Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!

Im proud to be half Sabahan & half Indonesian !!
MyLovely Mummy & Daddy!

Thursday, February 28, 2013

[Food Review] Ayam Penyet Jawa, Kelana Jaya

Photobucket
~ Ayam Penyet Jawa, Kelana Jaya ~

Sebelum mySis (Kak Nong) balik Tawau, kami plan mau makan di Amethyst Ayam Kampung yang masuk dlm Jalan² Cari Makan tu....
Dalam rancangan tu ada Scha al-Yahya sbg jemputan....
Skali ajak Kak Nong mau makan situ,
tiba² plak dia berubah pikiran & mau makan di Ayam Penyet Jawa ne....
Restoran ne just bersebelahan jak dgn Amethyst Ayam Kampung....

Photobucket
Photobucket

Time kami datang ne tidak smp 5 orang pun makan di situ,
mungkin sebab weekday kan, time jam kerja pulak tu....
Biasa nya lalu sini ms weekend mmg lumayan ramai orang,......


Yang makan 2 orang, tapi menu yg kami order smp 4 dishes
("Terong Penyet" lupa pulak kena snap, huhuhu....)

Photobucket
Ayam Penyet
Ayam nya sedap, tidak terlalu kering...
Size pun x terlalu kecik..... Sambal pun pedas...

Photobucket
Bandeng Presto
(tidak puas hati utk menu yg ini.....)

Photobucket
Udang Penyet
Yang ni kami sangat puas hati sebab size udang sangat besar...
Tepung pun rangup...

Photobucket
Itu saya punya Ice Mocha & mySis punya Chocolate Blended..

Photobucket  Photobucket Photobucket Photobucket

Kami makan dua orang ne, total RM30 lebih utk 4 dishes + 2 drinks....
Bagi sanya ini sangat lah murah...
Cuma satu benda yg kami dua sgt x puas hati....
Sangat2 mau komplen dgn owner restoran ne... huhuhuhu......

Bab "Bandeng Presto" tu.......

PRESTO ialah cara memasak dengan wap air yang bertekanan tinggi.  
Karena ikan bandeng terkenal memiliki banyak duri, 
bandeng presto adalah makanan yang digemari karena dengan cara masak presto duri-duri ini menjadi sangat lunak.


Tapi apa yang dihidang dgn kami time tu,
ikan bandeng tu digoreng biasa ja dgn tepung...
Duri² ikan tu masih berdiri dgn "tegap" di dalam tu yaa..
Suda la sy ne takut makan ikan...
Terpaksa la mySis yg kasi habis ikan tu,
sy makan kulit tepung nya jak....
Padahal kalau balik kampung, Mummy mesti belikan kami Bandeng Presto
sbb ikan ne bulih dimakan dgn tulang² dia sekali....


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: Countdown ^_^ ::