Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Saturday, January 18, 2014

[Travel] Alor Setar & Langkawi Trip (Day 1)

Baru jam 7am lebih.....
Matahari pun belum terbit lagi...........
Hari yg ditunggu² telah pun tiba.......
Hari ne kami berangkat ke Alor Setar dr LCCT dgn flight pukul 7am....
So, smp airport pun kena awal, dlm pukul 5-6am tu kena smp la....
Nasib baik ada boyfie si Bybie antar kami p airport jam 4am....
Kalau x, memang kena tidur di aport la, huhuhu~


Excited sebab pertama kali jejak kaki ke Aloq Staq~
Indahnya pemandangan sawah dari atas.......

Syukur Alhamdulillah, flight kami sampai di Alor Setar pukul 8 pagi......
Ada pulak kejadian yg x disangka² once mendarat di lapangan terbang Sultan Abdul Halim....
Tengah eksaited jejak kan kaki di Kedah,
tiba² ada sorang budak perempuan jalan depan saya sambil bisik.........
"Kak...... Baju akak koyak...."


Saya yang mulanya tersenyum dgn dia, tiba2 terkedu, "Hah?? Serious?????"
Rupa2 nya baju saya koyak di bahagian tepi, lumayan besar jugak....
Mungkin koyak masa ambik bag dari atas cabin tadi..... wuwuwuwuw~.....
Malu nya.......


Kami dua dgn Bybie pun laju2 masuk dalam bilik air pi ganti baju....
Keluar pun sudah xdak orang....
Pakcik polis bantuan tu siap mau kunci pintu lagi......
Nasib baik orang2 di sini semua peramah.....
Kami pun lari laju2 p kaunter teksi.....
Tambang teksi dari airport ke hotel ialah RM30.00......


Jarak antara lapangan terbang dgn pusat bandar memang lumayan jauh gak la....
Sempat teruja sepanjang perjalanan dari airport tu bila nampak kehijauan sawah padi....
Seolah2 menyambut kedatangan 2 org gadis Sabah ke Alor Setar, ecececeeehhh~
Sepanjang jalan tu juga kami dua snap gambar di kiri & kanan jalan...


X lama pastu, kami pun sampai di hotel.....
"The Leverage Business Hotel" branch Mergong....
Hotel ne saya sudah lama usha dlm Agoda.....
Nampak macam cantik, xda la budget style betul.....
Harga pun murah....





Memandangkan kami sampai sana baru jam 9am,
bilik yg org baru check-out pun belum lagi dikemas, huhuhu......
Jam 10am baru kami dibenarkan masuk bilik....
Tepaksa la kami jalan2 buang masa di Tesco,
nasib baik jarak Tesco cuma perlu mnyeberang jalan ja.....


Mau makan breakfast, food court pulak belum buka, huhhuu~....
Jam 10am, kami balik ke hotel...
Siap² & mekap semua, jam 12tghari abang Ena (pengantin perempuan),
 sdh ada menunggu di bawah hotel.......
Dekat ja hotel dgn rumah Ena di Shahab Perdana....
Betul² suasana kampong......
Di belakang rumah Ena pulak terbentang sawah padi....
Owwwhh~... Indah sungguh Baq Hang.... 
Tuuuu diaaa, hahhahaha~.....





 Kami sampai jak, trus mak Ina suruh kami masuk dalam bilik jumpa Ina...
Yalah, jauh2 datang dr Kelana Jaya tuh~....
Ramai gila family Ina......
Banyak kali saya x faham apa dorang cakap, ehehehee....

 
Masuk dalam bilik, Ina & dayang² tengah buat photoshoot....
Saya pun nyibuk jugak la.....
Jadi photographer x bertauliah......


Cantik betul kan Ina.....
Ina ne menyewa di rumah saya sebelum ne....
X sampai setahun pun......
Pastu dia balik Aloq Staq, trus dpt undangan kawen.....


Lepas tu, kami dua pun minta izin keluar.....
X payah mau nyibuk2 jugak dalam bilik pengantin tu....
Sesak nafas aihh.....
Kami sambung photoshoot di luar pulak......

Cantek kan pelamin Ina & Tib.....
Simple tapi sweeeeetttttt~
 
Pasangan sama cantek sama padan...



Di luar rumah pulak, ada photo booth & meja bersantap pengantin......
Tapi time pengantin bersantap tu, sy x sempat la snap gambar....
Sebab sy pun tgh bersantap juga, eheheheh~


 
Hadiah dari saya & Bybie merupakan hadiah pertama yg tersergam indah di situ....
Padahal baru beli di Tesco tadi, huahahhaha~.....



Lepas sibuk snap gambar sana sini, kami dua si Bybie pun menyerbu meja hidangan....
Tahan lapar dari pagi kut......
 Menu semua pun serba kampung gitu.....
Ada ulam2, laksa, kuetiau goreng, acar buah, rendang daging, ayam goreng......



 Lepas makan pulak, kami dua duduk di dapur sementara Ina cari orang utk hantar kami balik ke hotel...
Kasian bha.... Semua org busy...
Maka kami pun menunggu sampai ngantok di situ, huhuhu~
Jam 2pm, pengapit cakap dia boleh hantar kami...
Syukur Alhamdulillah.....


Plan asal, balik dari wedding trus mau shopping di Pekan Rabu.....
Tapi nan hado..........
Sampai² jak hotel, dua2 trus pengsan & membongkang.....
Lagi² kenak aircond & katil hotel nan empuk itu......
Hajat mau shopping tudung di Aloq Staq pun terkubur begitu saja, huhuhu~


Malamnya, lepas mandi, baru rasa lapar.....
Nasib baik search dlm Google, memang ada warung² makan di hujung block hotel.....
Best gilaaaa ahhh tinggal hotel ne.....
24jam asik makan jaaa.....

(Click SINI utk Jalan² Cari Makan di sekitar Hotel Leverage)


**************************************



Kepada Ina & Tibrani:

"Selamat Pengantin Baru.....
Semoga berbahagia hingga ke Jannah.....
Amin~..... "

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::