi macam tak pergi je. Duduk ab motel gak. Emm. After tis nak g hujung bulan march depan. Nak g check in seminggu pulak. Hihi😄😁

    ReplyDelete
  6. Hi Fatin... Nk ty, bayar masa amik kunci ye? kalo nk book kena call ke eh? dlm agoda xde nama hotel ni. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, ♥ irish ♥~...

      Ya, bayar masa ambik kunci, termasuk Deposit RM50...

      Erm, lebih baik book bilik via phone dulu, takut bilik fully reserved... :)

      Delete
  7. Entry yg sangat membantu.. terima kasih dik..memang tengah tercari2 hotel/motel kat pantai chenang ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Muja....

      Terima kasih banyak sebab singgah....

      Selamat bercuti di Langkawi yaa..... ^________^

      Delete
  8. salam..nak tanya..kalau saya stay kt hotel lain, tp nak book parasailing kt your travel station tu..boleh ke?ke offer tu untuk penghuni AB Motel jer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Nur....

      Tiada masalah dear... sbb tu bukan hotel punya... tu travel agent yg punya.. So, tgl hotel lain pn boleh ambik watersports d ctu... :)

      Delete
  9. assalam,
    nk tanya tahu tak homestay or motel or hotel yg hrga ok skit ada swimming pool. tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, sy kurang pasti yg ada swimming pool...
      Sbb ni first time pi Langkawi dan ni hotel pertama yg sy pernah menginap, heheheh.... :)

      Delete
  10. Replies
    1. Sy kurang pasti dia kira jam atau x...
      Cuma masa tu sy tny, plg lewat check-out smp pukul brapa,
      dia kata 3pm....
      Selepas 3pm tu baru mereka kira full rate... :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::